XV Міжнародний форум піаністів «Bieszcady bez granic»

З 02 по 07 лютого 2020 року у польському місті Сянок відбувся XV Міжнародний форум піаністів «Bieszcady bez granic», у якому прийняло участь понад 300 осіб з 10 країн світу. Крім чисельних учасників з Польщі, були присутні й піаністи з Литви, Білорусі, України, Росії, Румунії, Молдови, Японії, Іспанії, США.

Вже третій рік поспіль відвідуємо форум і ми, дрогобицькі піаністи. Цьогоріч було двоє представників: Денис Олена, голова ПЦК спеціального фортепіано, і Царенська Валерія, студентка ІІ курсу фортепіанного відділу (клас Денис О.).

Міжнародний форум піаністів проходить щороку на початку лютого. Це свято виключно фортепіанної музики, яке складається з різноманітних заходів. Розклад усіх учасників укладається індивідуально, дуже насичено і щільно, починаючи від 8 години ранку і закінчуючи пізно ввечері о 23.00.

Цього року в програмі були майстер-класи знаних у світі викладачів фортепіанного мистецтва: А.Ясінського, Є.Інджича, М.Воскресенського, В.Носіної, Т Петренко, І.Чуковської-Петрової, Т.Ямамото, І.Оловнікова, О.Звірбліте, А.Татарського і ін. (майстер-класи проходили як в індивідуальних, так і в показових форматах). Цікавими є лекції для викладачів, ранішні заняття «Здоров’я для музикантів», а також вечірні практичні заняття з вивчення усіх можливих стилів танцю. Особливо яскравими подіями форуму є вечірні сольні концерти. Оскільки офіційним спонсором форуму виступає відома фірма роялів Yamaha, в маленьке місто Сянок привозять добрий десяток роялів і, відповідно, на них проходять усі концерти, уроки й заняття.

В рамках форуму є конкурсні змагання і для наймолодших учасників (з 9 до 13 років) «Молодий віртуоз». Цього року в ньому приймало участь 145 дітей. Наш навчальний заклад цього року представила учениця студії школи педагогічної практики Чайковська Оксана, класу викладача Сосяк Ірини, яка отримала нагороду «Срібного віртуоза». Минулоріч з таким же результатом, на конкурсі виступила учениця Белз Марія, клас викладача Денис Олени.

Можна відзначити дуже цікавий досвід роботи у складі журі на конкурсі «Молодий віртуоз» під головуванням Анджея Татарського. Я працювала у старшій групі, яка налічувала 54 учасники з музичних шкіл як Польщі, так і Росії, України і Білорусі. Гарний концертний зал, чудовий інструмент, приємна атмосфера, добра організація і не менш чудові учасники конкурсу.

Великим досвідом і натхненням до подальшої праці були спілкування і робота на індивідуальних МК нашої студентки Царенської Валерії з майстрами фортепіанної гри. Ми мали нагоду позайматися з А.Ясінським (Польща, Катовіце), В.Носіною (Росія, Москва), Т.Петренко (Росія, Москва), О.Звірбліте (Литва, Вільнюс). Не менш цікавим був МК гри на клавесині в У.Барткевич, яка щороку приїздить у Сянок зі своїм клавесином.

Чудовою нагодою стала участь нашої студентки у концерті «5 Культур», на якому Валерія представила Україну твором С.Борткевича «Гавот-каприс».

Щовечора в програмі заходів форуму відбувалися концерти за участю тих же професорів та гостей форуму. Нам вдалося почути лауреата І премії конкурсу С.Монюшки П.Домбровського, проф. Московської консерваторії М.Воскресенського, проф. Мінської консерваторії І.Оловнікова, а також легенду польської фортепіанної школи Л.Грихтулювну (яка у віці 92 років вийшла на сцену і виконала з оркестром весь Концерт В.Моцарта і ще два сольні твори на біс!). Не оминає форум і джазових виконавців. Кожного року виступають відомі джазові музиканти. Цього разу був концерт відомого джазового квартету Adam Baldych quartet.

Натхненні і щасливі від творчого і професійного спілкування повертаємося до буденних справ і нових звершень.

P.S. Щороку отримуючи, сертифікат учасника форуму, в душі загадую бажання – наступного року повернутися сюди ще раз !!!

 

Денис Олена,

голова ПЦК спеціального фортепіано, викладач-методист