Обласна олімпіада з музично-теоретичних дисциплін /музична література/ учнів старших класів мистецьких навчальних закладів Львівщини

11 травня у Дрогобицькому музичному коледжі імені В.Барвінського відбулася Обласна олімпіада з музично-теоретичних дисциплін /музична література/ учнів старших класів мистецьких навчальних закладів Львівщини, зокрема ДМШ Дрогобича та прилеглих районів.

Ініціатором і засновником олімпіади є методичний кабінет навчальних закладів мистецтва і культури при Департаменті з питань культури, національностей та релігій Львівської облдержадміністрації на чолі з його директором – Міленою Медвідь.  

Мета заходу: виявлення рівня професійної підготовки учнів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, активізація роботи викладачів теоретичних відділів, підвищення рівня теоретичних знань, навичок, ініціювання зацікавленості учнів щодо вивчення музичної літератури.

Олімпіада проводиться щорічно і є активною формою організації навчання, що спрямована на розширення діапазону знань та інтересів учнів, їх залучення до процесу пізнання видатних постатей та світових шедеврів музичного мистецтва.

І-й тур олімпіади проходив у кожній музичній школі регіону з метою відбору кращих учнів для участі у ІІ-му турі Обласної олімпіади. Завдання  розроблені  згідно  програми з предмету «Українська та зарубіжна музичні літератури». Вони передбачають різні форми опитування: текстові завдання (тести, запитання), аудіо-завдання (визначення музичного твору, стилю, автора, жанру, інструменту, на якому виконується фраґмент та ін.), відео-завдання (визначення композитора за поданим портретом, пам’ятника композиторові, ідентифікація музичного інструменту чи оперного театру). Учням були запропоновані різноманітні питання, спрямовані на розвиток ерудиції, музичної пам’яті та уваги, творчого мислення.

В олімпіаді взяли участь більше 30 учнів із 15 шкіл естетичного виховання   Дрогобича  та регіону.

Проводили і оцінювали олімпіаду провідні викладачі-методисти Львівського музичного коледжу імені С.Людкевича – Надія  Біль (завідувач відділу теорії музики), Роксолана Гавалюк, а також викладач, аспірантка ЛНМА ім. М.Лисенка, автор численних радіопередач – Тетяна Фішер; представник методичного кабінету навчальних закладів мистецтва і культури при Департаменті з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації методист вищої категорії – Богдан Паньків;  викладач Львівської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім.С.Крушельницької – Ігор Міщук (завідувач відділу теорії музики), із Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського викладач-методист Лариса Соловей (голова ПЦК музичної літератури) та викладач вищої категорії Зоряна Лельо.

Олімпіада була організована і проведена цікаво, змістовно, на високому професійному рівні. Доброзичлива атмосфера заходу сприяла плідній праці учнів, виявленню їх здібностей та активному творчому спілкуванню журі.   

Учні музичних шкіл та шкіл естетичного виховання продемонстрували   досить високий рівень знань з предмету «Українська та зарубіжна музичні літератури» і неабияку зацікавленість ним.

Висловлюємо вдячність усім учасникам Обласної олімпіади з музично-теоретичних предметів та вітаємо переможців змагання. Бажаємо учасникам олімпіади подальших творчих успіхів, нових досягнень та перемог.

          Лариса Соловей, Зоряна Лельо,

викладачі Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського