Відзначаючи ювілей українського композитора Геннадія Саська в Дрогобичі

Нинішній, 2016 рік, для композитора, диригента, музичного редактора, члена Національної Спілки композиторів України, лауреата премії ім. В.Косенка, Заслуженого діяча мистецтв України Геннадія Саська – ювілейний – 70-річчя від дня народження. В творчих колах його знають і шанують. Композитор плідно працює в жанрах хорової, театральної, симфонічної, вокальної та фортепіанної музики. Його твори віддзеркалюють свій час, свою епоху. І кожна композиція, прем’єра, концерт перетворюються на бажану артистичну подію.

16 листопада 2016 року Г. Сасько завітав до Дрогобицького державного музичного училища ім. В.Барвінського на мистецький вечір, який підготували викладачі, студенти та юні виконавці школи педагогічної практики.

Вступне слово про композитора, його здобутки та діяльність виголосив голова Дрогобицької організації НСКУ, викладач-методист В. Грабовський.

Розпочав концерт хор ДДМУ ім. В.Барвінського під орудою Б.Бондзяка хоровим твором – замальовкою природи «Сутінки». А далі на сцені ожила фортепіанна музика Г. Саська – твори з сюїти «Граю джаз» та циклу фортепіанних п’єс «Мозаїка», які стали основою українського репертуару для дітей і який допомагає юним виконавцям опанувати відповідними стильовими засобами.

Кожен твір знаменував нову грань у пізнанні світу композитором і виявив творчу індивідуальність виконавців: тендітно-романтичних  юних піаністів (Белз М. та Кузняк В. – кл.викл. О.Денис; Кабало С. – кл.викл. О.Терлецької-Фиштик; Ганусея М., Фиштик Ю., Зелінського Д. – кл.викл. Л.Кульчицького та О.Денис; Яциківа Я., Ющенко С. – кл.викл. Л.Паращак та Д.Павлик; Гамар Б., Макогон А., Зелінського Д. – кл.викл. В.Гамара, О.Терлецької-Фиштик, М.Бринич; Фиштик Ю. – кл.викл. О.Денис; Мішаніної А. – кл.викл. М.Бринич; Кіндратів Л. – кл.викл. Є.Косинської).

Емоційно, темпераментно, ніжно і водночас динамічно прозвучали фортепіанні твори у виконанні студентів ДДМУ ім. В.Барвінського (Ек С., Домін Г., Коваленко В., Павліва С. – кл.викл. Л.Садової, Перловської В. – кл.викл. І.Сосяк, Костіва А. – кл.викл. Л.Пагути).

Фортепіанний цикл «Відгомін століть» («Стародавній Київ») написаний до знаменної дати – 1500-річчя заснування Києва. Виконавці творів циклу зуміли передати задум автора у поєднанні архаїки древніх слов’янських піснеспівів з новітніми прийомами музичної виразовості. Філософсько-вдумливе звучання твору «Софія Київська» у виконанні викладача-методиста Анжели Мішаніної нікого не залишив байдужим.

Наостанок маестро поділився своїми враженнями та подарував ноти і диски музики українських композиторів. Кульмінацією концерту стало виконання автором декількох творів з клавесинного циклу «Весняні барви» у фортепіанній версії. Компонуючи ці твори, композитор шукав натхнення в природі, ніби запозичував її звукові процеси, що мають музичне походження і викликають певну емоцію – скажімо, радості чи печалі.

Концерт в ДДМУ ім. В.Барвінського став частиною фестивалю творчості композитора Г. Саська, який проходив в нашому краї: в Стрию, Дрогобичі, Трускавці (15-17 листопада) в рамках ХІ Фестивалю української музики «Струни душі нашої».

Любов Щурик,

викладач Дрогобицького державного музичного училища ім. В.Барвінського

This slideshow requires JavaScript.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.