У ЗВУКАХ МУЗИКИ ДУША ІЗ БОГОМ ГОВОРИЛА

Найскорботнішим часом в році для всіх християн є Страсний Тиждень, який завершується скорботною кульмінацією – Страсною П’ятницею. В цей день завмирає земля, тьмяніє небо, німіє пташина. Через серце віруючої людини гострою біллю проходять Страждання Ісуса Христа, Сина Божого. А сьогодні ця біль є ще більш глибокою, адже життя нашої неньки України – як відкрита рана…

І тому у творчому колі музичних митців, які вимушено перебувають за межами рідної домівки, виник задум мистецького проєкту – провести концерти духовної музики. Адже духовна музика – це краса висока і нетлінна, коли душа говорить із Богом! Концерт-молитва, який прозвучав у катедральному храмі Святої Трійці у Страсну П’ятницю, був частиною  мистецького проєкту, в якому об’єдналися творчі сили Дрогобича, Києва, Харкова.

На суд слухачів були винесені найкращі зразки західноєвропейської сакральної музики 18–19 століття. Значне місце у концертній програмі (4 номери з 10-ти) було відведено духовному гімну «Stabat Mater dolorosa» італійського композитора 18-го століття Дж. Перголезі, який і до сьогодні є неперевершеним твором серед собі подібних. Перший зразок духовного гімну був створений у 13-му столітті і належить до найпоширеніших сакральних творів у латинському богослужінні. У творчій спадщині багатьох композиторів «Stabat Mater» займає почесне місце. І в наших храмах під час Великоднього посту ми так само співаємо духовний кант «Страждальна Мати під хрестом стояла». Виконання «Stabat Mater» мало символічний характер. Сьогодні наша ненька – Україна як Страждальна Мати, терпить муки за своїх дітей: «За яку провину переносиш нині тяженьку годину?»

Високою майстерністю виконання вразили присутніх номери кантати «Gloria» італійського композитора 18 ст. Антоніо Вівальді. За музичним багатством твір не поступається його інструментальним концертам «Пори року». «Gloria» – це ангельська пісня, яка звучить в храмах на всіх богослужіннях: «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління…»

Відкриттям для пересічних слухачів була молитва «Dignare» («Сподоби, Господи»), музика до якої написана німецьким композитором Георгом-Фрідріхом Генделем і яка є перлиною сакральної музики 18 ст.  Молитва входить у подячний гімн «Te Deum» («Тебе Бога хвалимо») і стоїть нарівні із молитвою «Отче наш».

Кульмінацією концерту-молитви стала хвилина мовчання, під час якої було вшановано пам’ять невинно загиблих та замордованих людей, вбитих дітей у кривавій масакрі – війні. Слухаючи частину «Liber Skriptus» із «Реквієму» Джузепе Верді, присутні подумки молилися: «Вічний спокій даруй їм, Господи, і вічне світло нехай їм світить!».

Концерт пройшов на одному подиху. Повний храм слухачів разом із музикантами просили у Бога за перемогу і мир в Україні. Адже спільна молитва стає духовним оберегом для наших захисників.

Учасниками творчого проєкту були:

  1. Єльнара Алієва – мецо-сопрано, артистка-вокалістка Харківської опери, лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів;
  2. Наталія Криськів – сопрано, артистка-вокалістка Львівського обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича, лауреат Всеукраїнських конкурсів;
  3. Даниїл Мисін – контратенор, лауреат та дипломант міжнародних та всеукраїнських конкурсів (м. Харків);
  4. Наталія Булат – перша скрипка (м. Київ);
  5. Діна Смородіна – друга скрипка (м. Харків);
  6. Юрій Печунка – альт (м. Дрогобич);
  7. Марія Федчак – віолончель (м. Дрогобич);
  8. Анна Наместюк-Левицька – фортепіано (м. Дрогобич);
  9. Ольга Сеник – художньо-літературний супровід (м. Дрогобич).

Проведенню концерту-молитві сприяли парох храму Святої Трійці митрофорний  протоєрей о. Тарас Гарасимчук та директор Дрогобицького музичного фахового коледжу ім. Василя Барвінського Юрій Чумак, завдяки яким  дрогобичани відчули, що у час війни класична музика продовжує звучати і стає молитовною розмовою душі із Богом.

Ольга Сеник,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського