Загальне фортепіано

 

Голова ЦК – А.Мішаніна

Музика в Україні  завжди була національним духовним скарбом.

Народний спів  та інструментальне мистецтво, велика  численність талантів, які потребували огранки,  створили природню тягу суспільства до професійної освіти у повоєнні часи.

Семидесятирічний  шлях Дрогобицького музичного коледжу – це блискуча сторінка історії нашого музичного мистецтва. Багато студентів і педагогів є гордістю не тільки української музики: вони відіграли роль у розвитку світової музичної культури.

Звідси, з центру музичної науки і культури ,простягнулися  творчі ниточки у самі різні куточки нашої Країни.

У комплексі учбових дисциплін музичних коледжів, покликаних формувати всебічно розвиненого музиканта-професіонала, важливу роль відіграє клас загального фортепіано. У цьому класі викладач-педагог повинен:  виховувати у студента розуміння високої суспільної ролі мистецтва, любов до народної музики, до творчості українських і світових композиторів -класиків, розширювати музичний  світогляд студентів, поглиблювати музично-історичні та теоретичні знання, всебічно розвивати почуття відповідальності, волю до здолання труднощів, творчу активність, враховувати індивідуальні особливості студента.

В історії циклової комісії  загального фортепіано закарбувалися такі імена  як        Л.Мішньова,    І.Сологуб,      О.Микласевич, Т.Фойдер,  М.Ференцович,  які стали першими викладачами цього відділу. Завідуючим відділом у 1963 – 1972 роках був Микласевич Олег Вікентійович. Талановитий музикант і педагог, він випустив цілу плеяду молодих митців і успішно розвивав традиції українського музичного мистецтва.

У 1972 – 1974 роки відділ очолювала Бринич Марія Остапівна.

У 1974 – 1984 роках відділ очолила Гайдук Людмила Омелянівна. В цей період прийшли працювати на відділ загального фортепіано І.Галицька, Б.Жукевич, С.Далека, А.Кондратьєва, О.Томашук, В.Юдашкін, О.Ліщинська, І.Галицька, У.Ратальська, О.Мазур.

З 1984  по  2000 рік завідуючим відділом була Ільчишин Марія Миколаївна. В цей період  прийшли працювати молоді і перспективні викладачі І.Пінчук, Р.Бурда, А.Мішаніна, Н.Хом‘як, Т.Фойдер,  Н.Кльосова, В.Салій.

З 2000 року відділ очолила молодий, досвідченний педагог і виконавець, Лауреат  республіканського і Міжнародного конкурсів піаністів – Мішаніна Анжела Валеріївна (в 1992 році закінчила Київську Національну музичну Академію ім. П. Чайковського, клас Заслуженого діяча мистецтв України проф. А.Гудька).

За час роботи на відділі  вона  організувала і провела цілу низку звітних і тематичних концертів. Прикладом цього стали концерти з творів композиторів М.Ластовецького, (підготували І.Пінчук, У.Німченко), М.Степаненка, композитора української діаспори в Америці І.Ліщинського (підготували Р.Бурда, І.Пінчук, А.Мішаніна, У.Німченко), концерт – лекція “Танцювальні жанри: від старовини до сучасності”, (організували і провели викладачі відділу В.Салій, А.Мішаніна, Т.Фойдер), «Фортепіанні твори М. Ластовецького» (підготувала Н.Кльосова).  Педагоги брали активну участь у проведенні цих концертів.

Цікаві і нові ідеї втілюють викладачі в організації та втіленні  концертної програми. Вони неодноразово виступали у складі фортепіанних ансамблів (В.Салій – Т.Фойдер; А.Мішаніна – Т.Фойдер), разом зі своїми учнями  виступали в концертах викладачі І.Пінчук, Р.Бурда, І.Бартків, О.Мазур, Б.Жукевич, У.Німченко та Н.Кльосова. Концертна діяльність відділу не обмежується рамками коледжу. Викладачів та студентів   запрошують виступати в музичних школах м.Стебника. Стрия, Самбора, Дрогобича, Борислава, Болехова, Львова та інших музичних шкіл Дрогобицького регіону.  Керівництво коледжу отримувало і отримує численні листи та подяки за проведену викладачами відділу  роботу.

Завідуючою відділом А.Мішаніною був організовано виступ викладачів і студентів на ТРК “Алсет”. Їх  виконання творів  записувались також на радіо «Франкова земля». Була створена цікава передача про роботу відділу загального фортепіано і про його історію.

У  2015 році ініціативною групою викладачів (Р.Бурда, О.Мазур, І.Пінчук, У.Німченко, А.Мішаніна) у видавництві «Посвіт» був випущений збірник «Твори українських композиторів у класі загального фортепіано», який був рекомендований Вченою радою ЛНМА м. М.Лисенка та  Навчальним методичним центром Міністерства культури України для впровадження у навчання в музичних коледжах України.

Викладачі відділу проводять велику виховну роботу і своїм прикладом  заохочують студентів та інших молодих  викладачів до творчої праці.