Всеоб’єднуюча сила музики Миколи Ластовецького

«Сьогодні у нашому коледжі справжнє свято, адже ми знову маємо нагоду насолоджуватися світом дитячих мрій та образів нашого, всіма улюбленого композитора – Миколи Ластовецького!»

Такими словами ведучої розпочалася цікава акція, що стала першою ластівкою творчої співпраці двох початкових навчальних музичних закладів міста – Дрогобицької дитячої музичної школи № 2 та Школи педагогічної практики Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського.

Нещодавно творчість Миколи Адамовича вже презентували на концертах учні школи педагогічної практики (зав. Терлецька-Фиштик О.І.), а згодом студенти виконавських відділів коледжу, в рамках звіту циклової комісії загального фортепіано під керівництвом Мішаніної А.В.

Цього разу, зануритись та поринути у світ дитячих образів композитора нам допомогли юні та ще зовсім юні музиканти вище вказаних навчальних закладів. Організаторами цього незвичного творчого діалогу, з одного боку виступили – викладачі музичного коледжу: завідувач педагогічною практикою – Терлецька-Фиштик О.І. та викладачі фортепіанного відділу – Бринич М.О. і Косинська Є.Г. (почасти музичний редактор фортепіанних творів композитора), а з іншого – завідувач фортепіанного відділу ДМШ №2 досвідчена та ініціативна – Манчак Г.І. До спільної справи долучилися інші викладачі ДМК та ДМШ №2 серед яких: Федак Л.В, Коберинко Н.С., Король О.О., а також Денисова С.М., Дмитрах О.Н., Думальська Г.П., Попович О.Я., Ткачук І.Р.

Всім відомо, що історію творять не закони чи правителі, а самі люди, які сповнені ідей та прагнуть зробити цей світ кращим. Такою унікальною особистістю, талант і працелюбство якого заслуговують поваги та високої оцінки  є сподвижник теперішньої події – Микола Ластовецький. Композитор, член НСКУ, педагог, музикознавець та музично-громадський діяч нагороджений численними преміями, а також чудовий керівник та організатор, який майже третину віку вміло очолював цей навчальний заклад. Особливістю нинішнього вечора є те, що ми відкрили Миколу Адамовича ще й у ролі люблячого батька та дідуся, адже твори його трьох зошитів для дітей та юнацтва писалися не абстрактно, а для власних діток та онуків. Саме тому, ці фортепіанні п’єси такі цікаві, змістовні, оригінальні, а ще надзвичайно образні, насичені різноплановими персонажами і захоплюючими пригодами, що тонко передають надзвичайний всесвіт дитячих і юнацьких мрій.

Я навіть дозволю собі таке сміливе порівняння: так само, як у відомій Прелюдії До мажор Й.С.Баха приховано тисячі різноманітних мелодій (серед яких знаменита «Ave, Maria», що записав Ш.Гуно), так у дитячих фортепіанних творах М.Ластовецького, щоразу оживає тисяча казок, оповідань та історій з неповторними сюжетами.

Такий тематичний підхід до концертної програми є вельми актуальним у ці передсвяткові дні зимового циклу, коли кожен з нас – і діти, і дорослі, відчуваємо якийсь особливий настрій, коли хочеться повірити у дива і опинитися у казці. А головне, цьому невпинно сприяють образно зримі твори Миколи Адамовича.

Орієнтуючись на список п’єс, ведуча експромтом перетворила звичайний концерт на захоплюючу історію про сміливого хлопчика та його друзів, героями якої стали самі виконавці. Зокрема, музичну школу №2 представляли: Ігор Яхнів, Марія Барна, Марія Бачара, Яна Фігель, Анастасія Мельник, Юлія Терпак, Софія Байструк, Марта Казан, Анастасія Шевцова, а школу педагогічної практики – Роман Базель, Анастасія Макогон, Соломія Кабало, Анна Файчак, Вікторія Щудла, Вероніка Ковалевич, Герман Кравчук, а також Ангеліна Мішаніна (в ансамблі зі студентами коледжу Денисом Зелінським та Романом Варагашом).

Незважаючи на різний вік учнів – з першого по восьмий клас, різні виконавські школи та методики, загальний рівень підготовки всіх дітей був відповідним і достатньо високим, що дозволило їм вміло долати технічні труднощі та основну увагу зосередити на музичних моментах.

Завершилося це свято традиційним врученням солодких подарунків від святого Миколая із рук самого Миколи Адамовича та автографами на згадку. Але справжнім найціннішим і пам’ятним дарунком для наших юних музикантів стало виконання оригінальних фортепіанних п’єс для дітей та юнацтва Миколи Ластовецького перед серйозною публікою студентів і викладачів коледжу, на хорошому інструменті, в теплій доброзичливій атмосфері та у присутності самого композитора.

Сподіваємось, що ця дивовижна казкова історія героїв фортепіанних п’єс Миколи Ластовецького, яку розповіли самі діти, назавжди об’єднала юні серця маленьких музикантів із ДМШ №2 м.Дрогобича та учнів школи педагогічної практики ДМК імені В.Барвінського. Нехай ця зустріч відгукнеться доброю традицією, запам’ятається всім учасникам і стане для них вдалим стартом у країну високого професійного музичного мистецтва.

Зоряна Лельо,

викладач відділу теорії музики