МЕРЕЖИВО ЄДНОСТІ

Мир – це вміння чути, слухати, сприймати, розуміти і відтворювати шедеври інших народів, не втрачаючи при цьому своєї автентичності, ментальної самобутності. Саме зараз, в момент повномасштабного вторгнення, варварського намагання захопити наші території, українці в повній мірі відчувають необхідність в єдності та взаємопідтримці, в палаючому прагненні відстоювати нашу гідність, ментальність, та й в цілому – Незалежність.

В даний історичний момент важливим є кожен пласт життєдіяльності нації: це і політична єдність, і економічна логічність, і, звичайно, мистецька самовизначеність, в якій розуміння власного надбання стоїть в найвищому пріоритетному порядку. Саме мистецький фронт залишається тією віхою діяльності українців, яка надихає, підтримує, зближує та співчуває.

19 травня 2023 року в Великій залі Дрогобицького музичного фахового коледжу імені В. Барвінського відбувся Концерт оркестрової музики з нагоди Дня Європи у виконанні камерного та симфонічного оркестрів під керівництвом Сергія Фендака – високоерудованого, цілеспрямованого та талановитого диригента. Драматургія мистецького заходу нагадує вишукане мереживо, в канву якого вмілою рукою майстра були вплетені різнокольорові та різнонаціональні барви з жовто-блакитною основою.

В репертуар концерту входили шедеври зарубіжних композиторів різних епох та національностей: від бароко до сучасності – А.Вівальді та Дж.Верді (Італія), Г.Холста (Англія), П. де Сарасате (Іспанія). Вони виконувались професійно, технічно виважено, з глибинним розумінням змісту, суті, та повноцінного розкриття обґрунтованого художнього образу.

Однак особливою родзинкою мистецького заходу стали музичні полотна українських композиторів через призму часу: М.Лисенко, В.Барвінський, А.Кос-Анатольський, Б.-Ю.Янівський, М.Скорик та М.Ластовецький. Ці твори звучали більш емоційно піднесено, з гордістю, з гідністю та майстерністю віртуозів, які перш за все цінять своє рідне єство.

Вишуканості та делікатності музичним візерункам додали солісти-віртуози, знавці своєї справи – Наталія Цигилик-Чумак та Андрій Боженський, Іриней Турканик, а також наша талановита студентська молодь – Володимир Адаменко та Маргарита Вітенко.

Ще одним важливим сплетінням в національній самобутності, в розумінні свого автентичного «я» – є пам’ять. Саме спогади та доречні, влучні і змістовні анотації Миколи Ластовецького, викладені у вільній, спокійно-розповідній манері посприяли цілісності всієї монументальної музичної композиції.

Епіграфом заходу стала Концертна увертюра «Gaudeamus» А.Кос-Анатольського, яка підкреслила важливість саме виховання молодого талановитого покоління, бо це – гімн студентства та молоді.

Музичні полотна, створені виконавцями знайшли відгук в серцях слухачів. Оркестрові барви були настільки витонченими та рельєфно вишуканими, завдячуючи злагодженості, професійній майстерності виконавців камерного та симфонічного оркестрів. Власне так мереживо сплелось в єдину цільну картину єдності, гідності, мужності та патріотизму, що відмітив і влучно прокоментував директор коледжу, кандидат мистецтвознавства Юрій Чумак.

Особлива подяка в реалізації творчого концепту нашим захисникам із ЗСУ! Ми – Сильні! Ми – Вільні! Ми – Незалежні! Ми – Незламні! Ми усі Різні, але об’єднує нас спільна мета та найзаповітніше…

Оксана Рудавська,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського