Творча зустріч з Марією Борисенко

21 листопада у музичному коледжі ім. Василя Барвінського відбулась творча зустріч з кандидатом мистецтвознавства, доцентом кафедри теорії музики Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського – Марією Борисенко.

У програмі зустрічі було заплановано майстер-клас на тему «Інтонаційно-слуховий практикум з сольфеджіо: загадки хроматизму». Необхідно одразу зазначити, що така форма роботи з сольфеджіо доволі рідкісне явище, бо вимагає високої педагогічної майстерності і наявності контингенту аудиторії з відповідною підготовкою, тому надзвичайно відрадним є сам факт проведення подібного заходу.

Доцент М.Борисенко активно, майстерно провела заняття з групою студентів IV курсу нашого коледжу (спеціалізації «Оркестрові струнні інструменти» та «Фортепіано»), доброзичливо і тактово вимагаючи від них точного виконання запропонованих завдань. На уроці були продемонстровані цікаві і доцільні інтонаційні вправи, спрямовані на подолання ладової інерції та активізацію музичного слуху. Подібні вправи у майбутньому можуть бути використані нашими викладачами у їх практичній роботі.

Присутні також мали змогу познайомитись з методичними напрацюваннями викладача Харківського музичного училища ім. Б.Лятошинського – В.Калініної. Зокрема це: посібник «Практическое руководство по теории музыки», покликане допомогти студентам музичного училища якісніше засвоювати основні теми курсу теорії музики; а також із збірником музичних диктантів, створених українським композитором, теоретиком, заслуженим діячем мистецтв України, професором кафедр теорії музики, також композиції та інструментування ХНУМ ім. І.П.Котляревського – Сергієм Турнєєвим. Посібник вміщує 200 зразків авторських одноголосних диктантів, розподілених за принципом послідовного ускладнення завдань, що дає можливість викладачеві систематизувати роботу над розвитком музичного слуху. Даний збірник може активно використовуватись на уроках сольфеджіо.

З великим зацікавленням викладачі та студенти нашого коледжу прослухали твори композиторів Харківської школи – Володимира Птушкіна і Сергія Турнєєва, представленні М.Борисенко. Слухачі були захоплені прекрасною музикою і високою майстерністю професійного виконання.

Сподіваємось, що подібні зустрічі і спілкування відбуватимуться неодноразово і сприятимуть зростанню педагогічних і методичних засад та розквіту української музичної культури.

Дмитрієва О.М.,

викладач ДМК ім. В.Барвінського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.