Відзначаючи ювілей маестро Мирослава Скорика

 

Одному з найвидатніших композиторів сьогодення Мирославу Скорику – виповнилося 80!

Композитор, теоретик, диригент, піаніст, музикознавець,митець надзвичайно широкої амплітуди, виняткова роль якого у формуванні українського музичного мистецтва від 60-х років минулого століття і до сьогодення є незаперечною.

Діяльність Мирослава Скорика високо оцінена. За великі заслуги у розвитку мистецтва композитор удостоєний звання Народного артиста України, він – Герой України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, лауреат Національної премії ім.. Т. Шевченка, член-кореспондент Академії мистецтв, професор – і це ще неповний перелік почесних звань, заслуг та визнання маестро.

Творчість М. Скорика – це певний феномен в українській музиці. Вона яскрава , самобутня, відзначається інтонаційним багатством, вишуканим поєднанням фольклорних елементів, включенням естрадних та джазових інтонацій. Разом з цим стиль композиційного письма є модерновим з використанням сучасних ладо-гармонічних комплексів та поліфонічних прийомів розгортання. Фантазія композитора безмежна у використанні різноманітних ритмічних структур, синкоп, перемінних метрів, поліметричних і поліритмічних побудов.

Творчий доробок композитора є значним: це твори для оркестру, сценічні твори, камерні інструментальні та вокальні ансамблі, концерти, пісні, духовні твори, музика до кінофільмів. Композитор прагне охопити якомога ширше коло музичних жанрів та образів. Сам композитор має ґрунтовну фахову школу фортепіанної гри, охоче звертається до цього інструмента в авторських концертах. М. Скорик також навчався гри на скрипці і у своїй творчості часто звертається до цього інструменту.

80 – річний ювілей композитора цьогоріч широко відзначають в Україні та за її межами- це авторські концерти, музичні академії, конференції. У Львівській філармонії ювілейний концерт відбувся за участю перших осіб нашої держави. Дрогобицький музичний коледж ім. В. Барвінського також приєднався до святкування 80 – річчя М. Скорика, провівши шостого грудня святковий концерт із творів композитора.

Учасники концерту познайомили аудиторію із фортепіанними творами, де виступили студенти-солісти Д. Ярош, С. Павлів (кл. викл. Л.Садової), С.Пучковська (кл. викл. О.Штурко), В. Царенська (кл. викл. О. Денис), І.Маркович ( кл. викл. О. Терлецької-Фиштик).

Точно передавши характер самої музики і колорит їх обробки прозвучали «Джазові парафрази творів Л.Бетховена» у виконанні фортепіанних дуетів: К.Корпало – Я. Петрінець (кл. викл. О. Штурко), І. Маркович та учениці 8 класу школи педпрактики Ю. Фиштик (кл. викл. О. Терлецької-Фиштик). Цікавим був дует І. Маркович – З. Футрик (кл. викл. Д. Павлик).

У програму концерту увійшли камерні ансамблі, солістами яких були викладачі коледжу Н. Цигилик-Чумак (сопрано), С. Фендак., І.Турканик (скрипка), Д. Шимоняк (гітара,кастаньєти). Добре впоралися із своїм завданням студенти , які акомпонували солістам: Б. Тустанівська (кл. викл. В. Бурої ) , С. Пучковська, А. Марушка (кл. викл Д. Павлик).

Родзинкою концерту став виступ ансамблю скрипалів ( кер. Заслужена артистка естрадного мистецтва О. Максимова) та групи студентів-виконавців на ударних інструментах. У їхньому виконанні прозвучали «Народний танець» та «Мелодія» М. Скорика.

Вдалою була організація концерту, в чому заслуга завідувача відділу спеціального фортепіано Олени Денис. Вступне слово та анотації до концерту зробила викладач відділу теорії музики Надія Макуцька, в чому їй допомагала ведуча концерту студентка ІІ курсу Василина Ковальчук.

Цікава музика, високий рівень виконавства – все це дозволяє оцінити концерт, як свято музики, подію у музичному житті не тільки Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського , але й нашого міста.

Надія Макуцька,

викладач-методист ДМК ім. В. Барвінського