Народний відділ: у кожнім звуці – дотик до душі!

 

Відділ народних інструментів будь-якого мистецького закладу завжди вирізняється з-поміж інших великою палітрою барв та тембрів, так як поєднує в собі різні за характерами та призначенням інструменти. В окремих закладах вищої освіти сьогодні відбувається розділення кафедр народних інструментів на кафедри бандури, баяна та акордеона, інших народних інструментів. Проте в галузі початкової та професійної мистецької освіти таке поєднання відкриває великі можливості для інструментів у творчих колективах: ансамблях, оркестрах, пошуку цікавих тембральних поєднань, розвитку навиків аранжування та інструментування, диригування. Саме в рамках цього відділу формується цілий ряд мистецьких колективів: оркестр народних інструментів (можливі різні варіанти такого складу), оркестри чи ансамблі баяністів-акордеоністів, капели та ансамблі бандуристів, різноманітні «мішані» склади. Зрештою, «народник» формується різносторонньо як фахівець-музикант. Недаремно саме вихідці з відділу народних інструментів часто стають композиторами, музикознавцями, диригентами.

Історія формування відділу народних інструментів Дрогобицького музичного коледжу є прикладом єдності багатьох поколінь митців та педагогів у їх пориві творити та розвивати як народно-інструментальне та співоче мистецтво, так і академічне, сучасне. Еволюційний шлях розвитку викладачі-музиканти проходили разом з викликами часу, конструктивними змінами самого інструментарію, репертуарними трансформаціями. Загалом за цих 75 років було пройдено шлях від народного мистецтва мас, яке було покликане задовольнити культурні потреби того часу та пропагувати політичний курс країни, до відділу високопрофесійних народних інструментів, завданням якого є, поряд з академічним мистецтвом, пропагування українського «культурного продукту» на основі етнічного фольклору, але сучасного, який відповідає вимогам часу.

Сучасний відділ народних інструментів Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського є справжньою творчою лабораторією для формування всесторонньо розвиненої особистості музиканта та педагога. Тут функціонують оркестр народних інструментів, оркестр баяністів-акордеоністів, капела бандуристів, ансамблі малих форм (дуети, тріо, квартети); кращі студенти здобувають кваліфікацію керівника та диригента оркестру, тому вивчають цикл предметів, які пов’язані з цією спеціалізацією – диригування, інструментування, читку партитур, диригентську практику та ін. Прикладом до наслідування є і колективи народних інструментів у складі викладачів коледжу: «Барви Карпат» та тріо «Гармонія» – керівник С.Максимов, «Українські візерунки» – керівник В.Гамар, дует бандуристок «Берегиня» у складі Н.Цигилик-Чумак та Н.Гамар, «Inception Bandura Duo» за участі Вікторії Гамар. Часто студенти, беручи приклад з викладачів, створюють свої творчі колективи. Яскравим взірцем цього є ансамбль «Modern Folk», який діє під патронатом Комісії у справах молоді УГКЦ.

Свій значний внесок у розвиток відділу протягом десятиліть робили та роблять викладачі, які все своє життя поклали на цей вівтар. Це такі знакові постаті: Е.Мантулєв, М.Мамайчук, Р.Пукас (виступи цього тріо баяністів надовго залишаться в пам’яті дрогобичан); О.Верещинський, який стояв біля витоків професійного розвитку бандури в регіоні; В.Дніпровська і П.Свердлик – засновники класу домри, згодом їх роботу продовжила В.Денисенко;  Д.Шимоняк – засновник класу гітари, блискучий музикант (гітарист і віолончеліст). Його феноменальний слух та завзяття допомагають у його діяльності настроювача та реставратора музичних інструментів (фортепіано, рояль); В.Петрованчук (заснував клас цимбал у Дрогобичі, навчав гри на духових етноінструментах); усе своє натхнення віддають своєму інструменту (бандурі) викладачі О.Пришляк та Н.Сторожук; «Прикарпатський дует баяністів» у складі В.Чумака та С.Максимова своєю тридцятилітньою творчою діяльністю залишили свій слід не лише в історії коледжу, а й у музичному мистецтві цілої країни.

Сьогодні цей відділ є одним з найбільших у навчальному закладі. Він поєднує викладачів, які навчають гри на різноманітних народних інструментах. Це бандуристи: О.Верещинський, О.Пришляк, Н.Сторожук, Н.Цигилик-Чумак, Н.Гамар, Н.Цехмейстер, О.Пиріг, В.Гамар; баяністи-акордеоністи: С.Максимов, Т.Кисилевич, І.Сирватка, І.Гордельянов, Ю.Чумак, Н.Мазур, Р.Кабало; гри на цимбалах – П.Кокоєйко, домрі – В.Денисенко, гітарі – М.Гев. За сумісництвом працюють О.Бобечко та А.Душний. Очолює відділ заслужений артист естрадного мистецтва Василь Гамар. Керівництво перейшло до нього від його викладача і наставника  Віктора Чумака, який виконував ці обов’язки понад 30 років. Випускник коледжу по класу баяна, під час навчання у консерваторії він опанував другу спеціалізацію – сопілку і, повернувшись на роботу в рідний навчальний заклад у якості викладача, вивів цей інструмент у розряд повноправних академічних. На цей момент Дрогобицький музичний коледж – один з небагатьох в Україні, де професійно навчають гри на народних духових етноінструментах: сопілка, флейта пана, окарина тощо.

Значною сторінкою в історії відділу був і оркестр народних інструментів, заснований 1958р. з ініціативи тодішнього голови циклової комісії М.Бакаєва. Це був типовий для радянських музичних навчальних закладів оркестр народних інструментів (домрово-балалаєчний з баянами і ударними). Понад 30 років керував ним А.Вояджіс. Випускником коледжу, якого надихнула диригентська діяльність був Я.Скибінський (кл. баяну М.Мамайчука, диригування – А.Вояджіса) – народний артист України, головний диригент Харківського театру опери та балету, Одеського оперного театру, професор Одеської музичної академії ім. А.Нежданової. У середині 90-их років на вимогу часу цей колектив був реформований в оркестр баяністів-акордеоністів, який сьогодні очолює блискучий баяніст, диригент, аранжувальник Сергій Максимов. Колектив під його керівництвом став висококласною концертною одиницею, а твори з репертуару оркестру під редакцією керівника виходять друком. Цим унікальним матеріалом послуговуються велика кількість колективів як в Україні, так і за її межами. 

Справжньою окрасою і гордістю навчального закладу є капела бандуристів, яка налічує близько 25 учасниць. Понад 20 років незмінним керівником є Ореста Пришляк. Ця творча одиниця є постійним учасником усіх святкових заходів у місті та регіоні. Це і Шевченківські дні, і відзначення  календарно-обрядових та загальнонаціональних свят. Знаковою була участь капели у масовому заході, приуроченому до 205-ї річниці від  дня народження Кобзаря у Львові. Близько 400 бандуристів спільно виконали «Заповіт» і «Реве та стогне», що зафіксували представники книги «Рекордів України».  Репертуар насичений народною музикою, творами української класики, романсами, музикою сучасних українських композиторів. 

У 2017р. в рамках програми культурно-мистецьких обмінів між Львівщиною та Луганщиною капела та оркестр народних інструментів відвідали Луганську область з концертними виступами у м. Сєвєродонецьк та Рубіжне. У 2018р. в рамках цього ж проекту в якості солістки зведеного симфонічного оркестру Дрогобицького та Сєвєродонецького коледжів із класичним концертом А.Вівальді виступила студентка-сопілкарка Божена Гамар, чим викликала щире захоплення і подив слухачів Сєвєродонецька та Кремінної. А у 2019р. тріо бандуристок у складі М.Павлишин, А.Тимощенко, В.Малішевської було учасником програми «Музична Франкіана»  у Сєвєродонецьку та Лисичанську.

Оркестр народних інструментів (керівник Юрій Чумак) також є родзинкою відділу, оскільки його склад насичений різними за тембром, проте дуже яскравими та колоритними інструментами. Це і цимбали, і сопілка, і струнні інструменти, баяни, кларнет, і, звичайно, бандури. Саме такий склад колективу дає змогу працювати з фольклорним матеріалом, який характерний для нашого регіону. Це сприяє успішним виступам колективу на різноманітних етно-фестивалях та святкових концертах.

Саме активна концертна діяльність сприяє творчій атмосфері в навчальному процесі. Вмотивований та натхненний студент стає чудовим матеріалом для роботи професійних викладачів. А успіхи від цієї роботи очевидні. Це систематичні перемоги студентів відділу на всеукраїнських та міжнародних конкурсах та фестивалях у Києві, Харкові, Кропивницькому, Львові, Дрогобичі, у Польщі, Італії, Латвії, Литві, Білорусі. Лише протягом останніх років лауреатами всеукраїнських конкурсів та фестивалів стали В.Салій, В.Сіміонеску, М.Шалигін, Б.Гамар, Х.Бобер, Н.Ощипко, Х.Крашевська, М.Бунь, М.Павлишин, Р.Шестак, О.Чех, О.Іваняк.

Результатом роботи відділу, звісно, є його випускники. А народники мають ким пишатися. Це:

Юрій Медведик – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри музикознавства та хорового мистецтва факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. І.Франка, член НСКУ, дійсний член НТШ, наукової ради Центру музичної україністики НМАУ ім. П.Чайковського і Європейського товариства дослідників ХVІІІ ст.; Ернест Мантулєв – багатолітній професор кафедри народних інструментів та вокалу ДДПУ ім. І.Франка, відмінник освіти України; Станіслав  Димченко – заслужений діяч мистецтв України, відмінник освіти України, професор, декан факультету музичного мистецтва Рівненського державного гуманітарного університету; Олесь Журавчак – український музикант-віртуоз, заступник міністра культури України, арт-директор фестивалю Київ етно мюзік фест “Віртуози фолку”, автор та режисер першого інструментального музичного фентезі-шоу «Володарі Стихій»; Андрій Душний – кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри народних інструментів та вокалу Інституту музичного мистецтва ДДПУ ім. І.Франка; Мирослав Корчинський – заслужений діяч мистецтв України, професор ЛНМА ім. М.Лисенка; Богдан Гуран – заслужений артист України, доцент ЛНМА ім. М.Лисенка; Микола Мошик – заслужений діяч мистецтв України, викладач Сумського музичного училища; Марія Сорока-Будник – заслужена артистка України, лауреат премії ім. С.Людкевича, керівник ансамблю “Червона калина” та його учасниця Оксана Рибак; Леся Стефанко (Нікітіна) – заслужена артистка України, солістка Львівської національної філармонії у складі квартету «Львів’янки»; солісти Івано-Франківської обласної філармонії Надія Шейгец (у складі дуету «Metamorfosi») та Назар Михайлюк (гітара); Оксана Бобечко, Володимир Салій, Іван Фрайт, Євген Марченкокандидати педагогічних наук, доценти Інституту музичного мистецтва ДДПУ ім. І.Франка; Роман Сорока – заслужений працівник культури України, багатолітній директор Дрогобицької дитячої музичної школи №2; діючі директори музичних шкіл Дрогобича – Роман Кіца та Роман Яворський; Мар’ян Паньків – заслужений працівник культури України, директор Великолюбінської дитячої музичної школи; дует «Ярослав-На» — солісти Наталія та Ярослав Дуб — лауреати багатьох фестивалів та конкурсів; Галина Петрівська – директор Самбірського коледжу культури та мистецтв; Ольга Мельник (Кобринович) – адміністратор, заступник з гуманітарних питань міського голови м.Ходорів; Петро та Мар’яна Дарморіс (Стецик) – артисти Національного заслуженого академічного українського народного хору України ім. Г.Верьовки; Тарас Мазур – артист Національної заслуженої капели бандуристів України ім. Г.Майбороди, Світлана Урбан – диригент Заслуженого Прикарпатського ансамблю пісні і танцю «Верховина»; Василь Клепач – керівник народного ансамблю «Джерела Карпат»; Юрій Дякунчак – відомий музикант і волонтер, провідний концертмейстер ДДПУ ім. І.Франка; Роман Стахнів – викладач ДДПУ ім.І.Франка, автор пісень, керівник дитячого гурту «Майбутнє»; поетеса, композитор  Ірина Скриннікова (гітара); Роман Дольний – засновник та керівник естрадного гурту «Перебендя»; Михайло Маркович (Beyba) та Віталій Гудзій реалізували себе в естрадній та джазовій музиці і виступають у колективах з провідними співаками; Любомир Шишак – директор центру культури і мистецтв Київського національного лінгвістичного університету; Уляна Петрівська – художній керівник шоу-гурту «Сонях» Київського палацу дітей та юнацтва; у США українське бандурне мистецтво представляють Іван Шміло та Аліна Ільчук, у Польщі – Зоряна Гжибовська (Лужецька); у Німеччині презентує гітару Надія Косинська; артистом філармонії та театру м.Щецин (Польща) працює Олег Волянський; Олександр Бережанський – успішний бізнесмен та меценат багатьох мистецьких проектів Львівщини.

Це далеко неповний перелік колишніх випускників, які знайшли себе у світі музики завдяки знанням, отриманим у рідному навчальному закладі. А ще є безліч викладачів та керівників мистецьких шкіл регіону, народних домів, висококласних музикантів, керівників та учасників різноманітних творчих колективів та гуртів. Усі вони  несуть у світ українську пісню, музичне мистецтво, науку та славне ім’я своєї Alma-mater та відділу народних інструментів.

 

Юрій Чумак,

директор ДМК ім.В.Барвніського