Концерт фортепіанної музики Яни Гордельянової

І знову Яна на сцені рідного музичного коледжу ім.В.Барвінського,  яка ніколи не втрачає звязків із рідним навчальним закладом, викладачами, відгукується на всі запрошення.  

Щороку вона дарує дрогобичанам радість спілкування з фортепіанним мистецтвом. Інтерпретує сольно, а також запрошує із собою яскравих молодих музикантів. Пам’ятаємо її ансамблеву гру із лауреатами міжнародних конкурсів Дмитром Біляком, Олександрою Воробей, а також її сольні концерти із симфонічним оркестром нашого коледжу. Саме Яні було запропоновано виконати загублений і віднайдений  у 90-х роках Р.Савицьким-молодшим Фортепіанний  концерт В.Барвінського.

Свої перші музичні кроки робила талановита Яна, навчаючись в школі педагогічної практики, а згодом – студентські роки у музичному училищі ім.В.Барвінського (тепер-коледж),  яке закінчила з відзнакою.  Творче зростання Яни Гордельянової – це результат наполегливої праці під керівництвом відомого талановитого викладача Євгенії Косинської, яка докладає чимало невтомної праці до розвитку обдарованих молодих музикантів Галичини.

А далі навчання у Київській Національній музичній академії імені П.Чайковського. Сьогодні Яна студентка магістратури (кафедра спеціального фортепіано, клас доцента, кандидата мистецтвознавства Оксани Ринденко).

Яна Гордельянова – лауреат міжнародних та Всеукраїнських конкурсів. Бере активну участь у різноманітних наукових конференціях у Музичній академії, у щорічних майстеркласах. Яна пробує себе і на ниві наукового пошуку, є автором ряду наукових статей («Особливості композиторської техніки М.Ластовецького на прикладі циклу п’єс для фортепіано «Раціональні ескізи», виконані у додекафонній техніці»). Власне Яна і була першим виконавцем цього твору.

У програмі концерту прозвучали фортепіанні твори Сергія Прокоф’єва: соната №4, «Сарказми», п’ять п’єс з циклу «Ромео і Джульєтта», два етюди  Вільяма Болкома.

Високий професійний рівень виконання програми Яною Гордельяновою, глибоке проникнення у світ авторської концепції у гармонійному синтезі з масштабністю і цілісністю форми драматургії наскрізного розвитку – є ознакою справжньої школи найвищого злету у формуванні щирої відданості і служіння високому фортепіанному мистецтву.  Її гру визначають сконцентрованість, пристрасність, глибока музикальність, професійне володіння звуком і технічна майстерність. Водночас зворушує особлива теплота, щирість, ліризм.   

В концерті Яна показала себе в музикознавчій сфері. Її   коментарі були цікавими, фаховими і доступними, із знанням і відчуттям поданого матеріалу. Яна коментувала твори, які звучали, кожному із них додавала влучних, цікавих, змістовних штрихів, що сприяло успіхові концерту. Заслуженими оплесками, вигуками «Браво!», квітами вдячності і сердечними привітаннями нагородили слухачі Яну Гордельянову, піаністку, яка подарувала всім чудові миті мистецької насолоди.  Такі концерти надовго залишаються в пам’яті, служать творчим стимулом для студентів та викладачів нашого навчального закладу.

Бажаємо Яні нових творчих досягнень на ниві фортепіанного музичного мистецтва і нових зустрічей у рідному музичному коледжі ім. В.Барвінського. 

 

 Лариса Соловей,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського

 

 

This slideshow requires JavaScript.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.