Життя коротке, а мистецтво – вічне!

В скарбниці нашого співочого народу особливе місце займають митці, в творах яких розкриваються найбільш вишукані та неперевершені куточки справжньої щирої та прекрасної української душі. Одним із таких постатей є  композитор, поет, громадський діяч Анатолій Кос-Анатольський, 110-річчя з дня народження якого вшановується 01 грудня цього року. Він був щасливою творчою натурою, писав легко (помітно, що натхнення його не полишало).

Творчий доробок А. Кос-Анатольського різноманітний та різнобарвний. Композитор є найтоншим вокальним ліриком, великим майстром хорового мистецтва, автором цікавих фортепіанних творів, першого концерту для арфи з оркестром.

Невичерпним джерелом творчого натхнення для Анатолія Йосиповича стало пісенне багатство рідного Прикарпаття, образи життя й побуту українських верховинців. Карпатській землі він віддав шану численними солоспівами й хорами, що звеличують красу та працю її народу. Недаремно його називали «співцем Карпатського краю».

З нагоди цього вагомого ювілею в школі педагогічної практики Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського пройшла Урочиста Академія. Вражає продуманість, логічність та завершеність проекту вшанування пам’яті видатного композитора (модератори – Оксана Терлецька-Фиштик та Лариса Соловей). В неї ввійшли заходи, котрі, що символічно, стосувались усіх граней творчої особистості композитора: це і інтелектуальні змагання (своєрідна паралель з викладацькою та громадською діяльністю А. Кос-Анатольського); і демонстрація віртуозних можливостей маленьких виконавців.

Першим заходом цього проекту стала учнівська олімпіада «Наші корифеї», яка відбулась 11 листопада за участю учнів старших класів школи педагогічної практики. Центральними постатями її стали три корифея української музичної культури, чиї долі були тісно пов’язані – Василь Барвінський, Мирослав Скорик та Анатолій Кос-Анатольський. Тип олімпіади був обраний не типовий – перед тим, як знаходити відповіді на поставлені запитання та завдання, учасники прослухали невеликі, проте змістовні оповіді студентів 3 курсу відділу теорії музики – Діани Винник, Юлії Олійник та Вероніки Медведєвої, які і були «господарями» (курували подальшу роботу учасників).

Проте кульмінаційною вершиною Академії став святковий концерт, який відбувся 20 листопада в великому залі ДМК імені В. Барвінського. Для усіх слухачів, серед яких були також представники музичних шкіл Дрогобича, Борислава, організаторами було заплановані приємні несподіванки та неочікувані моменти: зустріч з вдовою композитора, заслуженим працівником культури України, завідувачки відділу хорового диригування Львівського музичного коледжу імені С. Людкевича Надією Кос, спогади про вчителя від Миколи Ластовецького та Володимира Грабовського і, врешті, нагородження переможців Учнівської олімпіади.

Цілісності цієї святкової події додавав логічний та коректний музикознавчий супровід Оксани Рудавської, в якому акцентувались основні грані творчої постаті А. Кос-Анатольського. А в музичних інтерпретаціях маленьких виконавців розкривалась уся палітра та багатство творчої скарбниці композитора: це і мозаїчність та барвистість фортепіанних мініатюр у виконанні Софії Сільник (клас викладача – Н. Коберинко), Лілії та Діани Панкевич (клас викладача – І. Сосяк), Олени Лупак (клас викладача – О. Денис), Вікторії Летнянки (клас викладача – О. Терлецької-Фиштик), Назара Рака (клас викладача – Л. Пагути), Софії Осередчук (клас викладача – Л. Федак), Вікторії Щудли (клас викладача – Н. Коберинко), Юлії Касій (клас викладача – Л. Федак), Ангеліни Мішаніної (клас викладача – М. Бринич), Анни Файчак (клас викладача – О. Терлецької-Фиштик), Едуарда Карпина  (клас викладача – О. Штурко); ансамблева злагодженість та повнота у виконанні Богдани Савуляк та Богдана Лимара (клас викладача – Т. Винницької) ДШМ м. Борислав, Філомени Прилуцької (клас викладача – Г. Ших) та Оксани Терлецької-Фиштик, Марії Лисовець (клас викладача – Н. Цехмейстер) та  Ірини Дідик (клас викладача – О.Труш),  тріо скрипалів – Василя Строгана (клас викладача – Б. Ворончака), Софії Майкут  та Діани Війчук (клас викладача – Н. Книш) ДМШ № 1 м. Дрогобич, барвистість та повнота хорових полотен у виконанні хору «Дзвіночки» ДМШ № 2 імені Р. Сороки (керівник – Л. Дзиндзюра, концертмейстер – І. Жовнірів) та хору «Барвінок» школи педагогічної практики ДМК імені В. Барвінського (керівник – Л. Дзиндзюра, концертмейстери – Божена Савка та Юлія Фиштик (клас викладача – О. Терлецької-Фиштик)).

«Життя коротке, а мистецтво – вічне!» – ці слова часто повторював Кос-Анатольський та не раз доводив своїми шедеврами, котрі згодом ставали справді «народними», серед них і солоспів «Ой ти, дівчино, з горіха зерня» на слова І. Франка. І на завершення Святкового концерту слухачі мали змогу насолодитись інструментальною версією цього твору у виконанні ансамблю скрипалів Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського (керівник – О. Максимова, концертмейстер – В. Чумак).

Урочиста Академія, присвячена 110-річниці з дня народження А. Кос-Анатольського, пройшла на високому емоційному рівні: кожен виступ супроводжувався бурхливими та щирими оплесками вщент заповненого залу, спілкування з Надією Кос було активним та енергійним. Саме це в першу чергу відмітив в своєму слові директор ДМК імені В. Барвінського Юрій Чумак, акцентувавши необхідність подібних заходів і надалі. Весь проект ще раз підкреслив, що А. Кос-Анатольський належить до тих, кого пам’ятають, та чиї твори живі.

Оксана Рудавська,

викладач ДМК імені В. Барвінського