«Любов до своєї професії»

Бути вчителем на мистецькій ниві – це висока професія, яка має в собі особливе зерно покликання та посвяти свого життя цьому виду діяльності. У 2020 році 75-літній ювілей Дрогобицького музичного коледжу імені Василя Барвінського співпадає із таким же ювілеєм в житті Людмили Омелянівни Гайдук – викладача вищої категорії ЦК «Хорове диригування».

Людмила Омелянівна – мій викладач по класу хорового диригування. І протягом свого навчання в музичному училищі я мала той незабутній, дорогоцінний час навчання, здобуття першого виконавського досвіду, що залишило свій слід на усе моє подальше життя – вибір музичного мистецтва своєю професією. І сьогодні я хочу розповісти про свого педагога.

Людмила Гайдук всю себе присвятила своєму мистецькому покликанню, а саме вихованню молодого покоління музикантів. Для випускниці Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка Людмили Гайдук (клас заслуженого артиста України, викладача Ігоря Жука) саме музичне мистецтво (хорове та фортепіанне) стало справою життя. Ще навчаючись в академії великий вплив на формування майбутнього музиканта здійснили й інші викладачі, а саме: Юрій Луців, Олена Сотничук. Як тепер згадує Людмила Омелянівна: «Саме своїм високим професійним прикладом мої викладачі надихали на велику працю над своїм талантом. Тому, ступаючи по життєвому шляху, мені було на кого рівнятись і прагнути до постійного вдосконалення!».

Творчий і педагогічний шлях Людмили Омелянівни розпочався тоді, коли їй було ще тільки двадцять років. Працюючи спочатку концертмейстером із різноманітними творчими колективами вона шліфувала і вдосконалювала свою виконавську майстерність.

Із 1972 року Людмила Гайдук продовжила свою педагогічну діяльність в Дрогобицькому музичному училищі ім. В. Барвінського (тепер – коледж) – як викладач загального та спеціального фортепіано, а також як концертмейстер. Працюючи 48 років в музичному коледжі, варто відзначити, що 25 із них – це була дуже творча педагогічна робота на відділі «Загального фортепіано», який і багато років Людмила Омелянівна очолювала. А наступні 23 роки педагогічної діяльності були присвячені відділу «Хорового диригування».

Найбільше тішило молодого викладача цікаве спілкування із дуже талановитими дітьми, молоддю, яку виховувала у своєму професійному класі і яку юними випускниками проводжала у самостійне, доросле мистецьке життя. А потім ця молодь продовжувала вдосконалюватись у музичних академіях та інститутах. Із особливим теплом Людмила Омелянівна згадує своїх талановитих випускників, які досягнули вершин успіху у своєму фаху. Так по загальному фортепіано це: брати Юрій та Володимир Курачі, Ольга Бенч, Микола Гобдич, Богдан Бондзяк, Микола Михаць та багато інших. «Основне – це ж любов до своєї професії! Цим я і живу! Це надихає! Пишаюся своїми випускниками, продовжую спілкування із ними і так себе продовжую в них…» – ділиться своїми роздумами Людмила Омелянівна.

Талановитими випускниками Людмили Гайдук по класу хорового диригування є: Віталій Сорока, Оксана Хомик, Христина Голубінка, Марія Ільницька, Ірина Лужецька, Ольга Стасик. Кожен із них досягнув чималих успіхів на мистецькій ниві, як виконавець, хормейстер, педагог, музичний керівник, стали Лауреатами регіональних конкурсів диригентів. Зокрема, Ірина Лужецька – Лауреат конкурсу хорових диригентів, присвячено 170-річчю від дня народження М. Лисенка (м. Дрогобич, 2012 р.); Ольга Стасик – Лауреат конкурсів диригентсько-хорового мистецтва ім. М.Леонтовича (м. Тернопіль, м. Ужгород, 2017, 2018 рр.).

Насправді це висока нагорода для вчителя, коли твої учні переймають цю жагу до праці і запалюються любов’ю до своєї професії – продовжують навчання у вищих навчальних закладах. Згодом і самі стають педагогами – той вогонь любові не гасне, а продовжує горіти та запалювати щораз нові покоління музикантів.

Людмила Гайдук багато років була концертмейстером оркестру народних інструментів під керівництвом Артура Вояджіса. Концерти, репетиції, творчі поїздки – все це наповнювало творче життя особливим змістом, робило його цікавим і неповторним. Як розповідає Людмила Омелянівна: «в Дрогобицькому музичному коледжі завжди була і надалі є дуже творча атмосфера. Адже, без сумніву, усі викладачі – майстри своєї справи!».

Працюючи на відділі «Хорового диригування» Людмила Гайдук багато почерпнула професійних якостей та порад у своїх колег-диригентів: Володимира Гущака, Ігоря Циклінського. Зокрема пізнавала педагогічний досвід Володимира Гущака, професійно спілкуючись, відвідувала його уроки по фаху із студентами. Із камерним хором «Легенда» (під керівництвом Ігоря Циклінського) часто концертувала, диригувала та працювала.

Все це у комплексі формувало професійні якості Людмили Гайдук. Вимоглива до себе, до рівня своєї роботи, вона є вимогливою і до своїх студентів. І бувають моменти, коли із рівня викладача переходиш на рівень порадника в складних життєвих ситуаціях, підставляєш плече допомоги своїм вихованцям своєю турботою та добрим серцем… І все це про Людмилу Омелянівну Гайдук. 

Варто також згадати, що на початку 1980-х років в Дрогобицькому музичному училищі Людмила Омелянівна обіймала посаду заступника директора по навчальній роботі. Цей вид діяльності був дуже цікавим для молодого педагога і розширив освітній світогляд у вихованні талановитої молоді. Навчальна програма по предмету «Читання хорових партитур», яку уклала Людмила Гайдук, стала основним професійним орієнтиром для роботи в класі по цьому предмету.

Багаторічна співпраця на відділі «Хорового диригування» із концертмейстером Ольгою  Йосипівною Томашук також не може бути поза увагою. Адже від спільної роботи викладача по фаху і концертмейстера залежить рівень навчально-виховного процесу. Це той момент, коли дві особистості кожного заняття об’єднані спільною метою – виховання і формування молодого музиканта. В професійному класі постійно триває робота над вдосконаленням мануальної техніки майбутнього диригента, високого рівня освіченості та культури виконання. Концертмейстер Ольга Томашук професійно доповнює цю співпрацю, яка триває уже дуже багато років – років творчої роботи, концертних виступів, іспитів та підготовки молодих диригентів.

Час нестримно біжить вперед! Людмила Гайдук щаслива тим, що працює із талановитою молоддю, що може нести у світ музичне мистецтво, яке робить його кращим. Своєрідне життєве кредо «Сіяти добро!» – дає сили і натхнення до цієї нелегкої праці. Адже свою справою потрібно жити. Тоді вона є затребуваною, приносить радість і задоволення!

Особисто для мене навчання в класі викладача Людмили Гайдук є високою школою культури диригента та виконавця. Вже тепер, згадуючи наші заняття по диригуванню, я розумію яке важливе місце у формуванні майбутнього музиканта відіграє його almamater і високий приклад самого ж викладача. І ця участь у житті молодої людини є невід’ємною складовою формування, виховання музиканта – освіченого, культурного та ерудованого.

«Музичне мистецтво має іти від серця, від душі! Все, що не бере початок у цій субстанції, являє собою фальш…» – переконана Людмила Омелянівна. 54 роки педагогічного стажу і великого життєвого досвіду заслуговують поваги та вдячності численних випускників. Адже торкаючись мистецтва своєю душею, ми продовжуємо себе в ньому і саме ним щасливо живемо!

 

Марія Гев,

викладач Дрогобицького музичного коледжу імені В. Барвінського