О.Месіан – незвичайна постать музики ХХ сторіччя

На «гребені хвилі» новаторського музичного мистецтва першої половини ХХ століття стояв патріарх французької музики Олів’є Месіан (10.12.1908 – 26.04.1992) – композитор, органіст, диригент, авторитетний педагог, публіцист. У всіх областях своєї багатогранної діяльності він пропагував своє розуміння змісту і мети музики, а саме: взаємовідношення звуків, гармонічна організація матеріалу, метрика, яка не скована тактовою рискою; поняття полімодальності. Більшість композиторів Франції ХХ століття відзначали, що всі вони вийшли з Месіана.

Вихований у релігійній сім’ї, О.Месіан все життя засобами музики у своїх творах прославляв католицьку віру. Будучи викладачем Паризької консерваторії, він одночасно працював органістом у церкві Святої Трійці. Сам автор говорив: «В моїх творах завжди відчутна божа присутність».

Композитор захоплювався також індійською вірою та музичною системою, що знайшло своє відображення у симфонії «Турангаліла» (пісня любові, гімн життю).

Особливе місце у творчості О.Месіана займає тема птахів, які, на його думку, втілюють душу природи та прославляють Бога. Композитор записував на плівку спів птахів з різних континентів світу і переводив їх на мову музичних звуків. Розвиваючи ідеї О.Скрябіна, О.Месіан намагався поєднати звуки музики з світло-кольоровими ефектами.

Справжньою вершиною творчості великого митця стала грандіозна опера «Святий Франциск Асізкий» (1983), в якій устами теолога та орнітолога Франциска благословляються птахи, що оспівують Творця Небесного.

З нагоди 110-ої річниці від дня народження О.Месіана 12 грудня у Дрогобицькому музичному коледжі імені В.Барвінського відбулася музична академія під назвою «О.Месіан – незвичайна постать музики ХХ сторіччя». Ініціатор проекту – член правління Національної спілки композиторів України, Голова Дрогобицької організації НСКУ В.Грабовський презентував власний переклад книги польського композитора учня О.Месіана, Є.Станкевіча «О.Месіан. Людина і митець у шталазі VIIIА». Музикознавчі коментарі поєднувалися з живим виконанням творів О.Месіана. Зокрема, прозвучали дві п’єси-медитації з фортепіанного циклу «Двадцять поглядів на Ісуса-немовля» у виконанні викладача Ю.Гошко та студентки І.Дідик (кл.викл. Л.Пагути), а також Прелюдія Е-dur, що вразила слухачів глибиною емоційної поетики та експресії, яку виконала викладач О.Фатільнікова.

В п’єсі «Лісовий жайвір» з «Каталогу птахів» студентка С.П’єцух (кл.викл. Л.Пагути) відтворила прозоро-кришталеві юбіляції на фоні витриманого акорду.

На завершення академії прозвучав фінал квартету О.Месіана «На кінець часу», написаного автором в полоні; твір, що є похвалою людській вічності та безсмертю.

Знайомство з музикою О.Месіана – новатора і класика – зацікавило слухацьку аудиторію і сподіваємося на поповнення студентами репертуару його творами.

 

Олександра Криницька,

старший викладач коледжу ДМК ім. В.Барвінського