Подвижницька діяльність Віри Козлової у становленні дрогобицької піаністичної школи

 

Історія фортепіанного мистецтва у Дрогобичі знає багато відомих піаністів-педагогів. Серед них особливе місце посідає прекрасний педагог, тонкий музикант Віра Степанівна Козлова.

Закінчивши Львівську державну консерваторію ім. М.Лисенка у професора Марії Крих-Угляр, В.Козлова працювала на посаді викладача по класу фортепіано у Дрогобицькому державному музичному училищі з 1965-го по 2000 рік. За час роботи в училищі проявила себе як ініціативна, творча особистість із яскравою мистецькою індивідуальністю. Вона з любов’ю та відповідальністю ставилася до своєї роботи, власним прикладом виховуючи студентів, поступово вводила своїх учнів у світ мистецтва й вимагала від них самостійного мислення, кропіткої роботи й критичної її оцінки, високого професіоналізму, піаністичної культури. Віра Козлова завжди турбувалась про загальнокультурний розвиток своїх вихованців, знайомила їх з літературними творами, записами виконавських шедеврів. Перевідні та випускні програми студентів були завжди складні й цікаві, вони свідчили про те, що викладач знає потенційні можливості студентів, вміє їх розкрити, водночас працює і над підвищенням власної професійної майстерності.

Більше півсотні випускників класу В.Козлової навчалося у вишах колишнього Радянського Союзу та закордоном. Кращі студенти стали аспірантами при вищих музичних закладах та заявили про себе як музиканти-професіонали високої кваліфікації: Б.Сюта – доктор мистецтвознавства, член Спілки композиторів України, професор кафедри теорії музики НМАУ ім. П.Чайковського, лауреат премії ім. М.Лисенка; 

Н.Дика – кандидат мистецтвознавства, доцент ЛНМА ім. М.Лисенка; У.Молчко – доцент ДДПУ ім. І.Франка; Л.Садова – кандидат мистецтвознавства, член НСКУ, викладач-методист ДМК ім. В.Барвінського; О.Терлецька-Фиштик – викладач–методист, завідувач виробничою практикою ДМК ім. В.Барвінського; О.Фатільнікова – викладач ДМК ім. В.Барвінського; М.Бучковська – викладач-методист ДМК ім. В.Барвінського. Також у Дрогобицькому музичному коледжі на даний час працюють випускники В.Козлової: Б.Жукевич, Р.Бут, Н.Кльосова. У різних областях України (Львівська, Тернопільська, Київська, Волинська, Закарпатська, Миколаївська) на ниві музичної освіти (школи, училища, інститути, університети, академії) працюють випускники Віри Козлової. Працюють вони і за межами України: М.Короть – у Швеції, М.Кисилевич, Ю.Клок – у США, С.Циклінська – в Ізраїлі, У.Еліяшевська – в Чехії, О.Михайлова – в Росії.

Як викладач-методист В.Козлова проводила велику роботу на фортепіанному відділі училища, а також у школах естетичного виховання Львівщини, була членом журі обласних конкурсів-оглядів, проводила тематичні концерти та показові уроки, виступала з методичними доповідями, публікувалася в місцевих та республіканських газетах, висвітлюючи мистецьке життя міста Дрогобича.

Концертна діяльність класу викладача В.Козлової завжди була багатогранна і різнобічна. Її студенти брали участь у багатьох тематичних, класних, сольних, звітних концертах. Кращі з учнів виступали із виконанням фортепіанних концертів у супроводі симфонічного оркестру училища та симфонічного оркестру Львівської філармонії (Л.Мочульська, М.Кисилевич, О.Терлецька, О.Райнігер). Студенти класу В.Козлової постійно брали участь у міжнародних і республіканських фестивалях, конкурсах молодих виконавців та завойовували призові місця. Віра Козлова багато років грала у фортепіанному дуеті з викладачем училища Миколою Михайловичем Бурцевим, виконуючи твори Й.Брамса, С.Рахманінова, Р.Шумана, М.Равеля.

У репертуарі концертних та конкурсних програм студентів класу викладача постійно звучали твори українських композиторів: М.Скорика, М.Ластовецького, Г.Саська, Л.Шукайло, М.Степаненка, О.Красотова, А.Караманова.

З 2000 по 2007 рік В.Козлова успішно працювала зі своїм чоловіком М.Бурцевим в Євпаторійській школі мистецтв, виховуючи лауреатів всеукраїнських та міжнародних конкурсів. З 2007 і по цей час подружжя  успішно працює в Китаї – є артдиректором special school “Zhong He” Шаньтоу, Китай. Кращі випускники В.Козлової після цієї школи вступили на навчання в музичні виші України, Росії, Китаю та Німеччини.

Своєю подвижницькою діяльністю Віра Козлова зробила вагомий внесок у становлення дрогобицької піаністичної школи та популяризацію української фортепіанної музики на світовому рівні.

 

Людмила Садова, 

кандидат мистецтвознавства,

викладач-методист ДМК ім. В.Барвінського