Тріумф Дрогобицької школи хорового диригування

З давніх-давен Україні притаманна здатність формувати різного роду хорові колективи. Мистецтвом цих хорових колективів захоплюються не лише на теренах нашої Батьківщини, а й за кордоном. Діяльність хорових колективів України споріднює нас з європейськими традиціями музичного мистецтва.  Надзвичайній популярності наших хорових колективів сприяє вдумливий і виважений підхід до підбору матеріалу , наполеглива і кропітка праця над шліфуванням найдрібніших деталей  у виконанні. Але якою б наполегливою не була праця  хористів, вона буде зведена нанівець без цілеспрямованого керівництва колективом, без роботи диригента-хоровика. Саме його майстерність і талант є запорукою кінцевого результату.

М.Лисенко, М.Леонтович, К.Стеценко,  Я.Степовий – композитори, які заклали основи української хорової музики. Їхні твори користуються особливою попитом серед професійних та аматорських колективів.

З метою ще більшої популяризації хорової музики з ініціативи Заслуженого працівника культури  І.Циклінського, було організовано конкурс молодих диригентів-хоровиків серед студентів музичних навчальних закладів Західної України. Це стало гарною щорічною традицією.

Цьогорічний конкурс (VI за рахунком) було проведено на базі Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського – 22 лютого цього року. Позитивним є те, що цього року розширилася географія конкурсу. До п’яти спеціальних музичних закладів долучився ще один – Хмельницький музичний коледж ім. Владислава Заремби. Значно зростає рівень підготовки студентів до конкурсу, ускладнюються програми виступів.

Організаторами конкурсу було запрошено високо-фахове авторитетне журі: Голова конкурсу – Галина Шпак, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри хорового диригування Одеської національної музичної академії ім. Антоніни Нежданової; члени журі: Олег Цигилик – Заслужений діяч мистецтв України, професор Львівської національна музичної академії ім. М.Лисенка; Юрій Курач – Народний артист України, доцент Київської національної музичної академії ім. П.Чайковського, генеральний директор, художній керівник та головний диригент Національної капели бандуристів України ім. Платона Майбороди; Володимир Курач – Заслужений діяч мистецтв України, професор Київського національного університету культури і мистецтв, головний диригент чоловічої капели ім. Левка Ревуцького; Василь Яциняк – Народний артист України, художній керівник та головний диригент Галицького академічного камерного хору. Слід зазначити, що троє з членів журі тісно пов’язані з нашим навчальним закладом (Юрій та Володимир Курачі навчалися у нашому навчальному закладі; Олег Цигилик – був завідувачем відділу хорового диригування та керівником хору).

З привітальним словом до учасників та гостей конкурсу звернувся  кандидат мистецтвознавства, директор Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського Юрій Чумак.

Конкурсні випробування проводилися в три етапи: І –  відбір кращих студентів на місцях, в навчальних закладах. ІІ етап – диригування конкурсної програми з уявним хором під супровід фортепіано. ІІІ – робота з хором (найважчий) того навчального закладу, де відбувається конкурс. На другий етап конкурсу подали заявки 10 студентів з шести навчальних закладів (по 1-2 з кожного). Після жеребкування, яке проходило у великій залі коледжу, почалися конкурсні прослуховування.

Перший учасник конкурсної програми – студент Хмельницького музичного коледжу ім. Владислава Заремби Микола Авдєєв (клас викладача  Наталії Бородавко, концертмейстер – Лариса Іщук). Він розпочав власне конкурс з виконання хору Левка Ревуцького на вірші Тараса Шевченка «Ой чого ти почорніло». Цей твір прозвучав ще двічі –  у виконанні Яни Щербій (Івано-Франківське музичне училище ім. Дениса Січинського), клас викладача – Оксани Маленюк, концертмейстер – Наталія Лесів; та Мар’яни  Вариводи (Дрогобицький музичний коледж ім. В.Барвінського), клас викладача Галини Бермес,  концертмейстер – Наталія Кльосова.

Більшість конкурсних програм складалася з творів українських композиторів (М.Лисенка, М.Леонтовича, В.Барвінського, М.Ластовецького). і це далеко не весь перелік.

За жеребом нашим студентам випало виступати в кінці конкурсної програми (№9 – Леся Лесенко; №10 – Мар’яна  Варивода). І хоча їхні виступи припали на завершення конкурсних прослуховувань (здавалося б повинна була датися в знаки втома та зростаюче хвилювання), однак «рідні» стіни допомогли, отже, виконання конкурсних завдань були вдалими.

Варто зауважити, що кожен виступ конкурсанта підтримувався не лише групами підтримки навчальних закладів, але й нашими студентами.

Найважливіший етап в конкурсній програмі – робота з хором. За досить обмежений час (регламент – 10хвилин) конкурсант повинен всі ті навики і вміння, засвоєні і перейняті від наставників у процесі навчання показати на практиці, бути переконливим і наполегливим, щоб  навчити хор виконати твір у його особистому баченні.

За підсумками ІІ та ІІІ етапу були визначені переможці цьогорічного конкурсу. Ними стали вже вкотре студенти нашого коледжу: Мар’яна  Варивода – перше місце; Леся Лесенко (клас викладача Б.Бондзяка, концертмейстер Ірина Пінчук) – друге місце. У попередні роки переможцями  конкурсів хорових диригентів ставали студенти Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського: Віктор Федишин, Ярослав Карпів, Михайло Гриньо, Богдан Притула, Марія Криворучишак, Ольга Стасик. Третє місце вибороли студентка Львівського музичного коледжу ім. Станіслава Людкевича  Галина Савчак (клас викладача Оксани Самотос, концертмейстер – Галина Головата) та студентка Ужгородського музичного коледжу ім.Д.Задора  Анастасія Дворницька (клас викладача Наталії Козачук, концертмейстер – Олена Туряниця).

Такий дівочий квартет доповнився студентом Івано-Франківського музичного училища ім. Дениса Січинського Миколою Дідохою – ІІ місце. (клас викладача Оксани Слободянюк, концертмейстер Ірина Середюк). Також диплом з відзнакою отримала студентка Львівського музичного коледжу ім.С.Людкевича Юлія Марцинюк (клас викладача Василя Долішнього, концертмейстер – Галина Курилич). Їхні вдалі виступи – це результат наполегливої праці самого студента, його викладача та концертмейстера, підтримка якого є надзвичайно значущою.

В час конкурсу було проведено ще кілька заходів: майстер-клас О.Цигилика, який він провів з нашим хором, працюючи над хоровим твором  М.Леонтовича «Літні тони», невеликий концерт колективів нашого навчального закладу. У концерті взяли участь: хор школи педагогічної практики при Дрогобицькому музичному коледжі ім. В.Барвінського «Барвінок» (художній керівник та диригент Лілія Дзиндзюра, концертмейстер Оксана Терлецька-Фиштик; камерний оркестр (художній керівник та диригент Роман Багрій) та хор студентів – художній керівник та диригент Богдан Бондзяк, концертмейстер Ірина Пінчук. У виконанні колективів прозвучали твори Богдани Фільц, Мирослава Скорика, Антоніо Вівальді, Ромуальда Твардовського,  Пьотра Янчика та обробка української народної пісні «Їхав, їхав козак містом» Олени Чмут (редакція Павла Струця).

Окрасою заключного етапу конкурсу було привітання з ювілеєм Заслуженого працівника культури, багаторічного хорового диригента, викладача нашого коледжу Марії Гірняк.

На завершення конкурсного дня голова журі Галина Шпак наголосила, що даний конкурс є не стільки змагальним, як заходом по обміну досвідом різних хорових шкіл. Вона побажала  наступним учасникам та організаторам плідної праці, вдалих виступів, переможних результатів, а також відзначила атмосферу щирості та доброзичливості під час проведення конкурсу.

 

Галина Шимоняк,

викладач ДМК ім.В.Барвінського