Українська співоча душа…

 

Історія заснування та розвитку відділу «Спів» Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського

Сольний спів є невід`ємною частиною української культури. Пісня супроводжує нас все життя, допомагаючи передати емоції, звеличити події чи просто привітати новий день.

Академічна вокальна школа на Дрогобиччині пов’язана з двома професійними осередками: музично-педагогічним факультетом Франкового університету та музичним коледжем, які, втім, тісно пов’язані у своїй діяльності.

Саме у Дрогобицькому університеті працював відомий український співак, соліст Харківської та Київської опер (1932 – 1947), Дрогобицької ОФ (1947 – 1959) М.Копнін, концертно-виконавська та творчо-педагогічна діяльність (1947 – 1984) якого заклала підвалини академічної вокально-педагогічної школи Дрогобиччини. Б.Базиликут, К.Сятецький, Б.Щурик, О.Цигилик та його учениця Є.Шуневич, М.Гірняк – вихованці школи М.Копніна, вокально-виконавська та вокально-педагогічна діяльність яких створила значний вплив на формування академічних вокальних традицій Дрогобиччини.

У 2017 році свій п’ятнадцятирічний ювілей відзначив один із наймолодших відділів Дрогобицького музичного коледжу – відділ «Співу». Проте, наймолодший – дуже умовне визначення, оскільки перший набір на спеціалізацію співу було оголошено в перший же рік заснування навчального закладу, про що свідчать оголошення в місцевій пресі. Тоді, з невідомих причин, студентів не набрали, а згодом співу навчали у рамках кваліфікації хорових дисциплін.

Біля витоків створення відділу «Сольний спів» у Дрогобицькому музичному коледжі ім.В.Барвінського стояла ціла плеяда талановитих педагогів, які своєю діяльністю створили передумови для відкриття нової спеціалізації (О.Супоніна, О.Ольхова, М.Коробань, заслужений працівник культури України Г.Теслюк, ініціатор класу співу в школі педпрактики – А.Кончевський). Її заснуванню передувала співпраця викладачів вокалу з студентами диригентсько-хорового, народного, фортепіанного, теоретичного відділів. Обираючи додаткову кваліфікацію, студенти з цікавістю поринали в світ вокального мистецтва.

Хочеться зазначити, що ця співпраця була надзвичайно плідною і призвела до значних результатів випускників, для яких заняття співом не було основною спеціалізацією. Серед таких: Григорій Смолій – соліст Льєжської опери (Франція), Іван Кіт – соліст Вроцлавської опери (Польща), Вікторія Надточей — оперна співачка (Італія), Марта Іваницька – співачка, композитор, виконавиця власних пісень (США), Олена Ілїнчин – актриса музично-драматичного театру ім.Ю.Дрогобича, Тарас Хом’як – засновник та керівник приватної вокальної  школи (Іспанія), Володимир Сухін – заслужений артист України, учасник вокального ансамблю “Mensound” (м.Київ), Василь Понайда – заслужений артист України, соліст Львівського Національного академічного театру опери та балету ім.С.Крушельницької, Олена Кобільник – артистки хору «Київ» та багато інших.

 Успіхи вокалістів призвели до того, що в 2002 році за ініціативи тогочасного директора музичного училища, заслуженого діяча мистецтв України М.Ластовецького було відкрито спеціалізацію «Спів» і оголошено набір абітурієнтів. Цей старт був доволі успішним, адже вже на державних іспитах, через чотири роки навчання, голова державної екзаменаційної комісії, доктор мистецтвознавства, лауреат премії ім.М.Лисенка Любов Кияновська відзначила високий рівень підготовки молодих співаків. Серед цих перших випускників нині ми пишаємося Таїсією Шафранською, яка є солісткою Одеського національного театру опери та балету.

Незважаючи на те, що відділ «Спів» є наймолодшим у коледжі, він активно розвивається та демонструє численні досягнення на ниві вокального мистецтва, щорічно поповнюється талановитими студентами, які під керівництвом досвідчених педагогів розвивають та вдосконалюють свої вокальні здібності.

Від дати заснування і до сьогоднішнього дня відділ очолює викладач-методист Лідія Хороб – випускниця Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка (клас народного артиста СРСР, професора Петра Кармалюка), з 1982-1992 р. — солістка Львівського обласного музично-драматичного театру ім.Ю.Дрогобича, лауреат міжнародних фестивалів (Великобританія, Італія). Талановитий педагог та організатор, вона створила на відділі творчу атмосферу. Незважаючи на те, що колектив невеликий, працює він дуже плідно і креативно. Професійну підготовку молодим вокалістам забезпечують висококваліфіковані педагоги – викладач-методист Г.Угрин, викладач вищої категорії В.Білас, заслужений працівник освіти К.Сятецький, лауреат міжнародних конкурсів А.Боженський. Свій внесок у розвиток відділу зробили заслужений працівник культури України Б.Щурик, Н.Сайко-Ференц, О.Мельник (Кобринович), А.Нечай. Викладацький склад з роками зазнає змін. Серед молодих педагогів вже є колишні випускники коледжу – І.Конющак, Л.Павлінська, Н.Баб’як.

Студенти відділу є активними учасниками всеукраїнських та міжнародних фестивалів та конкурсів. З-поміж численних таких форумів в Україні (Львів, Київ, Одеса), знаковими є перемоги наших студентів (М.Подоляк, М.Волохіна) на ХХ Concorso Internazionale di Musica Euterpe (м.Корато, Італія), Kaunas Sonorum – 2017 (Каунас, Литва). Своїми здобутками можуть також пишатися теперішні та колишні студенти: Роксолана Кузик, Андрій Кравець, Назарій Федитник, Софія Яблонська, Назар Сідик, Микола Юхименко.

За короткий період свого існування чимало випускників гідно та впевнено продовжують свій шлях у вокальному мистецтві. Ми радіємо їхнім успіхам і тішимося перемогами. Серед них: Тарас Курчик – заслужений артист України, заступник генерального директора-художнього керівника з маркетингу та організації глядача Львівського національного академічного театру опери та балету ім. С.Крушельницької; Віктор Янковський – соліст Львівської національної опери, лауреат І Міжнародного конкурсу ім.В.Сліпака; Назар Тацишин – соліст Львівської філармонії, керівник вокального квартету Leon Voci; Таїсія Шафранська – солістка Одеської Національної опери; Галина Плита – солістка Тернопільської філармонії; Юлія Кузьмич – солістка оперної студії ЛНМА ім. М. Лисенка; Наталія Криськів та Ростислав Герилів – солісти Львівського обласного музично-драматичного театру ім.Ю.Дрогобича; Аліна Рак – викладач Івано-Франківського музичного училища ім.Д.Січинського; Оксана Мідик – методист Департаменту з питань культури ЛОДА, Ірина Томків – методист Рожнятівського районного відділу культури; Ольга Баландюх – естрадна співачка, учасниця проекту «Голос країни».

Цей список можна продовжувати, адже кожен студент демонструє свій потенціал як під час навчання, так і після закінчення коледжу. Ціла плеяда молодих співаків продовжує навчатися і працювати в Україні та за її межами.

У коледжі, крім денної, успішно розвивається заочна форма навчання. Це дає змогу молодим креативним музикантам отримати другу спеціальність – вокал. На вимогу часу, окрім академічного вокалу, почав функціонувати клас естрадного співу.

Варто зазначити, що при Дрогобицькому музичному коледжі діє школа педпрактики, де навчаються талановиті учні, які згодом поповнюють студентські лави. Серед них – Н.Федитник, М. Янишин, Р.Кузик, М.Кахній, А.Мхітарян.

Наші вокалісти беруть участь в концертному житті коледжу та міста. Всі знакові культурно-мистецькі події Дрогобича та регіону відбуваються за активної участі студентів-співаків. Серед чисельних концертів особливо запам`ятався слухачам концерт «Вокальна феєрія», в якому звучали дуети та ансамблі з відомих опер та оперет. Також душевно і тепло приймали слухачі колишніх випускників відділу «Спів» в концертному залі коледжу з нагоди святкування 15-річчя від дня його заснування. 

Нещодавно юні вокалісти відвідали Луганщину в рамках мистецького проєкту «Змінимо країну разом». Успішними були виступи М.Подоляка як соліста капели бандуристів та зведеного симфонічного оркестру двох навчальних закладів. У 2019 р. на Обласному відкритому фестивалі-конкурсі української музики «MusArt – країна» у м.Сєвєродонецьк М.Павлишин та Р.Кузик стали лауреатами.

Жоден виступ на сцені не проходить без підтримки концертмейстера, адже завдяки співпраці викладача та концертмейстера, наші вокалісти роблять свої перші кроки у співочій кар’єрі. Тут хочемо згадати усіх концертмейстерів, які працювали на відділі «Спів» від моменту його заснування і до сьогодні: Лідію Стецик, Віру Буру, Дарію Павлик, Олену Фатільнікову, Наталю Коберинко, Ларису Хоменко, Ольгу Томашук, Лесю Пиц, Іоланту Бартків, Любов Федак, Руслану Бурду, Юлію Гошко, Олену Дмитрієву, Юлію Бурду, Олександру Палицю, Оксану Труш, Юлію Олач, Олену Частнікову.

Тож можна сміливо стверджувати, що вокальне мистецтво в нашому коледжі набирає обертів, і ми з нетерпінням чекаємо нових потужних голосів, які впишуть в історію Дрогобиччини нові здобутки та перемоги.

 

 

Лідія Хороб,

викладач-методист, голова ЦК “Спів”

Чумак Ю.В.,

директор Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського