Зорепадом летять роки

«Зорепадом летять роки…» Такі слова відомої пісні зринають у пам’яті, коли напередодні святкування 75-річчя Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського відділ концертмейстерського класу та камерного ансамблю підводить підсумки, планує, згадує…

Добрий концертмейстер – це не тільки хороший піаніст, але й музикант, який вміє слухати, читати ноти з листа, відчуває партнера та здатний підтримати, підставити плече в ансамблі. Власне, до циклової комісії належить весь спектр предметів, які забезпечують виховання високопрофесійного піаніста-акомпаніатора. Концертмейстерська діяльність – це особливий вид виконавської творчості піаніста, тому на початку функціонування Дрогобицького музичного коледжу предмети цього циклу викладалися в межах фортепіанного відділу, який був створений у 1959 році. Їх вели талановиті музиканти, високі професіонали, прекрасні виконавці та концертмейстери: Х.Сковронська, О.Микласевич, В.Козлова, М.Бурцев, Е.Чехаровська, Ю.Кльосов, М.Бринич та ін. Вони виховали цілий ряд учнів, які натхненно продовжують справу своїх викладачів у різних навчальних закладах, зокрема і в Дрогобицькому музичному коледжі ім. В. Барвінського.

Активний розвиток концертного та театрального життя викликав потребу у кваліфікованих акомпаніаторах у всіх сферах виконавства. З метою більшого вдосконалення викладання профілюючих предметів у 1979 році згідно з навчальними планами в училищі створено окрему предметно-циклову комісію концертмейстерського класу та камерного ансамблю.

Першою завідувачкою відділу концертмейстерського класу була Е.Чехаровська – творчий і результативний педагог та багаторічний концертмейстер відділу оркестрових струнно-смичкових інструментів. У 1980-83рр. відділ очолила М.Бринич – досвідчений викладач та концертмейстер. Випускники її класу після закінчення консерваторії  працювали та працюють на відділі концертмейстерського класу, а саме: Л.Стецик, О.Корчинський, та О.Труш-Білинська. З 1983-86рр. відділом керувала В.Козлова, випускниця Львівської консерваторії з яскравою індивідуальністю та великим педагогічним талантом. Більше 30-ти її випускників навчалися в різноманітних вищих навчальних закладах і сьогодні працюють у Дрогобицькому музичному коледжі, зокрема на відділі концкласу, – викладачі Р.Бут, М.Бучковська. У 1986-1992 рр. відділом керував Ю.Кузняк  – талановитий викладач, який у свій час відзначився як сольними виступами з камерним оркестром, так і концертмейстером на диригентсько-хоровому відділі, оркестрових духових та ударних інструментів та народному, де працює і зараз.

З 1992 р. цикловою комісією концертмейстерського класу та камерного ансамблю керує Д.Павлик  – викладач-методист, багаторічний концертмейстер струнного та вокального відділів, активний організатор концертів та творчих вечорів. Вимогливий викладач, ініціативна та відповідальна, виховує в учнів професіоналізм, самостійність мислення, піаністичну культуру. Випускники її класу є відомими концертмейстерами – Т.Глушко (Оперний театр м.Лодзь Битом, Польща), О.Дітчук (Львівська музична академія ім. М.Лисенка), Ю.Гошко, В.Гамар (викладачі коледжу), У.Созанська (перша в Україні жінка-диригент військового оркестру), М.Іваницька (вокаліст, композитор, США) та інші.

Від початку її створення тут працювали і працюють сьогодні талановиті педагоги, які своєю творчою та високопрофесійною діяльністю досягли значних успіхів у вихованні піаністичної молоді: М.Бучковська, В.Бура, Р.Бут, М.Боднар, О.Корчинський, В.Козлова, Ю.Кузняк, Л.Лєщенко, Д.Павлик, Л.Пагута, О.Панкевич, Н.Рудавська, Л.Стецик, Б.Жукевич, Є.Журавський, О.Скіра, О.Солецька, О.Дмитрієва.

Сьогодні у відділі панує творча атмосфера, свою частку у професійну підготовку піаністів вносять:

В.Бура – досвідчений викладач, багаторічний концертмейстер вокального та хорового відділу. Вихованка Дрогобицького музичного училища (клас Ю.Кльосова), після закінчення Львівської національної академії ім. М.Лисенка незмінно віддає свої знання, енергію та вміння вихованню піаністів-концертмейстерів.;

М.Бучковська – випускниця Львівської консерваторії, ініціативний педагог, багаторічний концертмейстер струнного відділу, викладач-методист, автор та ведуча циклу багатьох концертів-лекцій на різноманітну тематику: «Шедеври опери», «Осінній вернісаж», «У вирі танцю»;

О.Панкевич – викладач-методист та концертмейстер, випускниця Львівської консерваторії, виховала не одне покоління музикантів. Її учні неодноразово були учасниками конкурсів та фестивалів, займали призові місця. Доброзичлива О.Панкевич викликає довіру та повагу у своїх учнів;

Н.Рудавська – старший викладач, випускниця Львівської консерваторії, багаторічний концертмейстер хорового відділу; плідно працює не тільки над вихованням студента-піаніста, але й над формуванням особистості музиканта. Безвідмовна та працьовита  Н.Рудавська  користується великою любов’ю серед своїх учнів;

Р.Бут – випускник Дрогобицького музичного училища (клас В.Козлової) та Львівської консерваторії, викладач з багаторічним стажем, вимогливий та справедливий, зосереджує своє вміння на організації в учнів концертмейстерської та виконавської практик;

Представниця першого випуску піаністів Л.Лєщенко – педагог з 50-літнім стажем, взірець концертмейстерської майстерності, яка виховала багатьох студентів і все своє життя пов’язала з навчальним закладом;

Молоду генерацію викладачів та концертмейстерів представляє випускниця нашого коледжу (клас О.Панкевич) та Львівської музичної академії ім. М.Лисенка, талановитий концертмейстер О.Труш.

Історія нашого відділу багата іменами випускників, якими пишаємося, які обрали своєю професією фах концертмейстера та гідно представляють Дрогобицький музичний коледж ім. В.Барвінського як в Україні, так і у світі. Це, перш за все, С.Орлюк – концертмейстер оперного театру в Києві та викладач і концертмейстер Національної музичної академії ім. П.Чайковського. Вона – учасниця та переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних конкурсів, працювала в оперних театрах Львова, Києва, Новосибірська з видатними диригентами (І.Заком, С.Турчаком) та вокалістами Д.Гнатюком, М.Стефюк та ін.

Велику просвітницьку та дослідницьку роботу в галузі концертмейстерства веде Т.Молчанова, в минулому наша випускниця, учениця Є.Косинської, а зараз професор Львівської музичної академії ім. М.Лисенка, доктор мистецтвознавства, завідувачка кафедри концертмейстерства. Завжди відчуваємо її підтримку з будь-яких професійних питань.

Колективне музикування, якісний творчий процес та високохудожнє виконання неможливе без кваліфікованої праці концертмейстерів-вокалістів та інструменталістів. У різний час удосконалювати виконавську майстерність студентам допомагали інструменталісти: Л.Онуфрик, Г.Онуфрик, Б.Чередарчук, О.Максимова, Я.Павлик, І.Турканик, Д.Шимоняк, Л.Паращак, Н.Пуцентела, С.Кабало, Г.Яворська, Є.Сов’як, Н.Волощук, С.Фендак, Ю.Печунка. Завжди яскравими і неповторними були і є виступи концертмейстерів-вокалістів: О.Мішньової, М.Коробань, Г.Угрин, К.Сятецького, Л.Хороб, В.Білас, Н.Цехмейстер, Н.Сайко, І.Конющака, О.Кобринович, Н. Цигилик-Чумак, Л.Павлінської та Н.Бабяк.

Сорок років свого творчого життя віддала справі виховання піаністів-концертмейстерів заслужений працівник культури України, лауреат всеукраїнських та регіональних конкурсів і фестивалів Г.Теслюк. Її діяльність на відділі концертмейстерського класу та камерного ансамблю відзначалася великою творчою активністю та ентузіазмом.

Зараз відділ працює плідно та активно. Цикловою комісією проводяться тематичні концерти, присвячені фортепіанній та камерній творчості Й.С.Баха, В.-А. Моцарта, Ф.Шуберта, М.Лисенка, Г.Ляшенка, М.Скорика, Б.Фільц, А.Кос-Анатольського, М.Колесси, С.Прокоф’єва, М.Ластовецького, Г.Саська та ін. Багато зусиль викладачі циклової комісії докладають для відродження та популяризації музики В.Барвінського. Підготовка до святкування ювілею є великим поштовхом до активізації творчого процесу. Студенти та викладачі популяризують українську фортепіанну ансамблеву музику, вдосконалюють виконавську майстерність, вносять свій вагомий внесок у процвітання Дрогобицького коледжу ім. В Барвінського.

 

 Павлик Д.Г. ,

голова циклової комісії концертмейстерського класу та камерного ансамблю