Симфонія сердець

Мистецтво — це найважливіший і найміцніший зв’язок, що з’єднує минулі, сучасні та майбутні покоління людей в єдине велике живе ціле. Воно пояснює природу, знайомить із характером людей, із суспільством, з історією. Саме мистецтво стає тим фактором, котрий в змозі сприяти поєднанню чи підкреслити єдність штучно розмежованих груп суспільства в межах однієї країни. Колективи Сєверодонецького коледжу культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва та Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського своїм спільним проектом «Мистецтво без меж» в рамках програми «Змінимо країну разом» ще раз підкреслили спільність думок, світобачення українського народу не зважаючи на територіальну віддаленість.

Фінальним мазком проекту став концерт зведеного симфонічного оркестру Сєверодонецького коледжу культури та мистецтв імені С. Прокоф’єва та Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського, котрий відбувся 29 листопада 2018 року в залі Львівського обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича.  

Символічно підбір репертуару концерту складає своєрідну цілісну калейдоскопічну картину, котра в повній мірі розкриває різні грані емоційного світу як окремої людини, так і народу – починаючи від героїчного начала (твори М. Лисенка та С. Прокоф’єва), через ліричне заглиблення в світ природи (композиція А. Вівальді) та розкриття потайного внутрішнього світу людини (твір М. Скорика), завершуючи підкресленням національної самосвідомості (твори В. Барвінського, С. Гулака-Артемовського, Й. Брамса, А. Дворжака) з фінальним поринанням в духовний світ українського народу («Боже Великий, Єдиний» М. Лисенка). 

З іншого боку, в концерті представлені кращі зразки вітчизняної та світової музичної скарбнички, розташовані по принципу образного, тематичного та інтонаційного контрасту.

Зведений симфонічний оркестр під керівництвом талановитих диригентів – Сергія Фендака та Романа Багрія, за допомогою віртуозних солістів Мілани Заїки, Божени Гамар, Вікторії Паращак та Ігоря Конющака довершено передали слухачам музичні задуми композиторів, повноцінно розкривши різнопланові та різнохарактерні образи, збагативши їх відповідними оркестровими барвами.

Цілісності концерту сприяв також музикознавчий ціпкий, розгорнутий та одночасно лаконічний супровід Лариси Соловей, котрий незримою мелодійною канвою переплітав усі композиції в єдине ціле.

Кульмінацією події стали виступи-привітання заступника начальника відділу культури виконавських органів Дрогобицької міської Ради Галини Клепач, керівника волонтерської організації Дрогобича «SOS Допомога Армії» Миколи Походжая, які виразили щиру вдячність юним виконавцям та їх викладачам за можливість бути присутніми на такому високого рівня заході та виразили побажання, що такі проекти будуть втілюватись і надалі. Окрім того, директори двох дружніх коледжів – Марина Яворська та Юрій Чумак – в своїх привітальних словах підкреслили важливість такого роду проектів як для молодих виконавців, так і для педагогічних колективів, так як власне такі заходи дають змогу поділитись власними досвідом і здобутками, розширити грані розуміння вітчизняної музичної культури.

 Музичні полотна, створені зведеним симфонічним оркестром, були сприйняті слухачами дуже позитивно, про що свідчили вигуки «Браво!» і нестримні оплески. Емоційний підйом ще більше посилився спільним виконанням духовного гімну «Боже, Великий, Єдиний» в кінці заходу. Хочеться побажати організаторам проекту та молодим виконавцям наснаги і подальших творчих проектів подібного спрямування.

 

Оксана Рудавська,

викладач ДМК імені В. Барвінського