85 років славетній співачці та професору М.Я.Байко!

Невблаганно плине, і ось у Марії Яківни Байко ювілей, 85 років бурхливого, яскравого творчого життя, з яких 55 років цікавої викладацької роботи.

Чарівний голос народної артистки України, лауреата Національної премії України ім. Т.Шевченка, провідного професора Національної музичної академії ім. М.Лисенка Марії Байко пізнаєш одразу серед розмаїття інших голосів. Йому притаманні інтимно-внутрішня краса, мелодійність, емоційність, ду­шевне тепло, ніжність, щирість.

Виступаючи у складі прославленого тріо разом зі своїми сестрами – народними артистками України Даниїлою та Ніною, Марія Яківна також багато концертувала як солістка, робила записи на радіо і телебаченні. Вимоглива до вибору репертуару, надзвичайно сумлінна в роботі над кожним вокальним твором співачка постійно дивує слухачів щораз новими барвами тільки їй властивій інтерпретації солоспівів, обробок українських пісень, особливо лемківських.

У виконанні М.Байко є багато як сольних фондових записів, так і записів у складі знаменитого тріо, авторами яких є відомі українські композитори: С.Людкевич, А.Кос-Анатольський, М.Колесса, Є.Козак, брати Г. та П.Майбороди, О.Білаш та ‘н. Її сріблясте ліричне сопрано тріумфально звучало на багатьох сценах світу: у США (в стінах ООН), Канаді; у всіх країнах Європи. Це є незаперечним доказом високої майстерності вокального мистецтва. І зараз часто звучить на радіо чарівний голос Легенди української пісні. Вершиною творчості Марії Яківни є збір, запис та видання лемківських народних пісень батьківщини (с.Яблуниця, Польща, де вона народилася). Мелодія чарівної лемківської пісні у її виконанні немов сама говорить серцем кожного лемка, кожного українця, хвилює душі та серця. Вінцем такої праці стало видання «Антології лемківських пісень», де зібрані відомі та невідомі лемківські пісні.

Паралельно з творчою діяльністю Марія Байко ось уже 50 років займається педагогічною діяльністю. Багато її випускників працюють і творять у різних куточках нашої Батьківщини, країнах ближнього та дальнього зарубіжжя: в оперних театрах, філармоніях, на музичних кафедрах вишів, в музучилищах та музшколах. Це такі співаки: засл. арт. Росії, солістка «Большого оперного» Галина Чорноба; нар. арт. України, солістка Київської філармонії Лідія Кондрашевська; нар. арт. України, солістка Ужгородської філармонії Марія Зубан; доцент музпедфакультету Рівненського інституту культури Катерина Маслій; соліст французької «Гранд-опера» Василь Сліпак; засл. артисти України Любов Клопотовська, Любов Щипчик та інші. Усім своїм студентам Марія Яківна віддавала та продовжує віддавати частину свого щирого співочого серця, навчає їх мистецтву співу, запалює творчу молодь на нові злети.

А скільки викладач витрачала і витрачає особистого часу на своїх студентів, допомагає вирішувати їхні проблеми, надихає на роботу, на добрі справи, навіть допомагає у лікуванні і підтримує в скрутний час матеріально. Марія Яківна дуже щира і проста у спілкуванні. Не віриться, що ти розмовляєш з народною артисткою України.

Сердечну дяку висловлюємо Вам, Маріє Яківно, за Ваше материнське тепло і поради, за увагу і допомогу нашим близьким та рідним. Адже Ви добре знаєте, що без душевного спокою не може бути творчої праці, а значить не може бути успіхів і досягнень у вокальному мистецтві.

У цей ювілейний рік для Марії Байко мешканці Дрогобиччини і всього прикарпатського краю надсилають славетній співачці найщиріші вітання і побажання! Многая літ Вам, наш український соловейку! Співайте, творіть на благо нашої неньки-України! Хай Бог вам допомагає у всіх Ваших задумах, міцного Вам здоров’я та усіх гараздів Вашій великій родині.

Галина Угрин

від імені дирекції та педагогічного колективу

Дрогобицького державного музичного училища ім.В.Барвінського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.