Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. Василя Барвінського: мистецька підтримка у війні

Дрогобицький музичний фаховий коледж ім. Василя Барвінського від початку війни не вперше бере участь у благодійних заходах і концертах. І ми щасливі, що музикою можна не тільки зміцнити бойовий дух, але й матеріально допомогти нашій армії на передовій.

У травні відбувся благодійний концерт у Народному домі ім. І. Франка, де виконувались твори європейських та українських композиторів за підтримки керівництва коледжу ім. В. Барвінського. Власне вкотре єдність та цілісність нашої країни підкреслюється тісною співпрацею з талановитими музикантами зі Сходу України: Тетяною Пліс (Сівєрськодонецьк), Ельнарою Алієвою (Харків), Даниїлом Мисіним (Харків). «Кожна епоха музики має величезну колекцію духовних творів, тому кожен композитор мав за честь написати хоча б один на духовну тематику», – зазначила ведуча, лектор-музикознавець, Тетяна Пліс, то ж не виключенням був і Антоніо Вівальді, з твору якого розпочалося дійство.

Упродовж першого відділення концерту звучали композиції епохи бароко: кантата «Глорія» А. Вівальді, «Дігнаре» Г. Генделя, арія Дідони з опери «Дідона та Еней» Г. Перселла. Особливо хочеться відзначити блискучий виступ мецо-сопрано Ельнари Алієвої, сопрано Наталії Криськів і струнного квартету Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. В. Барвінського: Світлана Кабало (перша скрипка), Віталій Земко (друга скрипка) Юрій Печунка (альт), Марія Федчак (віолончель)), які виконали «Стабат Матер» Д. Перголезі. Яскравою та виразною епохою романтизму, представленою в «Роздумах» Ж. Массне, продовжили концерт Світлана Кабало (скрипка) та Олена Дмитрієва (фортепіано). Звичайно, не без багатьом відомих «Елегії» та арії «Сльози Шарлотти» з опери «Вертер».

Під час невеличкої перерви слухачі мали змогу долучитись до благодійної акції збору коштів для наших захисників та захисниць ЗСУ, чим демонстрували величність музики навіть у такий непростий для нас час.

Друге відділення налаштувало на величний настрій: «Чуєш, брате мій» у виконанні камерного хору коледжу під диригуванням Ельнари Алієвої. «Чому я не сокіл, чому не літаю?» – на неабиякі роздуми викликав твір «Дивлюсь я на небо» та його проникливе виконання Даниїлом Мисіном (контратенор), партія фортепіано Олена Дмитрієва. В програмі концерту також звучали Наталія Криськів та Анна Наместюк-Левицька (фортепіано) з композицією, яка є уособленням кохання, надії, колориту українського буття – пісня Наталки з опери «Наталка Полтавка» М. Лисенка. Каватина Султана з опери «Запорожець за Дунаєм», соліст Богдан Гой. Друга арія Насті з опери «Наймичка», «Лети, тужлива пісне» та багато інших.

Одним з найпіднесеніших номерів був виступ Валерія Шафети (акордеон), Назарія Казіва (кларнет), Сергія Фендака (скрипка), Юрія Дякунчака (контрабас) та тенора Ярослава Дзендзеровича – романс «Повій вітре на Вкраїну».

На завершення камерний хор під керівництвом Ельнари Алієвої виконав твір харківського композитора Миколи Цололо «Побажання», який він присвятив воїнам ЗСУ та всім, хто боронить і захищає нашу Україну.

Юлія ФИШТИК,

студентка ДМФК ім. В. Барвінського