«Тричі мені являлась любов…»

«І разом щось таке в них там на дні

Ворушиться солодке, мелодійне,

Що забуваю рани, біль і страх,

В марі тій бачу рай, добро єдине»

 

Саме ці слова великого українського поета можуть стати своєрідним епіграфом зустрічі з нашими колегами та однодумцями з Сєвєродонецького коледжу культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва, котра проходила з 26 по 29 листопада в рамках проекту «Музична Франкіана» програми «Змінимо Україну разом».

Відмічаючи героїчну спрямованість творчого доробку Івана Франка все ж неможливо обійти стороною і підвищений, драматизований ліризм інтимної лірики. Саме сплав цих двох сфер в повній мірі розкриває геніальність та багатоплановість цього смарагду української культури зокрема та світової в цілому.

Іван Франко – великий майстер художнього слова. Його творчість відзначається винятковою різноманітністю художньої форми (новели, оповідання, повісті, поезії, поеми, драми).   Скрізь і завжди, як відмічав сам  Франко, письменник повинен бути оригінальним. Поет нетерпимо ставився до літературних шаблонів, закликав кожного письменника йти своїм шляхом у виборі теми, трактуванні образу та розробці сюжету. Поезія І.Франка віддзеркалювала його ставлення до навколишнього світу, прагнення до гармонії, краси, досконалості в житті людини і суспільства.

Маючи на меті ще раз обмінятись думками щодо різнохарактерності Івана Франка, показати своє бачення його літературної спадщини, наші гості – викладачі (Наталія Пасічник, Ганна Саган, Анастасія Михайлова) та студенти (Всеволод Князь, Микита Зубішин, Ярослав Фірюлін, Дар’я  Бикова, Катерина Шевцова, Анастасія  Скнаріна, Вероніка Зубко, Ірина Дахно, Юлія Сизоненко, Ілля Манчук, Сергій Папушой, Єлизавета Ходаковська, Лілія Двохіменна, Валерія Малетич, Олександра Сизоненко, Катерина Палагутіна, Михайло Зінченко та Артем Подзюбанчук) зі Сходу України відвідали рідні місця Івана Яковича Франка.

Програма творчої поїздки наших друзів була насичена та різноманітна – в неї входили і Перша Всеукраїнська студентська конференція «Музична Франкіана», і виступ з літературно-музичною композицією в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» та в великому залі Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського, і майстер-клас Наталії Пасічник для викладачів нашого коледжу та для викладачів мистецьких шкіл Дрогобицького району, і творче знайомство з «солов’їними солоспівами» А. Кос-Анатольського, і, врешті, знайомство з природними принадами нашого краю. 

Розуміння сутності Івана Франка, його неосяжного таланту та широти його поглядів в повній мірі було показано через обґрунтовані та змістовні виступи студентів Сєвєродонецького коледжу культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва (Всеволода Князя, Ірини Дахно, Юлії Сизоненко, Олександри Сизоненко, Михайла Зінченка) та Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського (Оксани Романчук, Наталії Романишин, Лілії Павлишак) в затишному залі родинного маєтку «Нагуєвичі» 26 листопада, де і відбулася студентська конференція.

І в рідній садибі Івана Франка (26 листопада), і в нашому коледжі (27 листопада) з великим успіхом була продемонстрована літературно-музична композиція «Тричі мені являлася  любов» (автори – Ганна Саган та Наталія Пасічник). В ній колектив Сєвєродонецького коледжу торкнувся в оригінальній, самобутній та своєрідній манері саме найпотаємніших куточків душі великої Людини. Перед глядачами розгорталось справжнє театральне дійство, де молоді виконавці виступали в ролі акторів одночасно, котре тримало в напрузі до самого завершення. Логічність структури, емоційність викладу, чергування театральної дії та неперевершених музичних зразків створили неповторну атмосферу, яка перенесла слухачів в епоху Івана Франка. Фінальною крапкою стали бурхливі та тривалі овації, якими зірвалися вщент заповнені зали як заповідника «Нагуєвичі», так і нашого коледжу.

З особливою теплотою, щирістю звучали привітальні слова директора заповідника «Нагуєвичі» Богдана Лазорака та директора Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського Юрія Чумака.

Щирі обійми, багато квітів стали прекрасним завершенням нашого творчого спілкування.

Хотілось би подякувати за чудовий проект «Музична Франкіана» Сєвєродонецькому коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва в особі директора, заслуженого діяча мистецтв України Марини Яворської та – заслуженому працівнику культури України Наталії Пасічник, а також керівництву Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського Юрію Чумаку та Миколі Фендаку.

 

        Оксана Рудавська,

викладач ДМК імені В. Барвінського