Професійний симфонічний оркестр

Професійний симфонічний оркестр сьогодні є справжньою розкішшю для невеликих міст районного масштабу. Завдяки діяльності музичного коледжу у Дрогобичі, мешканці міста мають нагоду систематично долучатись до справді високого мистецтва в час відзначення визначних дат життя міста, церкви, держави. Історія становлення цієї творчої одиниці творилась десятиліттями, в оркестрі професійно зростали та здобували досвід оркестрового музикування кілька поколінь музикантів. Свій перший досвід з симфонічним оркестром коледжу здобували і диригенти, які в подальшому стали відомими постатями в цій галузі. Честю для оркестру було працювати з такими відомими солістами, провідними музикантами України, як О.Криштальський, Н.Пилатюк, М.Драган, Й.Єрмінь, В.Зубицький та ін.

Творчі колективи (оркестри, капели, хори, ансамблі) завжди виконували не лише функцію творчих лабораторій, а й повноцінних концертних одиниць, які забезпечували і забезпечують культурне життя міста й регіону, бо, по суті, в коледжі діє повноцінна студентська філармонія. Тому розвитку навиків оркестрової гри в усі часи приділялася велика увага. Адміністрація завжди запрошувала для роботи з оркестром авторитетних музикантів та керівників.

У 1959р. викладач класу скрипки Ізидор Раух очолив роботу симфонічного оркестру (його посада йменувалась «викладач симфонічного оркестру»).

Двома роками пізніше цю посаду обійняла талановита диригентка Лариса Бобер, яка в 1963 р. закінчила Львівську консерваторію (клас професора М.Колесси). З 1963 р. працює на кафедрі диригування ЛДК ім.М.Лисенка (1963 р. – асистент професора М.Колесси, 1966 р. – викладач, 1994 р. – доцент, 2000 р. – на посаді професора кафедри диригування).

Уродженець м. Орша (Білорусь) Едуард Арашкевич – випускник Львівської десятирічки та консерваторії (баяніст та керівник оркестру народних інструментів), почав працювати у 1963 році як викладач класу баяна, а в березні змінив Ларису Бобер на посаді диригента симфонічного оркестру.

За час його роботи симфонічний оркестр закладу відзначений на Республіканському конкурсі-огляді в Києві, а його ім’я, як легенда, передається наступним поколінням оркестрантів. Він дав творчу путівку у світ високої музики тоді ще юному Яремі Скибінському, який на той час навчався на відділі народних інструментів. Згодом продовжив навчання на кафедрі оперно-симфонічного диригування та досягнув висот у цій галузі музичного мистецтва (народний артист України, головний диригент Харківського театру опери та балету і Одеського національного театру опери та балету).

Симфонічний оркестр під орудою Е.Арашкевича і хор училища (кер. І.Байцар) концертували у Львівській та Закарпатській областях (8 концертів у червні на честь 20-річчя возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною: Хуст, Ужгород, села Пасіка, Велика Березна, Перечин, Іза). За їх участі у Дрогобичі й Бориславі з творів А.Кос-Анатольського проводився концерт-зустріч, до якого долучились лауреати Всесоюзного та міжнародних конкурсів – солістка Київської філармонії Владілена Ялкут та доцент ЛДК ім. М.Лисенка Олег Криштальський, згодом програму було повторено у Львівській філармонії та здійснено її запис на телебаченні. До програми увійшли найновіші хорові композиції 1963-1965 рр.: «Учітеся, брати мої» на сл. Т.Шевченка, «Ой, коли б я сокіл» (соліст – І.Левенець), «Чотири воли пасу я», «Чоловіче, я слаба», «Молодичка-чарівничка» на сл. І.Кутеня, «Пісня про Дрогобич», «Ой, візьму відерце» та симфонічно-хорова картина «Нова Верховина». Після роботи у Дрогобичі він очолив симфонічний оркестр Мінського театру оперети.

З цим колективом також успішно працював Петро Свердлик – викладач класу домри, який мав багато шанувальників серед дрогобицької публіки. Згодом він очолив кафедру народних інструментів Рівненського університету, працював у Львівському коледжі культури і мистецтв.

Львів’янин Михайло Копилевич закінчив спеціалізовану музичну школу ім. С.Крушельницької та Львівську консерваторію як диригент. Тривалий час керував симфонічним оркестром і викладав у Дрогобицькому музичному училищі (1971-1986) та на музично-педагогічному факультеті ДДПІ ім. І.Франка. Паралельно (1980-1986) був керівником і диригентом оркестру музично-драматичного театру ім. Ю.Дрогобича, в якому здійснив музичне оформлення 50-ти вистав. Працював у Театрі музичної комедії в Сумах, музичних школах Тернополя та Львова. Став співзасновником Львівського муніципального оркестру «Камерата» і протягом 1993-2000 рр. очолював його роботу, з цим колективом успішно гастролював в Італії, Польщі, Німеччині, Угорщині. З 2000-го року М.Копилевич живе в Гепенгаймі поблизу Франкфурта-на-Майні, очолює симфонічний оркестр «Collegium Musicum Bergstrasse» в сусідньому Бенсгаймі.

Степан Кисилевич керував студентським духовим (1972-1985) та симфонічним (1987-2000) оркестрами у Дрогобицькому музичному училищі. Випускник Київської консерваторії, він також за сумісництвом працював у ЛССМШІ ім. С.Крушельницької та у Львівській державній консерваторії. Сьогодні Степан Іванович продовжує педагогічну роботу на відділі духових та ударних інструментів коледжу, передаючи досвід молодшим поколінням.

Період його керівництва був дуже активний та цікавий з мистецького боку. До роботи з оркестром залучались як солісти студенти та викладачі коледжу. Серед них – Олег Соляр, Оксана Терлецька, Ізабелла Грабовська, Мирослава Кисилевич, Віктор Чумак.

У 1988р. в концертному залі коледжу відбувся авторський концерт Миколи Колесси, на якому був присутній сам композитор і дав схвальні відгуки про цей колектив. Також велика увага приділялась і творчості Миколи Ластовецького. Під батутою С.Кисилевича  звучали його симфонічна поема «Галичина», симфонієта «Пам’яті Героїв Крут», «Елегія Василеві Барвінському», увертюра «Бойківська».

20 вересня 1999р. у Дрогобичі відбулось відкриття пам’ятника Ю.Котермаку. У виконанні симфонічного оркестру та зведеного хору коледжу, ансамблю «Верховина» та хорової капели університету «Гаудеамус» прозвучала кантата «Повернення Дрогобича» М.Ластовецького на слова Р.Пастуха. На урочистостях був присутній тодішній Президент України Л.Кучма.

Микола Михаць – український диригент, заслужений діяч мистецтв України, професор, сьогодні головний диригент Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Ю.Дрогобича.  Навчався у Дрогобицькому музичному училищі (клас контрабаса), у 1980 році вступив до Львівської консерваторії, суміщаючи навчання з роботою у Львівській опері. Після закінчення оркестрового факультету, продовжив навчання в консерваторії як диригент (клас Івана Юзюка). За цей час здійснив понад 50 постановок вистав, бенефісів, вечір старовинної театральної музики Бортнянського.

Етап його керівництва оркестром коледжу відзначився, зокрема, співпрацею з композитором Миколою Ластовецьким. Результатом такої співпраці стала прем’єра «Кантати на біблійні тексти «Псалми Давида» для солістів, хорів та симфонічного оркестру.

Відзначення Шевченківських днів у Дрогобичі вийшли на якісно новий рівень, їх відзначення незмінно асоціюються з виступом симфонічного оркестру під батутою Миколи Михаця.  Сьогодні Микола Григорович поєднує творчу працю з педагогічною в Національному педагогічному університеті ім. М.Драгоманова.

Концерти симфонічної музики під керівництвом Юрія Бервецького  збирали повні зали слухачів. На початку 2000-х років він дуже успішно працював з оркестром, захопив студентів та викладачів творчою енергією та професійним підходом до роботи. Недовгий та дуже насичений період керівництва колективом став стартовою площадкою для успішного розвитку його професійної кар’єри.

Зараз Юрій Зіновійович – заслужений артист України, диригент Львівського національного театру опери та балету ім. С.Крушельницької; головний диригент і художній керівник оперної студії при ЛНМА ім. М.Лисенка; диригент симфонічного оркестру Львівської обласної філармонії.

Діяльність Петра Мартиніва як керівника  симфонічного оркестру була надзвичайно творчою і активною. Звітні концерти в коледжі відбувались систематично і охоплювали музику дуже різноманітну – від світової класики (симфонії Гайдна, Моцарта, Бетховена, Шуберта, Шумана; концерт для гобоя з оркестром Й.Гайдна виконував студент-сопілкар Р.Шестак) до творів сучасних композиторів (Ластовецького, Олійника, Розауро – концерт для маримби звучав з оркестром у виконанні викладача М.Цюрика). З нагоди встановлення барельєфу Героям Небесної Сотні на будівлі церкви Пресвятої Трійці на площі перед Храмом відбулось виконання симфонієти «Пам’яті Героїв Крут» Миколи Ластовецького.

Вперше у Дрогобичі в супроводі симфонічного оркестру прозвучав Концерт для бандури «Американський» Юрія Олійника. Солісткою стала викладач коледжу, бандуристка Наталія Цигилик-Чумак. Виступ вразив публіку та зачарував різнобарв’ям тембрів, незвичних для класичного складу оркестру.

Сергій Фендак –– випускник ЛНМА ім. М.Лисенка, молодий і цілеспрямований, сьогодні керівник симфонічного оркестру коледжу. Його дебютний виступ з колективом відбувся в рамках ювілейної академії «Митець з іконою в душі» (з нагоди 200-ї річниці від дня народження композитора, диригента, громадського діяча о.Михайла Вербицького). Під час виступу прозвучали «Симфонія», «Заповіт» та Гімн України. З оркестром також відзначили 20-річчя присвоєння навчальному закладу імені Василя Барвінського. Виконувались «Елегія Василеві Барвінському» М.Ластовецького, «Квартет g moll» та «Концерт для фортепіано з оркестром» В.Барвінського. Соло виконала колишня випускниця коледжу, а тоді аспірантка НМАУ ім. П.Чайковського Я.Гордельянова.

До 160-ї річниці від дня народження Івана Франка в навчальному закладі відбулась урочиста академія «Ми мусимо навчитися чути себе українцями».  У виконанні оркестру та хору звучала симфонічна поема «Каменярі» С.Людкевича та Пролог до опери «Мойсей» М.Скорика (соло – А.Боженський).

Знаковою подією як для колективу, так і для його керівника, стала співпраця з українським композитором та виконавцем, заслуженим діячем мистецтв України Володимиром Зубицьким. Силами оркестру і хору коледжу була виконана перша частина Симфонії єдності «Червона калина». Автором було відзначено високий виконавський рівень  творчих колективів та диригента. Згодом цей твір був презентований дрогобичанам в рамках відзначення Шевченківських днів у театрі Дрогобича.

25-та річниця створення Самбірсько-Дрогобицької Єпархії урочисто відзначалась у Дрогобицькому музично-драматичному театрі. Мистецьку програму представив симфонічний оркестр з хоровими колективами. Звучали Симфонія №9  М.Вербицького, «Боже великий єдиний» М.Лисенка, «Псалми Давида» М.Ластовецького.

У 2018 році відбувся проєкт за участі симфонічного оркестру «Мистецтво без меж» в рамках програми Львівщини та Луганщини «Змінимо країну разом». Ідеєю було музикування студентів Дрогобицького та Сєвєродонецького коледжів у спільному колективі. Концерти спільного симфонічного оркестру відбулись у містах Кремінна, Сєвєродонецьк (Луганщина) та у Дрогобичі, Самборі (Львівщина). З-поміж інших, звучала музика Лисенка, Гулака-Артемовського, Барвінського, Скорика.

В історії формування колективу, його репертуарі, можна відзначити значимість творчої одиниці у регіоні. Він завжди був і залишається на вістрі історичних та мистецьких викликів, забезпечує потребу суспільства у високому мистецтві, є носієм світової класичної та пропагандистом високопрофесійної української музичної культури.  Аналізуючи творчий шлях його керівників та їх успішність, можна з впевненістю говорити про високі професійні стандарти, які панують як в колективі оркестру, так і в навчальному закладі загалом. Тож участь студентів у такій роботі є серйозною школою професійної майстерності у формуванні майбутніх музикантів.

Юрій Чумак,

директор Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського