Мистецтво без меж

Україна єдина. Упродовж двох тижнів на Луганщині, а згодом Львівщині відбувалися заходи проекту із символічною назвою «Мистецтво без меж» в рамках програми «Змінимо країну разом», яка спрямована на об’єднання України. Адже музика — унікальний засіб залучення людей до добра, духовності. Вона володіє великою силою впливу на людські душі. Музика, яка не старіє і не знає кордонів, об’єднує всіх, хто любить цей надзвичайний вид мистецтва і присвятив їй своє життя, тих, хто пише музику і дарує її людям, хто виховує юних музикантів або просто слухає, отримуючи велику насолоду від її звуків.

Важливий проект був зреалізований  Дрогобицьким музичним коледжем ім. В. Барвінського та Сєверодонецьким коледжем культури і мистецтв ім. С. Прокоф’єва за сприянням Асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» та який фінансувався коштом обласного бюджету Львівської та Луганської областей.  «Захід і Схід разом» — це лейттема мистецького проекту, який спрямований на зміцнення культурних зв’язків між цими областями; проект, який відкриває історію нашого народу по-новому, який ще більше пробуджує національну свідомість і дає зрозуміти, що Україна єдина.

Директор Дрогобицького музичного коледжу Юрій Чумак в одному із інтерв’ю визначав, що такий проект став черговим у низці творчих зустрічей між нашими закладами та ще однією ниточкою у загальній справі «зшивання» країни.   Це перший проект в Україні, ідея якого полягає у культурному обміні між навчальними закладами, який спрямований на обмін світовим культурним досвідом, професійними здобутками, вмінням виконувати і збагачувати мистецький пласт української культури та популяризувати музику українських композиторів.  

Проект «Змінимо країну разом» синхронно стартував рік назад. У грудні 2017 року творча делегація студентів та викладачів Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського започаткували цей проект на Луганщині. У містах Сєвєродонецьку та Рубіжне відбулися концерти-зустрічі. Великий резонанс мали виступи  оркестру народних інструментів ( кер. Юрій Чумак), капели бандуристів ( кер. Ореста Пришляк), дуету бандуристок «Берегиня» у складі Наталїї Цигилик-Чумак та Наталії Гамар.

Гостей із Луганщини ми приймали у лютому 2018 року. Студенти та викладачі взяли активну участь у заходах, присвячених 130-річчю від дня народження Василя Барвінського, зокрема у започаткованому музичному фестивалі «Українська музика в часі і просторі», в рамках якого відбувся Відкритий регіональний конкурс юних піаністів.  Учасниками конкурсу були студенти і Сєвєродонецького коледжу ім. Сергія Прокоф’єва. В рамках Всеукраїнської науково-практичної конференції «Музична Україніка» (композитори України у парадигмі світової музичної культури) цікаві доповіді представили луганчани, серед інших Марина Яворська, Олена Бондаренко, Ольга Міхалєва, Наталія Сінченко, Наталія Скрипник.

У березні 2018 року делегація студентів із Сєвєродонецького коледжу достойно презентували музичне мистецтво Луганщини у коледжах Львівщини  (Дрогобич, Львів, Самбір).  

З 12 по 17 листопада вже вдруге студенти та викладачі Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського відвідали Луганщину, а з 26 по 30 листопада  Дрогобичани приймали гостей зі сходу України.

В рамках проекту, який виник з ініціативи дрогобичан і луганчан, щоб обмінюватися своїм досвідом, пропагувати спільні ідеї, відбулись концертні виступи зведеного симфонічного оркестру спочатку на Луганщині, у Сєвєродонецьку та Кремінній, згодом на Львівщині, в Самборі та Дрогобичі. У репертуарі оркестру звучали твори видатних композиторів  світової класики  та кращі зразки українського музичного мистецтва. Символічним було виконання творів В. Барвінського та С. Прокоф’єва, імена яких носять навчальні заклади. Концертні виступи зведеного симфонічного оркестру під орудою диригентів Дмитра Переяславця (Сєвєродонецьк), Сергія Фендака, Романа Багрія (Дрогобич) пройшли з великим успіхом. Свою блискучу гру презентували молоді талановиті  музиканти двох знакових навчальних закладів. Віртуозне виконання Божени Гамар (сопілка), Мілани Заїки (флейта), Мар’яна Подоляка, Ігора Конющака (вокал), Вікторії Паращак (скрипка)  вразили глядачів та викликали нескінченні оплески, а це стимул до подальших запланованих спільних імпрез між  Сєвєродонецьком і Дрогобичем.

Програма проекту була надзвичайно насиченою. Крім концертних виступів, проведені цікаві презентаційні доповіді студентів-теоретиків з історії міст Дрогобича і Сєвєродонецька, творчості композиторів Галичини та Луганщини, круглі столи, екскурсії, творче спілкування, обмін досвідом студентської молоді та викладачів коледжів. Ряд цікавих і змістовних наукових доповідей представив директор  державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі», кандидат історичних наук Богдан Лазорак.

Редакцією Дрогобицького радіо «Франкова земля» проведено круглий стіл за участю директора Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського, кандидата мистецтвознавства Юрія Чумака, директора Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв ім. С. Прокоф’єва, заслуженого діяча мистецтв України Марини Яворської, завідувача виробничою практикою Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського, заслуженого діяча естрадного мистецтва Оксани Терлецької-Фиштик.  

Знаковими заходами в межах проекту став методичний семінар та практикум-тренінг «Розвиток музичної пам’яті в учнів мистецьких шкіл» для викладачів фортепіанних відділів ДМШ Львівської області, в якому взяли участь  завідувач школи педагогічної практики Наталія Пасічник і директор Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені С.Прокоф’єва Марина Яворська. Надзвичайно доброзичлива атмосфера наукового спілкування, професіоналізм і толерантність, культура ведення наукової дискусії визначали стиль проведення заходу.

В рамках проекту відбувся блискучий концерт фортепіанного ансамблю   «SOUL» у складі Марини Яворської і Наталії Пасічник, які не тільки презентували цікаву джазову програму, коментували її, ділились враженнями  і викликали  бурхливі овації слухачів.

Зустрічі творчих колективів  Львівщини і Луганщини відбулись на найвищій ноті творчості, щирості та професіоналізму. Точки дотику – знайдено. Проект поєднання України «Мистецтво без меж» обов’язково буде мати своє продовження, адже саме така співпраця  талановитих людей, які зреалізували цей проект надає можливість молодим талантам відчути свою значимість у суспільстві, формує в студентської молоді України цінності на засадах загальноукраїнської ідентичності та патріотизму. Даний проект дає поштовх для створення нових проектів, реалізації ідей активної молоді Заходу і Сходу.  І правий був наш земляк Іван Франко, коли закликав нас «навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіційних кордонів». Ми – єдина країна, єдина держава!
Ми не можем ділитись на Захід і Схід.

Висловлюємо подяку всім, хто долучився до втілення цієї ідеї – керівникам Обласних рад та адміністрацій Львівської та Луганської областей  Олегу Синютці, Олександру Ганущину, Юрію Гарбузу, Ользі Лішик, директорам Департаментів культури Львівської та Луганської ОДА п. Мирославі Туркало, п. Аліні Адамчук, керівництву відділів культури міст Кремінна, Самбір, Дрогобич, директору Самбірського ККіМ п.Галині Петрівській, директору музично-драматичного театру ім. Ю. Дрогобича п. Миколі Гнатенкові, директору музею «Нагуєвичі» п. Богдану Лазораку, керівництву Сєвєродонецького ККіМ ім. С. Прокофєва п. Марині Яворській та Наталії Пасічник, керівництву Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського п.Юрію Чумаку, Ярославу Денису та Миколі Фендаку, керівникам творчих колективів Сергію Фендаку, Роману Багрію, Дмитру Переяславцю, всім, хто здійснював інформаційну підтримку – Радіо «Франкова Земля», Івану Тихому, Олександру Максимову, Андрію Буню і, звичайно, всім викладачам та студентам, які безпосередньо втілювали всі творчі задуми в життя.

 

Лариса Соловей,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського