V-й Музичний фестиваль «Українська музика в часі і просторі»

Ми все ще живемо спогадами про насичені музикою і емоціями чотири фестивальні дні. Радісно сприймаємо кожен відгук, кожну світлину, адже найцінніше в нашому Фестивалі – це враження, які він залишає у глядачів, гостей, учасників конкурсів, які виборювали звання кращих учнів та студентів мистецьких закладів України.

Цей рік є ювілейним у проведенні музичному фестивалю «Українська музика в часі і просторі», який започаткований п’ять років тому і присвячений  135-річчю від дня народження українського композитора Василя Барвінського, ім’я якого носить Дрогобицький музичний фаховий коледж.

Метою фестивально-конкурсних заходів є збереження, розвиток та примноження кращих традицій вітчизняного мистецтва, підтримка талановитої молоді, обмін досвідом і творча співпраця з проблем професійно-педагогічної підготовки майбутніх фахівців у сфері музичного мистецтва.

В рамках Фестивалю у Дрогобицькому музичному коледжі відбувалися цікаві і надзвичайно насичені проєкти. Зокрема, науково-практична конференція «Музична Україніка (композитори України у парадигмі світової музичної культури)»,  в якій взяли учать провідні музикознавці  різних регіонів України. Нашими гостями були викладач-методист Львівського музичного фахового коледжу ім.С.Людкевича Роксолана Гавалюк, кандидат мистецтвознавства ХНУМ Марія Борисенко, доцент кафедри музикознавства та фортепіано ДДПУ ім.І.Франка Олександра Німилович.

Свої дописи надіслали музикознавці із Львова, Ужгорода, Харкова, Рівного, Сєвєродонецька, Дрогобича, серед яких – викладачі-методисти, аспіранти та доценти університетів, кандидати мистецтвознавства, кандидати педагогічних наук, заслужені діячі мистецтв України. Матеріали конференції, упорядковані методистом Ольгою Сеник, вийшли друком і стануть цінним матеріалом для поцінувачів української музики.

В блискучих концертних виступах запрошених гостей ми мали нагоду бути учасниками феєричної програми «Станіслав Людкевич. Музика перемоги» від чудового фортепіанного дуету Зубко & Довгань, щирими оплесками вітали Богдана Терлецького – переможця численних всеукраїнських та міжнародних конкурсів, випускника ліцею ім. С.Крушельницької, а нині студента ЛНМА ім.М.Лисенка в класі проф. Оксани Рапіти.

Родзинками  Музичного фестивалю стали майстер-клас професора, завідувача кафедри спеціального фортепіано ЛНМА ім.М.Лисенка, народної артистки України Оксани Рапіти, майстер-клас кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри спеціального фортепіано ЛНМА ім.М.Лисенка Петра Довганя, майстер-клас проведення музично-теоретичних дисциплін від голови журі конкурсу «Барвін’ок» Василини Жабенко, презентація нових нотних видань композитора, заслуженого діяча мистецтв Миколи Ластовецького.

Твори Василя Барвінського, Миколи Ластовецького і Богдани Фільц звучали у концертних програмах за участі  студентів фортепіанного відділу, хору педагогічної практики (кер. Л.Дзиндзюра) та викладачів коледжу Наталії Цигилик-Чумак, Миколи Юхименка, Любові Павлінської, а також у виконанні симфонічного та камерного оркестрів (кер. С.Фендак).

Знаковими і вже традиційними у Фестивалі стали конкурси, це V Відкритий  Регіональний конкурс юних піаністів та ІІІ  Відкритий Регіональний конкурс з музично-теоретичних предметів «Барвін’ок», в яких взяли участь понад сто учасників з різних навчальних закладів не тільки Львівщини, а також Івано-Франківської та Хмельницької областей.

Професійний і технічний рівень підготовки учасників конкурсу юних піаністів отримав схвальний відгук членів журі, яке  очолювали Народна артистка України, професор, зав. кафедрою спеціального фортепіано ЛНМА ім. М.Лисенка – Оксана Рапіта, Лауреати міжнародних конкурсів, кандидат мистецтвознавства, Заслужений діяч мистецтв України, доцент ЛНМА Петро Довгань та Наталія Зубко.

Головами журі конкурсу «Барвін’ок» в кожній номінації «Сольфеджіо», «Музична література» та «Мистецтвознавство»були запрошені доцент кафедри теорії музики Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського, кандидат мистецтвознавства Марія Борисенко, доцент ЛНМА ім.М.Лисенка, кандидат мистецтвознавства, доктор філософії PhD Зоряна Ластовецька-Соланська та завідувачка вокально-теоретичним відділенням Миронівської школи мистецтв, переможець конкурсу мікрогрантів «Час діяти» Василина Жабенко.

До складу оргкомітету цьогорічного музичного фестивалю «Українська музика в часі і просторі» увійшли: директор Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної військової адміністрації Ірина Гаврилюк (голова), завідувач відділу навчальних закладів Навчально-методичного центру культури і мистецтв Львівщини Мілена Медвідь, директор управління гуманітарної політики Дрогобицької районної військової адміністрації Надія Козар, директор ДМФК ім. В. Барвінського, кандидат мистецтвознавства, доцент Юрій Чумак, заступник директора з навчальної роботи Микола Фендак, заступник директора з виховної роботи Андрій Боженський, завідувач відділу фортепіано викладач-методист Олена Денис, завідувачі відділу теорії музики Лариса Соловей і Оксана Рудавська, викладач-методист Ольга Сеник.

Фестиваль проведено за підтримки Департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської обласної державної адміністрації,  Дрогобицької районної військової адміністрації та Навчально-методичного центру культури і мистецтв Львівщини.

Щира подяка конкурсантам, виконавцям, викладачам  педагогам, які попри всі труднощі, які принесла нинішня доба, зуміли так достойно підготувати своїх вихованців, за їх титанічну працю, за прекрасні миті щирого спілкування, за гарний настрій, море емоцій, натхнення та позитивної енергії.

Кожен учасник конкурсів своїм талантом та величезною щоденною працею зробив свій посильний внесок у справу збереження та примноження славних традицій нашого народу, адже  українська музика, як і мова – це найважливіші і невід’ємні риси духовності та самобутності нації.

І як наголосила у своєму виступі голова журі конкурсу «Барвінок» Зоряна Ластовецька-Соланська «…фестиваль «Українська музика в часі і просторі» робить великий внесок у активізацію музичного життя не лише міста Котермака, але й усієї країни. А той підвищений емоційний градус, який панував у Великій залі коледжу 26 березня в день закриття фестивалю та на церемонії нагородження переможців конкурсів, приніс усім присутнім незабутні емоції, радість творчого спілкування, неймовірне енергетичне піднесення, наблизив прийдешню перемогу нашого народу над ворогом, адже у наш час кожен тримає свій фронт, мистецько-освітній у тому числі!»

Лариса Соловей,

викладач ДМФК ім.В.Барвінського

Фото можна переглянути ТУТ