Хорове диригування

Голова ЦК – Б.Бондзяк

Видатна слава Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського завдячує педагогічній праці викладачів відділу хорового диригування, високому художньому рівню його хорового колективу. Впродовж багатьох десятиліть відділ очолювали талановиті музиканти, які завдяки великій самовідданості в роботі  створювали відповідний мікроклімат для творчої праці викладачів.  Водночас успіхи відділу завдячуються професійності та великій самовіддачі керівників коледжу, що стало стимулом досягнень на адміністративній, педагогічній та творчій роботі його випускників.

Відділ хорового диригування діє від 1945 р. – року заснування музичного коледжу. На чотирьох курсах щороку навчаються 35-40 студентів, з якими ведуть навчальну, виховну та освітню роботу 15 викладачів з великим педагогічним та практичним досвідом керівництва хоровими колективами. В даний час на відділі працює Заслужений діяч мистецтв України – І.Циклінський, Заслужені працівники культури України: Я.Бондзяк, В.Гущак, М.Гірняк, та ціла група відомих педагогів-хормейстерів.

Відділ хорового диригування готує керівників хорових колективів, викладачів, вчителів музики, артистів хору. Після закінчення коледжу випускники відділу, як правило, працюють за призначенням на ниві музичного виховання молодого покоління в музичних та загальноосвітніх школах. Кращі з випускників завершують музичну освіту у вищих навчальних закладах міст Києва, Львова,  Дрогобича та ін.

Основою становлення диригента-хормейстера в навчально-виховному процесі  завжди був художньо-виконавський рівень хорового колективу, у керма якого стояли диригенти П.Гречаніченко, І.Байцар, О.Цигилик, І.Циклінський, М.Ковальчук, М.Гірняк. Хором заочної форми навчання керували Н.Фінкіна та Г.Коваль, а сьогодні – доктор мистецтвознавства І.Бермес.

Вперше про хор коледжу громадськість області почула при керівництві здібного та вольового диригента І.Байцар. В репертуарі  хору були крупні форми, серед яких “Реквієм” В.А.Моцарта, твори світової класики, львівських композиторів.

При керівництві відомого в Україні хормейстера О.Цигилика хор удосконалив вокально-хорові навики, збагатив репертуар українською національною класикою, підготував програми авторських концертів М.Колесси, Є.Козака, виконував майже всю хорову спадщину А.Кос-Анатольського.

Особлива роль в зростанні творчого потенціалу та популяризації творчих здобутків належить талановитому, енергійному та відомому в музичних колах Європи  диригенту І.Циклінському.   При його керівництві хор коледжу досяг найвищих творчих успіхів, здобув ряд перемог на республіканських та всеукраїнських конкурсах, неодноразово виступав на Львівському телебаченню. Найбільшої уваги в роботі хору заслуговують організовані І.Циклінським творчі поїздки та зустрічі з хорами музичних училищ міст Талліна, Риги, Вільнюса, Львова, хоровий фестиваль за участю даних колективів у містах Дрогобич, Трускавець та Львів, творча поїздка в Румунію. Сьогодні І.Циклінський,крім викладацької роботи, є керівником вокального ансамблю коледжу. Під його орудою здійснено чимало концертів та творчих зустрічей з учнями музичних шкіл Львівщини, що є найкращим показником  профорієнтаційної роботи для нашого відділу. Хоровий ансамбль є першим виконавським інструментом, де учні можуть по- справжньому доторкнутись до хорової справи.

Чимала заслуга в успіхах хору належала  незмінному концертмейстеру, відомому музиканту  В.Баб’яку, який відзначався надзвичайно високим рівнем артистичної індивідуальності, природнім хистом музиканта-імпровізатора і який  був наділений яскравим композиторським талантом. Величезна кількість аранжувань та перекладів, зроблених В.Баб’яком, і дотепер користуються попитом в багатьох виконавських колективах різного складу, зокрема, і  в хорових.

Творчі традиції попередніх керівників хорового колективу відділу продовжили диригенти-хормейстери М.Ковальчук та М.Гірняк, які розвивали в своїй диригентській діяльності та репертуарній політиці ті принципи, які, в основному, були закладені такими керівниками хору коледжу, як  І.Байцар, О.Цигилик, І.Циклінський.

З 1995р. хором керує випускник коледжу та Львівського Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка, а сьогодні викладач-методист та завідувач відділом хорового диригування коледжу – Б.Бондзяк, якого характеризує висока вимогливість та професіоналізм. Про це свідчить  розширення репертуару колективу з включенням у нього творів сучасних українських та зарубіжних композиторів, які є дуже не простими для виконання, тому що вимагають переборення надзвичайно складних вокально-хорових труднощів, характерних для партитур хорового виконавства  ХХ століття. Слід відзначити  як позитивний фактор, що рівень хорового колективу за останні роки був високо оцінений головами державних кваліфікаційних комісій, телеглядачами та слухачами.  Хоровий колектив коледжу   є доброю практичною базою в підготовці майбутніх диригентів–хормейстерів.

За високі творчі досягнення та активну діяльність колектив неодноразово нагороджувався грамотами, дипломами та подяками: щорічний Різдвяний міжнародний фестиваль (м.Відень, 2006р.), диплом I ступеня обласного огляду-конкурсу «Юні таланти Львівщини» (2007р.), перший міжнародний фестиваль «Хваліте Господа з небес» (2011р.), V міжнародний фестиваль ім. о.Северина Супруна (2011р.) , Фестиваль духовної музики «Вгору серця» (м.Івано-Франківськ, 2012р.) Фестиваль духовної пісні «AVE MARIA» (м.Кременець, 2013р., 2014р., 2015р.), фестиваль «Хваліте Господа з небес» (м.Львів, 2015р.) та багато іншими нагородами.

За ініціативою І.Циклінського на базі нашого коледжу в 2014р. був започаткований регіональний конкурс хорових диригентів серед студентів  музичних училищ (Дрогобич, Львів, Івано-Франківськ, Тернопіль, Ужгород),  який став щорічним і набирає дедалі більших обертів.

Важлива роль у вихованні молодого хормейстера належить індивідуальній роботі кожного викладача, його загальній музичній підготовці, на що звертається велика увага дирекцією коледжу.

Вагомих успіхів у підготовці молодих спеціалістів досягнули досвідчені викладачі відділу – В.Циклінська, Л.Гайдук та І.Захарій, випускники яких займають високі адміністративні посади, є відомими хормейстерами в області, викладачами музичних та загальноосвітніх шкіл.

За роки роботи відділу хорового диригування дипломи з кваліфікацією «керівник хору» та «вчитель музики» отримало близько 1000 випускників денної та заочної форм навчання. Серед них є сьогоднішні директори музичних шкіл, керівники дитячих хорових колективів, народних та заслужених хорових колективів України.

Гордістю викладачів відділу та коледжу являється ряд випускників, які високо несуть прапор музично-хорового мистецтва України. Далеко за межами України звучали пісні Бойківщини у виконанні ансамблю пісні та танцю “Верховина”, під керівництвом одного з перших випускників відділу, композитора і фольклориста, заслуженного діяча мистецтв України Юліана Корчинського.

Всесвітньо відомим камерним хором “Київ”, за творчими досягненнями занесеним в книгу рекордів Гіннеса, керує його організатор і виконавчий директор, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка  Микола Гобдич. Заслуженими діячами мистецтв України стали брати Володимир та Юрій Курачі, які є викладачами Національної музичної академії ім. П.Чайковського. Ю.Курач – художній керівник та диригент Національної заслуженої капели бандуристів України. В.Курач – головний диригент державного чоловічого хору ім. Л.Ревуцького. Викладачем консерваторії в м.Торонто (Канада) працює  А.Дмитрович. Всі вони навчалися у викладача  Є.Бернацької. Художнім керівником та диригентом чоловічого хору ім. Л.Ревуцького є А.Карпінець. (кл. викл. В.Циклінської).

Випускниця  Ольга Шокало-Бенч (кл. В.Гущака) є кандидатом мистецтвознавства, професором кафедри хорового диригування Національної музичної академії ім. П.Чайковського, заслуженим діячем мистецтв України, народною артисткою України, Генеральним консулом України в Пряшеві (Словаччина).

Заслуженим авторитетом користується диригент Львівського Національного академічного театру опери й балету ім. С.Крушельницької  та симфонічного оркестру австрійсько-українського консорціуму М.Юсипович. На посаді головного хормейстера цього ж театру плідно працює лауреат Всеукраїнського конкурсу диригентів  Василь Коваль (кл.викл. Б.Бондзяка)

Головним хормейстером та диригентом українського Державного національного народного хору ім.Г.Верьовки працює випускник коледжу Зиновій Корінець (кл.викл. Я.Бондзяка).

Любов до рідного музичного коледжу сприяла поверненню на педагогічну працю після закінчення вищих навчальних закладів колишніх випускників    – Я.Бондзяк, І.Циклінський, М.Гірняк, Б.Бондзяк, Г.Бермес, П.Мартинів, З.Глицька,  О.Хомик, У.Осередчук, О.Карауш.

Вагомий вклад у виховання та формування диригента-хормейстера вносять і викладачі,які запрошені до нас на роботу з інших навчальних закладів вищих рівнів акредитації. Це – завідувач кафедри методики музичного виховання і диригування інституту музичного мистецтва Дрогобицького державного інституту музичного мистецтва, доктор мистецтвознавства, професор І.Бермес, доцент цього ж закладу Л.Ластовецька, які викладають не тільки диригування, а й методичні дисципліни.  Викладач Дрогобицької ДМШ №1   Я.Шипайло, окрім викладацької роботи, працює концертмейстером хору коледжу.

Крім названих викладачів відділу хорового диригування великим авторитетом користуються викладачі Л.Гайдук, В.Циклінська, І.Захарій, а у навчально-виховній праці із студентами  плідно працюють  талановиті педагоги-конецертмейстери: І.Пінчук, Н.Рудавська, Т.Ляш, У.Німченко, Р.Бурда, О.Кривозірка, О.Томашук, А.Гончарова, Ю.Гошко, С.Грабовська, О.Головчак, Н.Кльосова, О.Король, Р.Кость.

Нині, долаючи всі труднощі різного змісту, педагогічний колектив відділу хорового диригування продовжує працювати над вдосконаленням навчально-виховного процесу, методів розвитку творчих здібностей майбутніх диригентів-хормейстерів, які могли б гідно примножувати хорову славу України.