Світлана Кальченко. Педагог, музикант, особистість.

Коли ми говоримо про Світлану Кальченко, то перед нами постає образ мудрої, доброзичливої та інтелігентної людини, яка понад 60 років віддала педагогічній і музично-громадській діяльності, виховала сотні фахівців, серед яких є чимало талановитих особистостей. Попри складне життя в юності, вона завжди зберігає творчу енергію, а на устах щиру усмішку, любить людей, співчуває їм і, по можливості, допомагає.

Народилася Світлана Кальченко (з дому Піжицька) 1 вересня 1934 р. у м.Рівному в родині священника. У ранньому дитинстві батьки помітили здібності дочки до музики і віддали її вчитися до музичної школи по класу фортепіано та віолончелі. Вона рідко згадує дитинство, війну і все те негативне, що з нею пов’язане, всі біди, тривоги, жахи. Батьки багато уваги приділяли вихованню дочки і сприяли її музичному розвитку. Згодом, вже після війни, Світлана Кальченко продовжила навчання у Львівському музичному училищі, яке успішно закінчила, і за рекомендацією Р.Сімовича (голови Державної комісії) планувала продовжити навчання в консерваторії. Але, на жаль, документи для вступу не прийняли (оскільки була дочкою священника), і вона змушена була йти на роботу за направленням у музичну школу м.Бібрки Львівської області. Лише в 1961 році Світлана Кальченко вступила на теоретичний відділ Львівської консерваторії   ім. М.Лисенка, а після успішного закінчення навчання стала викладачем музично-теоретичних предметів у Дрогобицькому музичному училищі.

Світлана Кальченко та Віра Пилип’юк стали фундаторами музично-теоретичного відділу нашого навчального закладу та відіграли важливу роль у розбудові і становленні відділу.

Світлана Володимирівна завжди творчо, натхненно та відповідально ставилася до кожного предмета, який читала: теорія музики, гармонія, поліфонія, інструментування, сольфеджіо. І до сьогодні дивує її безмежне викладацьке терпіння, педагогічний такт, повага до особистості студента.

У своїй творчій роботі протягом усіх років Світлана Володимирівна  Кальченко багато уваги приділяла популяризації музичного мистецтва: читала лекції, коментувала концерти, брала участь у наукових конференціях Західнорегіональної асоціації клубів ЮНЕСКО, репрезентуючи доповіді про розвиток західноукраїнської музики. До сьогодні співає в церковному хорі, грає в єпархіальному театрі, проводить уроки катехизму для дітей, оскільки має другу вищу освіту – закінчила з відзнакою Єпархіальний катехитичний інститут у Дрогобичі, захистивши дипломну роботу «Ісусова молитва в житті молодої людини».

Світлана Володимирівна написала багато методичних робіт, рекомендацій, програми навчальних предметів «Гармонія» та «Інструментознавство», які затверджені Республіканським методичним кабінетом. А також  постійно надає  творчу і методичну допомогу, консультації для студентів та випускників, які постійно підтримують з нею контакти. 

ЇЇ випускники працюють у різних куточках України, близькому та далекому зарубіжжі (Америка, Ізраїль, Канада, Румунія, Росія, Білорусь та ін.). Зокрема, в Дрогобицькому музичному коледжі                                      ім. В.Барвінського  працюють: О.Дмитрієва, Л.Соловей, О.Криницька, У.Хомандяк, Н.Макуцька, Л.Щурик, Н.Мойсеєнко та інші.

Світлана Кальченко, як викладач і музикант з вродженим педагогічним даром, багатим досвідом, глибокою музичною ерудицією, вміла і вміє виявити й розвинути індивідуальні творчі здібності своїх учнів. Навчання у неї – це творча праця, яка завжди приносила і приносить задоволення.

Світлана Володимирівна має м’яку, лагідну і доброзичливу манеру спілкування, водночас є суворою, дисциплінованою, завжди дотримується певного порядку, режиму і є активною, незважаючи на поважний  вік.

Вона є людиною релігійною, патріотично налаштованою, вболіває за долю України, боляче переживає те, що принижує національну гідність.

Про нашу дорогу вчительку і наставницю ми, її учні, зберігаємо найтепліші почуття, найсвітліші спогади, сповнені великої поваги і вдячності за її науку і розуміння наших особистих проблем. Вона і сьогодні щедро ділиться секретами та тонкощами педагогічної практики музично-теоретичних дисциплін.

Музика стала її життям. Світлана Кальченко постійно цікавиться концертами, зустрічами з видатними особистостями, бере участь у релігійному житті Дрогобицької єпархії – і все це творить її світ!

 

Любов Щурик,

викладач ДМК ім. В. Барвінського