Теоретики в пошанування Мирославу Скорику

Цьогоріч ювіляра-композитора, класика української сучасної музики Мирослава Скорика вітає вся країна: відбуваються концерти чи не у всіх містах та містечках України, звучать  скориківські життєдайні мелодії, вишукані гармонії, побудовані на класичній, фольклорній та джазовій основах.

У Дрогобицькому музичному коледжі імені Василя Барвінського успішно відбулися концерти, де звучали композиції маестро. Молоде покоління зуміло відчути та відтворити у звуках безмежний світ митця, де переплетені класичні традиції з модерними засобами,народні мотиви з імпровізаційністю, джазові гармонії з власною композиторською мовою.

Не залишилися осторонь і студенти теоретичного відділу нашого коледжу, якіпровели концерт-презентацію з творів Мирослава Скорика, підготовлену викладачем-методистом Ларисою Соловей та її студентами Аліною Стеблак та Світланою Токар (4 курс).Майбутні музикознавці в новітньому форматі представили розповідь про непростий життєвий та розмаїтий творчий шлях живої легенди української музики. Аудиторія мала змогу не лише прослухати найяскравіші фрагменти концертів, а й переглянути їх, а також світлини маестро, його друзів та колег, ба,навіть, мультфільм «Лис Микита» з музикою Скорика. Візуальний ряд супроводжував також виконання фортепіанних творів Скорика – то меланхолійно-мрійливих, то жартівливо-танцювальних, часом іронічних, трагічних, але завжди емоційно та енергетично наповнених.

 Студенти відділу теорії музикина доброму рівні грали п’єси автора:  Вероніка Медведєва зачарувала «Простенькою мелодією» (кл. викл. М.Бринич); Діана Винник презентувала елегійний «Листок з альбому» (кл. викл. О.Терлецької-Фиштик);Наталія Романишинпожвавилаенергійним «Народним танцем» (кл. викл. О.Штурко), а Юлія Олійник внесла несподіванку  «Естрадною п’єсою» (кл. викл. Г.Гервазюк). Сміливість та сценічну витримку продемонстрував дует у складі ЯрославаПетрінця та КатериниКорпало(кл. викл. О.Штурко). Джазовий парафраз «Місячна соната» Л.Бетховена у їхньому виконанні ритмічно пульсував оновленою гармонією. Аліна Стеблаквиваженою«Прелюдією і фугою C-dur» нагадала, що Скорик є також серйозним та раціональним композитором. І, звичайно, незабутня «Мелодія» під пальцями Світлани Токар підштовхнула до роздумів про вічність.

Цей нетривалий камерний концерт показав, що музика Мирослава Скорика підвладна різним поколінням і виконавцям. Своєю багатожанровістю, художньою довершеністю та вишуканістю вона завойовує все ширшу аудиторію. І наші студенти-теоретики якнайкраще зуміли висвітлити всю багатогранність таланту М.Скорика, чим  виявили повагу та любов до нього.

 

Ірина Мартинів
викладач коледжу ДМК ім. В.Барвінського