Конц. клас та клас ансамблю


Голова ЦК – Д.Павлик

Концертмейстерська діяльність – це особливий вид виконавської творчості піаніста. Протягом багатьох років у тісному зв’язку з львівсько-дрогобицькою фортепіанною школою розвивається концертмейстерська діяльність викладачів та концертмейстерів Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського.

Активний розвиток концертного та театрального життя викликав потребу у кваліфікованих акомпаніаторах у всіх сферах виконавства.

На початку функціонування Дрогобицького музичного коледжу  предмети концертмейстерського класу та камерного ансамблю викладалися в межах фортепіанного відділу. З метою більшого удосконалення викладання профілюючих предметів в 1979 р. згідно з навчальними планами Міністерства культури і мистецтв України в коледжі створено окрему предметно-циклову комісію концертмейстерського класу та камерного ансамблю.

Від початку створення на відділі працювали і працюють сьогодні талановиті педагоги, які своєю творчою та високопрофесійною діяльністю досягають значних успіхів у вихованні піаністичної молоді: В.Козлова, М.Боднар, М.Бучковська, В.Бура, Р.Бут, О.Дмитрієва, О.Корчинський, Ю.Кузняк, Л.Лещенко, Д.Павлик, О.Панкевич, Л.Пагута, Є.Лемех, Н.Рудавська, Л.Стецик. Про результати їх роботи свідчать успішні виступи піаністів на державних іспитах, концертах, фестивалях та ін.

Цикловою комісією концертмейстерського класу (спільно з цикловою комісією спеціального фортепіано) постійно проводяться тематичні концерти, присвячені фортепіанній та камерній творчості Й.С.Баха, Г.Ляшенка, М.Скорика, Б.Фільц, А.Кос-Анатольського, М.Колесси, Ю.Ланюка, С.Прокоф’єва, М.Ластовецького, Г.Саська та ін. Багато зусиль викладачі циклової комісії докладають для відродження та популяризації музики В.Барвінського.

Першим завідувачем відділу концертмейстерського класу була Е.Чехаровська – творчий і результативний педагог та багаторічний концертмейстер  відділу оркестрових струнно-смичкових інструментів.

У 1980-83рр. відділ очолила  М.Бринич – досвідчений викладач та концертмейстер (відділи оркестрових духових інструментів, диригентсько-хоровий, народних інструментів, оркестрових струнно-смичкових інструментів). Випускники її класу після закінчення консерваторії, працювали та працюють на відділі концертмейстерського класу, а саме: Л.Стецик та О.Корчинський. Багаторічною сумлінною працею М.Бринич здобула авторитет не лише серед викладачів та студентів, але  й в музичних колах Галичини.

З 1983-86рр. відділом керувала В.Козлова, випускниця Львівської консерваторії з яскравою індивідуальністю та великим педагогічним талантом. Більше 30-ти її випускників навчалися в різноманітних вищих навчальних закладах  і сьогодні працюють в Дрогобицькому музичному коледжі,зокрема на відділі концкласу – викладачі Р.Бут, М.Бучковська.

У 1986-1992 рр. відділом керував  Ю.Кузняк (випускник Львівської державної консерваторії ім.М.Лисенка) – талановитий викладач, який у свій час відзначився як сольними виступами з камерним оркестром, так і концертмейстером на народному, диригентсько-хоровому відділах та відділі оркестрових духових та ударних інструментів.

З 1992 р. цикловою комісією концертмейстерського класу та камерного ансамблю керує Д.Павлик (випускниця Львівської державної консерваторії ім.М.Лисенка) – викладач-методист, багаторічний концертмейстер  оркестрового струнно-смичкового та вокального відділів, активний організатор концертів та творчих вечорів. Випускники її класу є відомими концертмейстерами – Т.Глушко (Оперний театр м.Лодзь, Польща), О.Дітчук (Львівська музична академія ім. М.Лисенка) та інші.

Усі викладачі циклової комісії, крім педагогічної діяльності, є активними концертмейстерами на інших відділах: В.Бура – диригентсько-хоровий та вокальний відділ ( дипломантка у номінації «кращий концертмейстер 2000 р.», м. Дрогобич); М.Бучковська – відділ оркестрових струнно-смичкових інструментів; Р. Бут – відділ оркестрових духових та ударних інструментів; Н.Рудавська – багаторічний концертмейстер диригентсько-хорового відділу; О.Панкевич –  відділ народних інструментів і відділ оркестрових ударних та духових інструментів; Є.Лемех – концертмейстер вокального та оркестрових духових та ударних інструментів.  Зусиллями Є.Лемеха  було організовано і неодноразово проведено в Дрогобичі Конкурси юних піаністів ім. В. Барвінського.

Взірцем концертмейстерської майстерності є Л.Лєщенко – педагог та концертмейстер з 50-літнім стажем, яка виховала багатьох студентів і все своє творче життя пов’язала з відділом оркестрових  струнно-смичкових інструментів.

Молоду генерацію викладачів та концертмейстерів представляє випускниця Національної академії ім. П.Чайковського О.Дмитрієва – концертмейстер відділу оркестрових духових та ударних інструментів (дипломантка у номінації «кращий концертмейстер» 2000р., Київ-Ворзель).

Слід відзначити концертмейстера О.Корчинського. Він  – концертуючий музикант-соліст (виконавець сольної партії Концерта №1 Ф.Шопена  та Концерта №1 Л.Бетховена з оркестром), ансамбліст (в дуеті з викладачем педуніверситету ім. І.Франка Л.Філоненко), концертмейстер відділів оркестрових струнно-смичкових інструментів, народних інструментів, оркестрових духових та ударних інструментів. О.Корчинський  неодноразово відзначався на конкурсах та фестивалях як «кращий концертмейстер».

Забезпеченню якісного рівня виконання студентами фортепіанного відділу творів з концертмейстерського класу та камерного ансамблю завжди сприяла і сприяє висококваліфікована праця концертмейстерів-вокалістів та інструменталістів. Так в різний час на фортепіанному відділі працювали і працюють інструменталісти: Л.Онуфрик, Г.Онуфрик, Б.Чередарчук, О.Максимова, Я.Павлик, І.Турканик, Д.Шимоняк, Л.Паращак, Н.Пуцентела, С.Кабало, Г.Яворська, Є.Сов’як, Н.Волощук, С.Фендак, Ю.Печунка. Завжди яскравими і неповторними були і є виступи концертмейстерів-вокалістів: О.Мішньової, М. Коробань, Г.Угрин, К.Сятецького, Л.Хороб, В.Білас, Н.Цехмейстер, Н.Сайко, І.Конющака, О.Кобринович.

Сорок років свого творчого життя віддала справі виховання піаністів-концертмейстерів заслужений працівник культури України, лауреат міжнародних, всеукраїнських та регіональних конкурсів і фестивалів Г.Теслюк. Її діяльність на відділі концертмейстерського класу та класу ансамблю дотепер відзначається великою творчою активністю та ентузіазмом. За свою багаторічну, плідну працю Г.Теслюк занесено в Біографічний енциклопедичний словник «Жінки України» та історико-біографічний довідник «Нові імена. Львівщина та львів’яни».