Оркестрові духові та ударні інструменти

Голова ЦК – О.Соляр

Разом з 70-річним ювілеєм Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського  відзначив свій ювілей відділ оркестрових духових та ударних інструментів, який був створений в 1945 році.

Від початку заснування відділ був і є тим культурно-освітницьким центром, у якому студенти поглиблюють та вдосконалюють майстерність гри на оркестрових духових та ударних інструментах, набувають навичок ансамблевої гри і практики диригування духовим  оркестром.

На відділі працювала і зараз працює дружна команда відданих своїй спеціальності людей, творче кредо яких полягає не лише у вихованні високопрофесійних фахівців, але й в популяризації духової музики серед широких кіл слухачів.

Першими засновниками відділу були талановиті фахівці: Р.Гітлін, В.Карвовський, О.Пенчілов, О.Ткаченко, К.Гетман, І.Фрадкін, С.Ястребцев.

З плином часу викладачі старшого покоління: Р.Гітлін, Ю.Корчинський, О.Ткаченко, К.Гетман відійшли в вічність, та кращі традиції відділу продовжують нині працюючі викладачі: С.Кисилевич, Б.Заяць, О.Когут, Т.Петрушак, Я.Соляр.

Плідні традиції старшого покоління розвивають досвідчені  викладачі відділу, які є, переважно, випускниками нашого коледжу. Це: І.Мелень, Я.Проців, О.Соляр, Л.Кульчицький, Р.Гуч.

Органічно влилися в роботу відділу і перейняли його кращі досягнення викладачі М.Тиновський,  М.Цюрик, Л.Мись, Р.Красняк.

В різний час відділ очолювали: В.Карвовський, К.Гетман, Р.Гітлін, Я.Соляр. На даний час відділ очолює О.Соляр, вмілий організатор, вимогливий та принциповий керівник, який згуртовує колектив колег-однодумців.

На відділі студенти навчаються гри на таких інструментах: флейта, гобой, кларнет, фагот, труба, валторна, тромбон, туба та ударні інструменти.

З приходом у музичний коледж лауреата Міжнародного конкурсу Я.Проціва на відділі було відкрито клас саксофона.

Викладачі відділу постійно працюють над підвищенням і вдосконаленням свого фахового та виконавського рівнів, про що свідчать регулярні звітні концерти окремих виконавців.

Продумана на всіх етапах і ланках система музичної освіти, передові тенденції педагогіки переконливо втілені в концертних програмах.

За високий професіоналізм і педагогічну майстерність ряду викладачам було присвоєно звання “викладач-методист” (Я.Соляр, О.Когут, Б.Заяць, О.Соляр) та “старший викладач” (Р.Гуч, І.Мелень). Клас валторни в музичному коледжі веде доцент Львівської музичної академії ім. М.Лисенка  С.Кисилевич.

Заслуженим авторитетом у нашому навчальному закладі і в місті користується духовий оркестр коледжу. Він є творчою лабораторією для вихованців відділу оркестрових духових та ударних інструментів.  Високий рівень виконавства є результатом наполегливої праці оркестрантів та керівників, якими за роки існування були: В.Карвовський, С.Ястребцев, С.Кисилевич, Б.Заяць, Ю.Сеньо, Л.Кульчицький. Кращі традиції  своїх попередників продовжує та примножує теперішній керівник духового оркестру – О.Соляр. Духовий оркестр з успіхом проводить свої концерти, сприяє зростанню талантів, популяризації музичного мистецтва.

За 70 років відділ закінчила ціла плеяда професійних музикантів. Чимало з них стали солістами, артистами та керівниками симфонічних і духових оркестрів, викладачами в різних навчальних закладах. А саме: М.Стадник – заслужений артист України, соліст Показового військового оркестру у м.Києві (кл.викл. Р.Гітліна);

І.Добромиль – інспектор  оркестру Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва;

Г.Лаврись (Вітер) – дипломант Всеукраїнського конкурсу у м.Донецьк;

Ю.Паньків – лауреат Міжнародного конкурсу (о.Мальта), соліст симфонічного оркестру Португалії;

Б.Секрета  – лауреат Всеукраїнського конкурсу у м.Донецьк;

П.Челядин – артист Національного академічного оркестру народних інструментів України;

І.Громіш – дипломант міжнародного конкурсу у м.Львові;

І.Гамзій – лауреат Всеукраїнського конкурсу у м.Луганську;

О.Захарченко – артист академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії;

В.Лан – артист академічного симфонічного оркестру Львівської філармонії;

І.Шурдак – лауреат Всеукраїнського конкурсу у м.Києві, викладач Волинського державного училища культури і мистецтв ім. І.Ф.Стравінського;

Р.Порвіш – лауреат Всеукраїнського конкурсу у м.Луганську, артист симфонічного оркестру Національного оперного театру України ім. Т.Шевченка;

Р.Лящишин – лауреат Всеукраїнського конкурсу у м.Полтаві;

О.Портенко – лауреат Всеукраїнського конкурсу у м.Полтаві, артист оркестру Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва;

Р.Боднар – лауреат Всеукраїнського конкурсу в м.Полтаві, артист оркестру Київського муніципального академічного театру опери і балету для дітей та юнацтва;

Р.Ганусей – лауреат І Міжнародного конкурсу молодих виконавців на духових та ударних інструментах  у м.Чернівцях;

Р.Михаць – дипломант І Міжнародного конкурсу молодих виконавців на духових та ударних інструментах  у м.Чернівцях;

А.Зеба – артист Національного академічного духового оркестру України;

В.Миджин – артист Національного академічного духового оркестру України;

В.Ониськів – начальник військового музичного управління, головний військовий диригент України;

Б.Катриняк – головний диригент оркестру Львівської академії сухопутних військ

Т.Гамар – лауреат Всеукраїнських конкурсу ім. В.Антонова (м.Київ, 2011, ІІ премія), лауреат міжнародних конкурсів: ім. В.Антонова (м.Київ, 2013, ІІІ премія), ім. В.Старченка (м.Рівне, 2013, ІІ премія); ім. Д.Біди (м.Львів, 2013, І премія).

М.Зиньо – артист оркестру Львівського драматичного театру ім. М.Заньковецької;

М.Лесюк – артист Львівського національного академічного  театру опери та балету ім. С.Крушельницької;

М.Михаць – артист Львівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Ю.Дрогобича;

Серед колишніх випускників відділу: Я.Горбаль – полковник, професор кафедри військових диригентів  академії сухопутних військ ім. П.Сагайдачного; В.Качмарчик – професор Київської Національної музичної академії ім. П.Чайковського, доктор мистецтвознавства; Б.Яремко -професор Рівненського гуманітарного університету, кандидат мистецтвознавства; Ю.Корчинський – доцент Львівської Національної музичної академії ім. М.Лисенка, заслужений працівник культури України; Р.Паньків – заслужений працівник культури України;Л.Давидчак – заслужений працівник культури України, багаторічний заступник директора з навчальної роботи Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського.

Цей перелік можна ще довго продовжувати, але хочеться відзначити музикантів нового покоління. За останні 5 років понад 30 випускників відділу поступили і навчаються у вищих навчальних закладах України. Багато  з них, будучи студентами, працюють у професійних мистецьких колективах, а саме: М.Варварич – артист Національного духового оркестру України, В.Павлюк – артист квартету саксофоністів Івано-Франківської філармонії, соліст ансамблю народного артиста України С.Гіги, Б.Гриньків – артист оркестру в Академічному молодіжному симфонічному оркестрі «INSO-Львів», В.Лотут – лауреат міжнародного конкурсу ім. В.Старченка (м.Рівне), І.Когут – лауреат міжнародного конкурсу ім. В.Старченка (м.Рівне), Ю.Баган – дипломант І Всеукраїнського конкурсу ім. В.Антонова (м.Київ), О.Маник – артист Національного симфонічного оркестру  України (м.Київ), А.Васько – артист Національного симфонічного оркестру  України (м.Київ).