«Музика кольору» гітари

25 березня 2019 року в малому залі Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського відбувся концерт студентів ІV курсу відділу народних інструментів по класу гітари – Соломії Швадчак та Мар’яна Карпінського (кл.викладача М.Гев). Концертна програма мала назву «МУЗИКА КОЛЬОРУ».

Відомо, що ще філософ-матеріаліст стародавньої Греції Арістотель, а потім і знаменитий англійський вчений Ньютон, видатний композитор Римський-Корсаков та інші вчені, митці відмічали, що між кольоровими і музичними враженнями-сприйняттями є дещо спільне. І це спільне полягає в тому, що гармонійні поєднання кольорів, як і гармонійне поєднання музичних звуків, здійснюють емоціональний вплив на людину. Музика і образотворче мистецтво, звичайно, можуть супроводжувати і доповнювати одне одного. Проте кожен із цих видів мистецтва має свою мову і оперує своїми художніми образами.

Проте виникає запитання: чи потребує взагалі музика доповнення кольором? Адже реалістична музика цілком зрозуміла сама по собі і не потребує «перекладу» чи тлумачення на іншій, в даному випадку на образотворчій мові.

Тому для того, щоб кольорова музика, як і звичайна музика, могла існувати без зображення явищ в їх зоровій конкретності, їй потрібні нові якості — насамперед мелодія кольору, кольорове відчуття ритму, тональності та динаміки.

Таким чином глядачі, слухаючи концертну програму «Музика кольору», мали можливість відчути, уявити кожен по-своєму, з яким саме кольором асоціюється та чи інша музика.

 

У виконанні Соломії Швадчак прозвучали такі твори:

  1. Франсіско Таррега «Спогад про Альгамбру».
  2. Джоакін Малатс «Іспанська серенада».
  3. Авторська «П’єса в стилі імпресіонізм».

 

Програма Мар’яна Карпінського складалася із творів:

  1. Павло Кордиш «Ноктюрн пустоти».
  2. Роланд Діенс «Ніч в Тунісі».
  3. А.Шевченко «Пливе човен».

 

У гітарному дуеті цих студентів прозвучав твір чеського композитора Яроміра Колачека «Blue Rondo» із збірника «Хвилинка з гітарою». Цей твір став яскравим музичним прикладом образу «блакитного» блюзу. Адже сама назва стилю «blues» походить від англ. лексеми «blue» – синій, блакитний, або ж сумний, пригнічений.  Існує думка в психології, що саме синій, блакитний, голубий кольори втілюють талант, інтелект, силу волі, сприяють розвитку творчих здібностей.

Приємно, що на концерті був присутній і випускник коледжу Павло Кордиш – тепер відомий гітарист, педагог та композитор. Саме його авторський твір «Ноктюрн пустоти» звучав у репертуарі студента ІV курсу Мар’яна Карпінського. І це виконання стало своєрідною вдячністю на адресу автора. Адже Павло Кордиш – один із перших вчителів гітари Мар’яна Карпінського.

Доповнила концертну програму і пісня «Ти є на землі» (слова Марини Брацило, музика Андрія Сливки) у виконанні Андрія Сливки. Саме ця пісня у 2018 році в номінації «Авторська пісня» стала лауреатом V Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та авторської пісні ім. Марини Брацило «Хортицькі дзвони», що відбувався в м.Запоріжжя. Студент ІІ курсу музичного коледжу Андрій Сливка написав її спеціально для участі в цьому конкурсі, що є свого роду даниною пам’яті відомій української мисткині. Адже Марина Брацило – українська поетеса, журналістка, а також авторка й виконавиця своїх творів на гітарі. Імпровізаційна партія соло-гітари Мар’яна Карпінського додала цьому твору особливої ліричності.

Своєрідним музичним подарунком для студентів ІV курсу по класу гітари стала композиція Марії Гев «Мелодія – Казка» у виконанні братів – Олега Когута (гітара) та Володимира Когута (скрипка, кл.викладача Турканик І.Л.).

На завершення концерту виступив гурт «Лабораторія 102» у складі: Мар’ян Карпінський (гітара), Ярослав Петрінець (фортепіано), Богдан Мовчан (ударні) та Орест Нестерівський (саксофон). У їхньому виконанні прозвучали такі джазові композиції:

  1. Хіт «Boney M.» – «Sunny».
  2. Chick Corea «Spain».

 

«Музика кольору» створила в залі особливу атмосферу світла, кольорів, гарного настрою, який дарував кожен із учасників. Адже в давнину вважали, що в кожній людині закладена своя мелодія і якийсь певний колір. Композитори М.Римський-Корсаков, К.Дебюссі, А.Шенберг та інші – володіючи абсолютним слухом, були яскравим прикладом феномену «кольорового» слуху. Це так зване колірне бачення музики проявлялося в тому, що всі тональності мажору і мінору мистців були ніби «пофарбовані» в певні кольори.

Тому бажаємо усім учасникам концерту «Музика кольору», щоб їхнє життя, музика, навчання і творчість була завжди сповнена світлих та яскравих тонів:

 

Ти розмалюй весь світ у кольорові фарби

Музичних звуків і тоді

Пізнаєш серцем неповторні скарби

Й відчуєш ті звуки – душевні, святі.

 

Ти поділися радістю з усіма навколо,

Даруй весну крізь холод, сніги.

Мистецтво чарує мовчанням і словом,

Без долі вагання до нього іди

Всією душею, своїми думками.

Затих інструмент на piano умить…

Твори свою мрію своїми ж руками,

В crescendo на forte вона хай звучить.

 

Ти розмалюй весь світ у кольорові фарби

Музичних звуків і тоді

Пізнаєш мистецтва захопливі скарби

У кожному звуці, як дотик душі…

Викладач ДМК ім. В.Барвінського,

модератор концерту «Музика кольору»,

Марія Гев