«Ми мусимо навчитися чути себе українцями»

З буянням весняних садів прийшло  в Дрогобич  величне шанування пам’яті  українського поета і письменника, філософа і публіциста Івана Франка.  Саме  в селі Нагуєвичі на Дрогобиччині  160 років тому  малий Івась сповістив своїм криком про прихід у  світ, а в Дрогобичі формувався світогляд майбутнього Каменяра.  Сто років назад в кінці травневих днів дрогобичани молилися за упокій  «великого Провідника свого народу»…

Непересічною подією культурного життя Дрогобича  стало проведення у травні цього року  IV Літературно-мистецької академії «Країна Франкіана».  Святкування розпочалися 4 травня  хоровим фестивалем «Хваліте Господа з небес», який пролунав у кафедральному соборі Святої Трійці. Художні читання та наукові конференції, відвідування батьківської садиби  Івана Франка та пам’ятних місць, пов’язаних із Каменярем – все поєдналося у різноманітну і цікаву мистецьку вервечку.

Кульмінацією урочистих святкувань став  мистецький вечір «Ми мусимо навчитися чути себе українцями», який відбувся 26 травня у Великій залі Дрогобицького державного музичного училища ім. Василя Барвінського. Представники міської влади, духовенство, творча інтелігенція, викладачі та студенти музичного училища, пересічні мешканці міста – всі вони стали глядачами високого музично-літературного дійства. Боже благословення, яке прозвучало з вуст  канцлера Самбірсько-Дрогобицької єпархії о.Тараса Гарасимчука  та вступне слово викладача української мови та літератури ДДМУ ім. В.Барвінського Ірини Урбан створили особливу атмосферу для сприйняття багатогранної постаті Поета.

На суд слухачів були винесені музичні твори різних жанрів, в яких слово Каменяра як діамант отримало нову оправу.   Франко і музика. Франко і пісня. Напевно немає жодного українського композитора, який би не мав в доробку композицій на слова поета. І вже стали перлинами не тільки української, але й світової музичної культури такі шедеври, як «Не забудь юних днів», «Місяцю-князю», «Розвійтеся з вітром», «Безмежнеє поле», «Ой ти,  дівчино, з горіха зерня», «Як почуєш вночі», «Червона калино, чого в лузі гнешся», які прозвучали у виконанні капели бандуристів училища (художній керівник та диригент Ореста Пришляк), хору піаністів, теоретиків та вокалістів (художній керівник Заслужений працівник культури України Марія Гірняк, концертмейстер Алла Гончарова), тріо бандуристів у складі Христини Крашевської, Олесі Кулеші, Оксани Кісь (клас викладача Орести Пришляк), солістів  Наталії Цигилик-Чумак, Михайла Гриньо (клас викладача Наталії Цехмейстер), Марка Коберинка (клас викладача Корнелія Сятецького), Миколи Юхименка (клас викладача Галини Угрин). А як по юнацьки свіжо зазвучала Франкова поезія, прочитана студентами Тетяною Шереметою, Оксаною Юрків, Мар’яном Подоляком,Соломією Бартків, Христиною Крашевською, Юлією Стебельською. У більшості поезій українське слово перепліталося із англійським перекладом. І це – не випадково. Адже 2016-й рік проголошено роком англійської мови в Україні. Сам Іван Франко володів багатьма іноземними мовами, займався перекладами В.Шекспіра.  Змістовні та цікаві супроводжуючі коментарі музикознавця Лариси Соловей сприяли об’єднанню номерів концерту у повнозвучну партитуру.

Апофеозом мистецького вечора став виступ симфонічного оркестру училища під орудою художнього керівника та диригента Сергія Фендака та хору училища (художній керівник Богдан Бондзяк). Була виконана симфонічна поема С.Людкевича «Каменярі», яка   розкриває образ самопожертви каменярів і з якими уособлював себе поет.  Фінальним акордом прозвучав Пролог до опери «Мойсей» Мирослава Скорика у виконанні симфонічного оркестру (партія арфи – Олена Фатільнікова), мішаного хору училища та  соліста Андрія Боженського, лауреата всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів. Хоча поема була написана Іваном Франком у 1905 році,  здається, що в ній мова йде про сьогодніший день. Композитор М.Скорик зазначає, що опера «Мойсей» розкриває інтернаціональну тему, вона відноситься до всіх народів, особливо до тих, які борються за свою незалежність і будують свою країну. За його словами, подібно персонажам поеми Івана Франка, Україна також намагається знайти свій шлях в буремному морі внутрішніх і зовнішніх проблем. Життєві ситуації і персонажі повторюються, ніби химери Мойсея.  Музика з опери «Мойсей» Мирослава Скорика прозвучала в Дрогобичі вперше.

…Закінчився мистецький вечір, відзвучало Франкове слово. І кожен із присутніх відчув себе дотичним до величної постаті Каменяра, який понад усе бажав, що «ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів».

Лариса Соловей, Ольга Сеник

викладачі Дрогобицького державного музичного училища ім.В. Барвінського

This slideshow requires JavaScript.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.