«Біблія є найкращим подарунком, яким Бог коли-небудь наділив людину» (Авраам Лінкольн)

У складний для нашої держави час  проблема формування  духовних цінностей студентської  молоді є як ніколи  актуальною. Сьогодні молодь є  активною силою політичних змін і залежно від того, які цінності вона вносить у ці зміни, яку культуру впроваджує, багато в чому буде залежати майбутнє  нашого суспільства, його культура, напрям інтеграції  у світовий суспільний простір.

Але у світі високорозвинених технологій сучасна молодь не бачить сенсу  в духовності. Матеріальні цінності домінують над духовною культурою, інтернет-спільноти стали ерзац-спілкуванням, короткі «есемески» замінили щире змістовне листування. Руйнуються людські стосунки, різнобарвний довколишній світ звужується до площини комп’ютерної панелі. Молода людина створює собі комфортний «віртуальний» світ, в якому через інформаційну мережу вона знаходить поради та способи покращення свого життя, вирішує проблему самотності. Прагматизм робить людину рабом, знищує духовність як основу буття особистості.

Капелани  о. Євген Макогон та о. Ігор Цмоканич, спілкуючись із студентською молоддю, неодноразово ставали свідками того, що віра в Бога, шанування національних релігійних традицій  втрачають  свою глибинну духовну змістовність, набувають рис зовнішньої атрибутики.  Духовні наставники молоді  стали ініціаторами проведення Дня Біблії у навчальних закладах нашого міста і запросили представників Львівської філії Українського біблійного товариства розказати про Біблію – найвеличнішу книгу в житті людства.

Честь на проведення такої акції першими отримали студенти Дрогобицького державного музичного училища ім. Василя Барвінського. Велика актова зала була заповнена не тільки молоддю, але й викладачами, які виявили бажання почути слово про Священне Письмо. Студентський капелан о.Євген  Макогон звернувся до присутніх  із розповіддю про те, що Біблія не повинна лежати у забутті на книжковій полиці, читання Книги книг  має стати духовною необхідністю для кожної пересічної людини. Іноді Боже Слово може бути  незрозумілим у читанні, не знайти відгуку у душі, але прийде життєва мить  – і ми відчуємо ту Добру Новину, яку Бог сказав нам.

О.Ігор Цмоканич відомий на наших теренах не лише як капелан-волонтер, але й  як  бібліїст.  Він  розповів про   органічну єдність  Вічної  Книги і нашого повсякдення. У своїх розмовах  ми досить часто використовуємо вислови та фразеологізми, не підозрюючи про їх первинність  із Книги книг. Славетні люди всіх часів вважали Біблію  джерелом мудрості свого життя. Саме віра у Боже Слово робить людину людиною, саме через  Біблію Бог звертається до нас.

Велике  зацікавлення викликав виступ п. Олександра, який представляв Львівську філію Українського біблійного товариства. Українське біблійне товариство належить до християнських неконфесійних  спілок і  яке займається перекладом, друком та розповсюдженням Біблії та її окремих книг в Україні. П.Олександр цікаво і доступно вів розповідь про історію написання  Вічної Книги, її складові, про переклади на різні мови світу, про те, яке місце займає сьогодні Святе Письмо в житті сучасної людини. Найбільш вражаючим  став для присутньої молоді факт, що у часи радянщини Біблію було заборонено не лише читати, а й тримати  у хаті, що видання Біблії провозили контрабандою на терени рідної землі.  Свою розповідь п. Олександр супроводжував слайд-шоу з ілюстраціями про історію Вічної Книги. Приємною несподіванкою став для присутніх подарунок духовної літератури для  бібліотеки училища від Товариства.  По закінченні зустрічі кожен бажаючий отримав у подарунок чудове видання Нового Заповіту у перекладі вишуканою українською мовою, а також зміг придбати видання Святого Письма у чудовому оформленні.

Спілкування із духовними особистостями, які прагнуть відкрити молоді світ високих моральних цінностей, залишило незабутнє враження у студентів та викладачів училища. Біблія стала для них ближчою, крізь віки історії  набула обриси  сучасного буття. І   ще довго можна було почути у  вестибюлі училища, як  обмінювалися думками з приводу почутого, побачити як горталися сторінки Вічної Книги…

 Ольга Сеник, викладач-методист

Дрогобицького державного музичного училища ім. В.Барвінського

Світлини: Василь Кушнір

                          (студент IV курсу відділу «Теорія музики»)

This slideshow requires JavaScript.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.