Сьогодення на клавіатурі фортепіанного відділу

Значне місце в історії Дрогобицького музичного коледжу ім. В. Барвінського займає відділ спеціального фортепіано, який у цьому навчальному році святкує ювілей – 60 років від дня заснування. Описати сучасне життя цього колективу неможливо без згадки про особистостей, які починали його історію. Кожен, хто працював і хто працює зараз, був і є невід’ємною частиною єдиного цілого, є неповторними, мають свій шлях професійного становлення, манеру викладання, вміння спілкування з учнями та колегами.

Ціла плеяда викладачів стояла у витоків і брала безпосередню участь в процесі формування і зростання Дрогобицької піаністичної школи в різні часи: О.Микласевич, Х.Сковронська, Е.Чехаровська, В.Козлова, М.Бурцев, Ю.Кльосов, А.Райф, О.Енгель, А.Калінін, М.Лугова, Л.Зарицька, Н.Шайжина, П.Чайковський, М.Феньвеші, Я.Гольдберг, Л.Боднар, Л.Шраєр, М.Стеник, Ю.Куньчик, О.Мундяк, Л.Солецька, Л.Стецик, О.Корчинський, Р.Кость, М.Ільчишин, Є.Журавський. Серед усіх хочеться виокремити низку викладачів, які відзначилися особливою результативністю і, в значній мірі, виділялися високопрофесійною педагогічною діяльністю, піаністів з унікальним талантом.

Одним з перших викладачів відділу був Олег Микласевич, вихованець Стрийського філіалу ВМІ ім. М.Лисенка. Варто згадати, що він починав своє навчання в Романа Савицького, який був учнем Василя Барвінського, покровителя нашого навчального закладу, що є дуже важливим фактом для історії нашого відділу зокрема. Згодом став випускником рідної Alma mater у Дрогобичі, де і працював пізніше. Колеги та випускники згадують О.Микласевича як чудового музиканта, чуйного і талановитого педагога, інтелігентну, толерантну людину високої культури.

З 1959 року починає працювати, а також, протягом 40 років очолювати фортепіанний відділ – Христина Сковронська. Випускниця Львівської консерваторії, класу А.Едельмана, продовжила справу свого знаного викладача на теренах Дрогобиччини. Становлення та неабиякий розвиток Дрогобицької фортепіанної школи припав на часи її діяльності. Христина Львівна дбайливо ставилася до питань виховання підростаючого покоління піаністів, була прекрасним музикантом, вдумливим педагогом, постійним членом журі обласних конкурсів, методистом ДМШ області, талановитим організатором. Виховала більше сотні учнів-піаністів, серед яких більшість працює і до сьогодні у ДМК ім. В.Барвінського, продовжуючи справу свого Вчителя, а саме: М.Бринич, М.Ільчишин, Л.Федак, Г.Гервазюк, Т.Ляш, Ю.Кузняк.

Віра Козлова роботі на відділі присвятила 35 років. Випускниця класу професора М.Крих-Угляр у ЛДК ім. М.Лисенка, виховала не одне покоління музикантів. Постійно працювала над власним професійним вдосконаленням, вимагала в студентів самостійного мислення, кропіткої роботи й критичної самооцінки, не забувала і про їх загальнокультурний розвиток. Велика кількість випускників до сьогодні працює на ниві педагогіки в ДМК і завжди горді згадати про своє «професійне коріння». Серед них: Б.Жукевич, Л.Садова, М.Бучковська, Л.Боднар, Н.Кльосова, Р.Бут, О.Терлецька-Фиштик, О.Фатільнікова. Варто зазначити, що студенти класу Віри Степанівни неодноразово займали призові місця на міжнародних та республіканських конкурсах піаністів, а також більше пів сотні випускників продовжували навчання у провідних вузах колишнього Радянського Союзу та за кордоном. З 2007 року В.Козлова успішно працює артдиректором specialschool «Zhong Нe» у м. Шаньтоу (Китай).

Теплі спогади колег та учнів пов’язані з ім’ям Юліана Кльосова, який також закінчив ЛДК ім. М. Лисенка (клас викл.  С.Дайча). На відділі спеціального фортепіано ДМК працював з 1961 по 1992 рік. Важливо згадати яскраву виконавську діяльність Юліана Сергійовича: у його репертуарі були усі концерти П.Чайковського, С.Рахманінова, 4 Балади, Вальси, Ноктюрни, Мазурки, Етюди, Експромти, 24 Прелюдії, Соната №2 Ф.Шопена, І том ДТК Й.Баха, твори Ф.Ліста. Для своїх вихованців Юліан Сергійович був взірцем високого професіоналізму, делікатний, коректний і чуйний у ставленні до кожного студента, вправно підбирав до кожного індивідуальний підхід. Зараз в ДМК працюють його вихованці: В.Базель, О.Мазур, Л.Чайковська, Є.Лемех.

Приємно нести спогади про достойних попередників, професіоналів своєї справи, які задали високий тон в роботі нашого відділу, внесли неабиякий слід у створення піаністичної школи теперішнього ДМК ім. В.Барвінського.

Перегорнувши сторінку історії, хочеться висвітлити творче життя сучасного колективу фортепіанного відділу ДМК ім.В.Барвінського, де одними з провідних  викладачів відділу є висококваліфіковані викладачі-методисти Є.Косинська та М.Бринич, які своєю невтомною працею вчать студентів любити музику, а також дотепер передають свої знання. Це – вдумливі професіонали з великим досвідом, які запроваджують у навчальний процес ефективні форми і методи роботи, сприяючи якісній підготовці спеціалістів. Яскравим прикладом цього є їхні учні, які навчаються у вищих навчальних закладах (в Україні і за її межами), а також є переможцями численних конкурсів, або продовжують справу своїх Педагогів на творчій професійній ниві.

Євгенія Косинська є випускницею Львівського училища ім. С.Людкевича та ЛДК ім. М.Лисенка, де навчалася в класі відомого піаніста і композитора Д.Задора. Поле діяльності викладача-методиста Євгенії Григорівни є багатогранним і насиченим, з яскравими показниками. Зокрема, у свій час вона виступала на методичних конференціях викладачів ДМШ Львівської області, неодноразово запрошувалася до складу журі обласних конкурсів (пам’яті В.Косенка та конкурсі пам’яті В.Барвінського) і до сьогодні надає методичну допомогу ДМШ Дрогобицького регіону. Євгенія Григорівна є незмінним популяризатором та музичним редактором нотного видання фортепіанних творів М.Ластовецького (вже вийшло 5 збірок), в яких міститься післямова та методичні вказівки за її авторством. Яскравим було і виконавське життя Євгенії Григорівни: виступала як сольно, так і в дуеті зі скрипалем-лауреатом міжнародних конкурсів Ю.Мазуркевичем (Канада); виступала Євгенія Григорівна і з власним твором для голосу, скрипки і фортепіано «Весняна пастораль» на слова Й.Фиштика (за участю Г.Угрин та І.Турканика); були і неодноразові виступи на дрогобицькому та львівському радіомовленні з заслуженими працівниками культури Б.Щуриком, Г.Теслюк. Здобутками захопленої творчої праці є численні сольні концерти студентів класу та учнів школи педагогічної практики. Їх завжди можна почути на концертах, творчих зустрічах з композиторами (Г.Саськом, Г.Ляшенком, Б.Фільц, М.Степаненком, М.Скориком, М.Колессою, М.Ластовецьким та ін.). Найяскравіші вихованці класу Косинської Євгенії Григорівни – Слободян Ю., Суський Н., Лемех І., Гордельянова Я. – стали лауреатами конкурсів різних рівнів.

Марія Бринич закінчила рідне училище у класі Х.Сковронської і зразу була запрошена сюди на роботу, паралельно навчаючись у ЛДК ім. М.Лисенка (кл. К.Колесси). В різні періоди роботи у Дрогобицькому музичному училищі Марія Бринич виконувала обов’язки завідувачки відділів загального фортепіано, конц.класу та камерного ансамблю, заступниці директора з навчальної частини, а також методистки навчального закладу. З 1992 року – незмінний організатор педагогічної практики фортепіанного відділу. Як фахівець-методист високого рівня, Марія Остапівна була автором навчальних програм республіканського рівня, зокрема, програми з виконавської практики, а також методичних рекомендацій – «Теми планування уроків зі спеціального класу для ДМШ». Неодноразово була членом журі обласних конкурсів піаністів, виступала на обласних семінарах викладачів музичних шкіл і, до сьогодні, залишається членом обласної методичної ради педагогів-піаністів. Надалі проводить майстер-класи у ДМШ Дрогобицького регіону, розробляє програми, пише методичні рекомендації.

Студенти та учні школи педагогічної практики завжди на високому рівні представляють спільну роботу у класі викладача Марії Бринич, часто беручи участь у концертах та конкурсах. Справу свого Педагога продовжують випускники класу, які працювали і працюють у рідному навчальному закладі, серед них: О.Корчинський, Л.Стецик, Р.Бурда, У.Німченко, О.Труш, О.Частнікова.

Довготривалою є робота на нашому відділі викладача-методиста Наталії Кольги-Слободян, яка отримала ґрунтовну фахову освіту усіх рівнів: ЛССМШ ім. С.Крушельницької (кл.викл. Г.Довженко), ЛДК ім. М.Лисенка (кл.доцента З.Стернюк) і асистентуру-стажування при КДК ім. П.Чайковського (кл.викл. О.Холодної). Наталія Федорівна увійшла в історію нашого відділу своєю довготривалою і активною сольною виконавською діяльністю: протягом двох десятиліть виступала з сольними концертами, де в програмах звучали твори Й.Баха, Л.Бетховена, Р.Шумана, Ф.Шуберта, Й.Брамса, Ф.Ліста, С.Рахманінова, М.Мусоргського, О.Скрябіна, С.Прокоф’єва, Д.Шостаковича. Свій виконавський успіх вона закріпила у 2005-2009 роках, виступивши з 3 концертами в ансамблі з О.Дмитрієвою, де прозвучали твори Й.Баха, В.Моцарта, Ф.Шуберта. В роботі зі студентами Наталія Федорівна сконцентровує велику увагу на виконавській діяльності, про що свідчать чисельні, близько двох десятків, сольних та тематичних концертів учнів її класу. Це говорить про неабияку відповідальність і вимогливість в роботі над професійним становленням молоді, з якою спілкується Наталія Федорівна. Як результат, багато випускників класу продовжили справу свого Педагога в рідному навчальному закладі: В.Чумак, І.Бартків, І.Пінчук, Т.Фойдер; а також О.Попик, Н.Ананенко, К.Тимик працюють у ДДПУ ім.І.Франка, а О.Німилович стала доцентом кафедри музикознавства та фортепіано ІММ ДДПУ ім.І.Франка. Можна сказати, що десятки випускників класу працюють майже в усіх музичних школах регіону і області.

Вагомих успіхів у роботі відділу, а також у підготовці молодих спеціалістів досягнуло покоління викладачів, які влились у роботу відділу наприкінці 1970-х – початку 1980-х років і працюють до сьогодні: Л.Пагута, Т.Ляш, І.Сосяк, О.Веселовська, О.Штурко, Л.Федак, Г.Гервазюк, Л.Садова,О.Мундяк.

Любов Пагута є однією з провідних викладачів відділу, закінчила Львівське музичне училище (кл.викл. Є.Агроскіної) і ЛДК ім М.Лисенка (кл. ст.викл. С.Дайча, учень Б.Милича, А.Луфера, І.Браудо). З почуттям глибокої вдячності за роки навчання в С.Дайча, Любов Володимирівна стала ініціаторкою видання книги спогадів про свого Педагога, яка побачила світ у 2018 році. Після закінчення консерваторії вона виступала з концертами як сольно, так і в фортепіанному дуеті з Л.Мочульською, у камерному ансамблі з Л.Мочульською та І.Туркаником (Дрогобич, Самбір). Протягом 35 років успішно провадила педагогічну діяльність на відділі конц.класу та камерного ансамблю. Для педагогічного стилю Любові Володимирівни характерне сплетіння музично-професійного виховання і поглиблення знань студентів у різних галузях мистецтва, формування всебічно розвинутого професіонала. Свідченням цього є численні лекції-концерти класу, які супроводжуються її коментарями. Одним з останніх таких заходів був концерт-лекція за «Картинками з виставки» М.Мусоргського. За час роботи в навчальному закладі з її класу «путівку в музично-професійне життя» отримали понад 40 студентів, більшість з яких навчалися у консерваторіях Львова, Києва, Харкова та за межами України, зокрема у Швеції. Багато з них після закінчення навчання успішно продовжили творчу діяльність, працюючи в музичних школах, музичних училищах України, а також у ДДПУ ім. І.Франка. Є і випускники, які обрали шлях не як піаністи, а стали провідними диригентами Львівського оперного театру, зокрема Ірина Стасишин (Гірняк).

Тетяна Ляш навчалася в класі Х.Сковронської у рідній Almamater, згодом стала випускницею ЛДК ім. М.Лисенка (кл. викл. О.Левицької). Свою педагогічну діяльність у ДМК ім. В.Барвінського розпочала у 1976 році, а також стала незмінним концертмейстером на відділі хорового диригування та ударних і духових інструментів. Тетяна Іванівна відноситься з любов’ю до своєї справи, багато працює над розширенням виконавських і технічних можливостей учнів, успішно передає свої знання та вміння студентам відділу, завжди привітна, витримана, вміє пробудити професійну зацікавленість, відкрити нереалізовані можливості студента. Неодноразово була членом журі обласних конкурсів піаністів ДМШ, а також брала участь в роботі журі Міжнародного конкурсу-фестивалю «Україна – це ми» у м.Києві. Багато її випускників стали студентами вищих навчальних закладів працюють у ДМШ області, а Л.Копистинська очолює колектив однієї з них. Є і такі випускники, які працюють у вищих навчальних закладах України, зокрема у Хмельницькому музичному коледжі (К.Заболотнюк) та у Київському міжнародному університеті (доцент,  кандидата мистецтвознавства О.Стебельська).

Майже 40 років професійної діяльності у викладача-методиста Ірини Сосяк, яка є випускницею ДМК ім. В.Барвінського (кл.викл. М.Ільчишин), ЛДК ім. М.Лисенка (кл. доцента М.Сидор). Згодом Ірина Богданівна здобула ще одну освіту у ДДПУ ім. І.Франка за спеціальністю «Практичний психолог», власне тому в своїй педагогічній діяльності має можливість використовувати знання психолога, які є необхідні в нашій професії. Велику увагу в роботі зі студентами вона приділяє питанню рухової свободи при організації ігрового апарату та психологічній підготовці до концертного виступу. Бере участь у написанні предметних програм для навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації. Поруч з педагогічною діяльністю Ірина Богданівна займається науково-пошуковою діяльністю, бере участь у чисельних науково-практичних конференціях різного рівня, має друковані статті у ВАК-івських виданнях. Випускники класу стали дипломантами та лауреатами різнорівневих конкурсних змагань, продовжують навчання у вищих навчальних закладах IV рівня акредитації, а двоє з них – Р.Хрипун та У.Конарська – працюють концертмейстерами в Інституті музичного мистецтва при ДДПУ ім. І.Франка.

Оксана Веселовська – випускниця ЛДМУ ім.С.Людкевича та ЛДК ім.М.Лисенка, кл. викл. В.Котляревського. До сьогодні успішно працює як концертмейстер, беручи участь у різних конкурсах. Проводить активну роботу зі студентами заочної форми навчання, студентами теоретичного відділу. Веде активну діяльність на нашому відділі,викладаючи предмет «Основи імпровізації».

У класі Оксани Штурко продовжуються добрі традиції викладачів, в яких вона навчалася, спочатку – в ДМУ (кл. викл. Н.Шайжиної), а згодом – ЛДК ім. М.Лисенка (кл. доцента З.Стернюк). Оксана Іванівна – викладач-методист з великим досвідом, займається улюбленою справою свого життя, віддаючи кожному учневі частинку свого серця і знань. У класі завжди панує доброзичлива і творчо-професійна атмосфера, викладач вміє зацікавити учнів, навчає працювати і мислити. У творчому тандемі «викладач-студент» за багатолітній період роботи з класу вийшло багато випускників, які стали лауреатами різнорівневих конкурсних змагань, у тому числі й учні студії педагогічної практики, які згодом продовжили навчання в ДМК ім. В.Барвінського. Звичайно, результатом стало й те, що велика кількість випускників отримали подальшу професійну освіту у ЛНМА ім. М. Лисенка та ДДПУ ім. І.Франка. І зараз багато з них продовжують свою діяльність на ниві фортепіанної педагогіки у різних навчальних закладах, зокрема у ДДПУ ім. І.Франка, Львівському та Самбірському коледжах культури та мистецтв. Серед вихованців Оксани Іванівни є директор Тисменицької ДМШ – К.Коноплицька (Секрета). За межами України, у Чехії та Італії, справу педагога продовжують О.Нагірна та І.Грунд. Оскільки Оксана Штурко проживає у м. Стрий і за сумісництвом працює у ДХШ «Щедрик», то тут варто зазначити її просвітницьку діяльність – стала засновником фортепіанного відділу у вищезазначеній школі. Крім педагогічної, методичної та просвітницької роботи, Оксана Іванівна має публікації у газетах «Бойківщина», «Українське слово».

Ще одна випускниця класу Х.Сковронської, а також ЛДК ім. М.Лисенка (кл.викл. О.Попіль) продовжує справу своїх Педагогів і трудиться на ниві педагогіки на фортепіанному відділі – Любов Федак. Свою педагогічну діяльність розпочинала в Узбекистані, у Бухарському музичному училищі. Пропрацювавши там 2 роки, повертається у рідний навчальний заклад. У роботі зі студентами основний акцент Любов Володимирівна робить на розвиток індивідуальних здібностей та отриманні ґрунтовних знань з методики викладання гри на фортепіано. Проявляючи високий рівень вимогливості, принциповості та наполегливості в роботі зі студентами, вона поглиблює музично-теоретичні знання студентів, всебічно розвиває почуття відповідальності, волю до здолання труднощів, попри все, враховує індивідуальні можливості кожного з них. Більшість випускників класу продовжили навчання у ДДПУ ім. І.Франка та ЛНМА ім. М.Лисенка та є лауреатами конкурсу ім.В.Барвінського (м.Дрогобич) і Міжнародного конкурсу «Vivatmusica» (м.Каховка).

Викладач-методист Галина Гервазюк викладає у ДМУ з 1982 року. Перед тим, закінчила навчання у ньому ж, в класі викладача Х.Сковронської, згодом стала випускницею ЛДК ім.М.Лисенка кл.доцента М.Сидор (учениця М.Крушельницької). Несучи добрі традиції львівської фортепіанної школи, Галина Андріївна вміло спрямовує професійний розвиток своїх учнів, враховує їхні індивідуальні можливості, вміє побудувати перспективний план розвитку. Маючи гострий розум і невичерпну енергію, успішно проявляє себе у різних напрямках діяльності. Так, у 1982-2000 роках працювала концертмейстером на струнно-смичковому та вокальному відділі. Разом з вокалісткою Л.Хороб створили дует і досить успішно виступали, виконуючи твори Н.Нижанківського, В.Барвінського, В.Косенка, Б.Фільц, Л.Дичко та ін.; були постійними учасниками фестивалю «Струни душі нашої», а згодом стали переможцями конкурсу серед викладачів середніх навчальних закладів. Успішними були і гастролі з камерним оркестром містами Великої Британії (1993-1996 рр.), де Галина Андріївна показала високий рівень виконання Концерту Д.Бортнянського та отримала високу оцінку слухачів і преси. У 1983-1987 рр. як кращий куратор була нагороджена поїздкою до Румунії. Галина Андріївна неодноразово була членом журі, активно надає методичну допомогу ДМШ регіону. Випускники класу продовжують навчання у вищих навчальних закладах і більшість з них працюють за фахом у ДМШ України. З 2005 року працює на посаді Голови циклової комісії концертмейстерів ДМК ім. В.Барвінського.

Важливу роль в історії відділу відіграє Людмила Садова, яка протягом 15 років обіймала посаду голови ПЦК спеціального фортепіано. Людмила Іванівна є випускницею ДДМУ (кл.викл. В.Козлової) та Астраханської державної консерваторії (кл.викл. С.Єгорової, учениці Н.Перельмана). З великою відповідальністю Людмила Іванівна ставиться до своєї роботи, з материнською любов’ю відноситься до кожного студента класу. В роботі вимагає від учнів самостійного мислення, кропіткої роботи, високого професіоналізму. Близько пів сотні випускників класу навчалися та навчаються у вишах України, двоє з них продовжили навчання в аспірантурі. Частина випускників викладають або працюють концертмейстерами у ДДПУ ім. І.Франка, ДМК ім. В.Барвінського та коледжі культури та мистецтв м. Калуша, а також викладачами у ДШЕВ різних областей України. Талановиті студенти стали лауреатами багатьох різнорівневих конкурсних змагань. Людмила Іванівна постійно популяризує українське фортепіанне мистецтво в педагогічній та науковій сферах та є виконавицею творів українських композиторів. Великим професійним здобутком є дисертаційна робота, яку вона захистила у 2007 році, отримавши звання кандидата мистецтвознавства. Важливу частину наукового доробку складають численні статті (30) і книга за її авторством – «Фортепіанна школа В.Курца». За час оголювання відділу Людмила Іванівна організувала та провела понад пів сотні тематичних, авторських, звітних концертів фортепіанної музики, творчих зустрічей з відомими піаністами-виконавцями та педагогами. Людмила Садова є членом Дрогобицької організації НСКУ та Міжнародної організації піаністів-педагогів ЕРТА.

На жаль, за цей період наш відділ зазнав і тяжкої непоправної втрати – з життя пішла викладач-методист Оксана Євгенівна Мундяк… З великим сумом згадуємо і пам’ятаємо… Це була людина високої духовної організації, прекрасно освічена, талановита і завзята, дуже енергійна і відкрита, відверта і безпосередня, багатогранна і, разом з тим, абсолютно цілісна особистість. Випускниця ЛДК ім. М.Лисенка, кл. проф. М.Крушельницької, передавала традиції високої професійної школи багатьом студентам, а скільки їх ще могло бути…

Нова генерація викладачів відділу, випускники ДМК, які прийшли працювати після 1990-х років, активно приєдналася до викладацької діяльності на відділі: Олеся Король, Наталія Коберинко та Оксана Терлецька-Фиштик. Усі випускниці Львівського вищого державного інституту ім. М.Лисенка,  продовжують педагогічні традиції своїх викладачів Крих-Угляр М., Кушнір М., в яких навчалися О.Терлецька–Фиштик, Т.Старух – Н.Коберинко та М.Крих-Угляр – О.Король.

Особливо яскраво проявила себе в роботі Оксана Терлецька-Фиштик – викладач-методист, заслужений діяч естрадного мистецтва України, завідувачка з навчально-виробничої роботи. Вже 4 роки поспіль Оксана Іванівна провадить активну роботу на посаді керівника школи педагогічної практики ДМК ім. В.Барвінського, проявляючи неабияку наполегливість, виявляючи великий організаторський талант, запалюючи своєю енергією не тільки викладачів, а й студентів та учнів школи. Можна з сміливістю сказати, що за ці 4 роки школа педагогічної практики отримала свіже дихання і поштовх до розквіту, тут проводиться численна кількість мистецьких заходів, що також сприяє творчій та насиченій атмосфері сьогодення. Оксана Іванівна поєднує педагогічну роботу з активною участю у різноманітних методичних заходах, семінарах, курсах підвищення кваліфікації. Є постійним членом журі на конкурсах різних рівнів (Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Кришталевий Трускавець», Регіонального конкурсу-огляду Р. Савицького, обласного конкурсу «Перлинка»); співпрацює з Міжнародним проектом «Молоді композитори світу» (м.Львів), є постійним модератором і учасником авторських концертів та мистецьких зустрічей у ДМК (з Б.Фільц, В.Губою, Г.Саськом, Н.Кос, М.Ластовецьким, А.Школьніковою, Ю.Решетарем, С.Марченко, Є.Марчук і т.д.). Важливо зазначити, що Оксана Іванівна є чудовим музикантом, педагогом, її випускники навчаються у вищих навчальних закладах IV рівня акредитації.

У 2000-х роках колектив поповнився ще трьома випускницями ДМК: О.Денис, О.Фатільніковою та Ю.Гошко. Усі активно працюють як педагоги, концертмейстери, сольні виконавці, беруть активну участь у науково-методичній роботі відділу.

Випускниця ДМУ ім. В.Барвінського, кл. викл. О.Корчинського, Олена Денис, продовжила навчання у НМАУ ім. П.Чайковського у класі проф., засл. діяча мистецтв України Л. Пруднікової. За час навчання в академії брала участь у Міжнародному конкурсі піаністів у Франції, де отримала почесну медаль від мерії та організаторів конкурсу. Згодом здобула ще одну освіту за  спеціальністю «Практичний психолог». Зараз проводить активну науково-пошукову діяльність і навчається в аспірантурі ДДПУ ім. І.Франка. З 2016 року очолює відділ спеціального фортепіано. Продовжуючи традиції попередників, Олена Євгенівна невпинно працює над вдосконаленням навчально-виховного процесу і є ініціатором великої кількості цікавих творчих проектів. Як піаністка виступала сольно у концертах, присвячених творчості композиторів. Віднедавна з вокалісткою Н.Цигилик-Чумак створили цікавий творчий тандем, а також фортепіанний дует з Ю.Гошко. В класі панують професійно-дружні відносини, разом з студентами та учнями школи педагогічної практики Олена Євгенівна часто відвідує майстер-класи, конкурси і різноманітні концерти та творчі акції. Все це викликає у студентів неабияке зацікавлення майбутньою професією, спонукає до вмотивованого розвитку. Щороку Олена Євгенівна бере участь у Міжнародному піаністичному форумі “Bieszczady bez granic” у Польщі, і має нагоду бути у складі журі Міжнародного конкурсу піаністів „M?ody Wirtuoz”. Учні неодноразово ставали лауреатами конкурсів різних рівнів не тільки в Україні, а й у Польщі.

Олена Фатільнікова навчалася в училищі у класі Козлової В.С., згодом – у ЛНМА ім. М.Лисенка, в класі професора Л.Крих. Проводить активну виконавську діяльність: неодноразово виступала як солістка з симфонічним оркестром (виконувала Концерти Р.Шумана, Й.Гайдна та «Рапсодію» Дж.Гершвіна), бере участь у тематичних концертах відділу, у 2019р. стала лауреатом Міжнародного конкурсу мистецтв «Едельвейс» у м. Ужгород. Своїм прикладом і наполегливою працею Олена Валеріївна завжди вмотивовує своїх студентів до активної роботи, тому має високі результати, адже виховала лауреатів численних конкурсів різних рівнів. Усі її студенти завжди беруть участь у творчому житті відділу, виступаючи на тематичних концертах, а також продовжують навчання у вищих навчальних закладах.

Юлія Гошко навчалася в коледжі в класі викладача Мундяк О.Є., після закінчення вступила до ЛНМА ім. М.Лисенка і здобувала фахову підготовку в класі професора Крушельницької М.Т., а згодом закінчила й аспірантуру. Бажаючи й надалі вдосконалювати виконавську майстерність, проходила майстер-класи в Г.Грузмана, пізніше вступила до магістратури Hochshule у м. Веймар і Дрезден, але, з об’єктивних причин, не змогла розпочати навчання. Юлія Володимирівна є яскравою виконавицею, в репертуарі якої музика усіх стилів: Й.Бах, В.Моцарт, Р.Шуман, О.Скрябін, М.Равель, С.Франк, О.Мессіан і т.д. За час роботи в коледжі відіграла 4 сольні концерти. Ця потужна виконавська діяльність не могла не принести успіх і на ниві конкурсних змагань. Так, Юлія Володимирівна у 2017 р. стала лауреатом V International Master Competition for MusicTeachers (м. Варшава), у 2019р. – конкурсу «Виконавча майстерність» та фестивалю «Каштановий рояль» (м. Київ). Варто згадати і про її участь у науковому засіданні НТШ (2015р.), а також конференції, присвяченій ювілею М.Крушельницької.

Сучасний етап діяльності викладачів відділу спеціального фортепіано ДМК ім.В.Барвінського характеризується надзвичайно широким діапазоном, де найважливішим є педагогічний процес, в якому студенти під керівництвом педагогів здобувають основи майбутньої професії. Зберігаючи традиції, сучасне покоління викладачів дбайливо та уважно ставиться до питань виховання молоді, всіляко ініціює інтерес студентів-піаністів до творчості. Так, крім обов’язкової навчальної програми з профілюючих предметів, відбувається велика позакласна робота: організовуються поїздки на концерти та конкурси, майстер-класи та лекції відомих викладачів, записи дисків, екскурсії, зустрічі з композиторами та ін. Велика кількість мистецьких заходів сприяє надзвичайно творчій та насиченій атмосфері сьогодення відділу.

Великим стимулом для творчої роботи стала активна участь студентів у конкурсах різних рівнів. Так, за останні 4 роки студенти класу Садової Л., Пагути Л., Денис О., Фатільнікової О. стали лауреатами та дипломантами конкурсів ім. Є.Станковича (м. Київ), ім. Д.Задора, «Прокоф’євські ігри» (м. Сєвєродонецьк), «На батьківщині В.Барвінського» (м. Тернопіль), «Шопенівська весна» (м. Луцьк), «Молодий віртуоз» ім. К.Черні (м. Замосць, Польща).

Численні творчі акції об’єднують викладачів, студентів та учнів ШПП. Серед них можна відзначити звітні, яскраві тематичні концерти з програмним задумом: «Я втікаю від себе в дитинство», «Бахіана», «Фортепіанна мініатюра» і т.д.; концерти-зустрічі з українськими композиторами, зокрема:Г.Саськом, Б.Фільц, М.Скориком, М.Ластовецьким, Ю.Решетарем, В.Губою і т.д., а також концерти, присвячені святкуванню річниць відомих композиторів – Л.Бетховена, Р.Шумана, Ф.Шопена, В. Барвінського, А.Кос-Анатольського, М.Скорика і т.д..

За останній час на нашому відділі зміцніло спілкування з вищими музичними навчальними закладами України, у практику увійшли цікаві зустрічі, майстер-класи з викладачами, доцентами та професорами НМАУ ім. П. Чайковського, КНУКМ, ЛНМА ім. М. Лисенка та ХНУМ ім. І. Котляревського. Яскравими подіями останніх років стали зустрічі з професором Брюсельської королівської музичної Академії В.Ільченко, викладачем консерваторії міста Лодзь (Польща) В.Яніком, а також з викладачем муз. коледжу М.Спис (м. Торонто, Канада).У такому цікавому форматі і викладачі, і студенти нашого відділу мають чудову нагоду комунікувати, професійно збагачуватися і розвиватися. Не менш важливою подією стало розширення кордонів для навчання наших студентів. Так, у 2018 році, дві наші студентки брали участь у міжнародному проєкті обміну студентів за програмою Erasmus+: навчались протягом трьох тижнів у Польщі, спілкувались зі студентами та викладачами європейських музичних навчальних закладів.

Викладачі відділу успішно проводять і методичну роботу, розробляючи навчальні програми з предметів циклу, займаються написанням методичних розробок, доповідей, а також допомагають ДМШ регіону. Голова ПЦК О.Денис ініціювала цікавий формат методичних семінарів для викладачів ДМШ області, які проходять двічі на рік, де викладачі відділу висвітлюють важливі аспекти методики викладання гри на фортепіано. В таких семінарах брали участь Л.Пагута, Л.Федак, О.Штурко, Т.Ляш, М.Бринич, І.Сосяк, О.Терлецька-Фиштик, Н.Коберинко, О.Денис. Викладачі-методисти Л.Садова, О.Терлецька-Фиштик та О.Денис неодноразово виступали як лектори на курсах підвищення кваліфікації та перепідготовки працівників культури, для викладачів ДМШ, ДШМ Львівської області, які проводив Рівненський центр КПК.

З метою заохочення учнів фортепіанних відділів ДМШ та стимулювання навчального процесу в мистецьких школах, для подальшої перспективи музичної освіти відділ ініціював конкурс «Відкритий регіональний конкурс юних піаністів», який за три роки існування охопив велику кількість учасників і показав відмінні результати діяльності. Крім цього, з метою професійної орієнтації та залучення абітурієнтів у наш навчальний заклад протягом останніх трьох років відділ організовує зустрічі кращих учнів ДМШ Дрогобицького регіону і об’єднує усіх в «Концерті кращих учнів», що стало доброю традицією і святковим завершенням навчального року.

Гордістю викладачів відділу є велика кількість випускників, які віддано працюють на ниві фортепіанного мистецтва не тільки в Україні, а й за її межами. Це: заслужена артистка України, концертмейстер Національного оперного театру у м. Києві, викладач і концертмейстер НМАУ ім. П.Чайковського – С.Орлюк; доктор мистецтвознавства, професор та зав.кафедри концертмейстерства ЛНМА ім. М.Лисенка – Т.Бондаренко-Молчанова; кандидат мистецтвознавства, професор Київського університету мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім.М.Рильського НАН України – Б.Сюта; кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри камерного ансамблю та квартету ЛНМА ім. М.Лисенка – Н.Дика; професор кафедри загального та спеціалізованого фортепіано ЛНМА ім. М.Лисенка – О.Катрич; кандидат мистецтвознавства, доцент та завідувач кафедри інструментального мистецтва КНУКМ – В.Дорофєєва; кандидат мистецтвознавства, доцент КМУ – О.Стебельська; доценти кафедри музикознавства та фортепіано ДДПУ ім. І.Франка – У.Молчко, О.Німилович, О.Фрайт, Г.Дробиняк, С.Мудра; кандидат наук, доцент кафедри методики музичного виховання ДДПУ ім. І.Франка – З.Гнатів. Немало наших випускників працюють і за межами України, зокрема: доктор музичного мистецтва, професор університету в Міннеаполісі (США) – М.Кисилевич; професор Бостонського університету – І.Кісельман-Магід; музикознавець, засновниця та директор фортепіанної школи у м.Лондоні (Англія) – І.Андрух; викладач у музичному коледжі м.Торонто (Канада) – М.Спис (Тайхман); викладач та концертмейстер у ПМК ім. Ф.Казановаса у м. Торев’єра (Іспанія) – Н.Хом’як. Захоплюємося і тими випускниками, які стали диригентами Львівської опери, – І.Стасишин (Гірняк) та Ю.Бервецький, а недавня випускниця – У.Созанська – вперше в історії України стала жінкою – військовим диригентом і очолює оркестр Центру військово-музичного мистецтва Повітряних сил ЗСУ. Велика кількість випускників очолюють фортепіанні відділи ДМШ та ДШМ по всій Україні. Неодмінно нашою гордістю є і ті випускники,які не зрадили професії, отриману в стінах Almamater, і успішно продовжують велику справу музичного виховання дітей, викладаючи у закладах початкової музичної освіти.

Усі успіхи нашого колективу – це результат наполегливої роботи, який забезпечує високий рівень навчання і творчу атмосферу на відділі. Незважаючи на те, що на відділі спеціального фортепіано викладають представники різних поколінь, виконавських і педагогічних шкіл, усіх об’єднує високий професіоналізм, відповідальне ставлення до учнів – майбутніх представників українського фортепіанного мистецтва.

Олена Денис,

голова ПЦК «Спеціальне фортепіно»