Деякі сторінки з історії та сьогодення циклової комісії «Оркестрові струнні інструменти»

Швидко плине час… В пам’яті ще яскраві спогади недавніх ювілеїв – 60-ліття, 70-ліття… Сьогодні ми напередодні 75-ліття нашого рідного навчального закладу – Дрогобицького музичного коледжу імені В.Барвінського.

Мій другий (чи перший?) дім, моя гордість і радість, моє життя.  Спішу до нього, сумую за ним під час канікул. Тут мої друзі, моя «музична родина». І знову буде урочисте свято, проголошено багато привітань, сказано добрих, щирих і справедливих слів вдячності. Будуть квіти і музика, виконана натхненно і з любов’ю.

Сьогодні  відділ оркестрових струнних інструментів є сучасним культурно-просвітницьким центром, де, після початкового навчання, вдосконалюють та розвивають свою майстерність гри на скрипці, альті, віолончелі і контрабасі, набувають навичок ансамблевої гри, беручи участь у роботі ансамблів та оркестрів, вивчають основи диригентської справи, а вперше набір у клас скрипки був оголошений з відкриттям училища у вересні 1945 року. Випускники відділу навчають гри на струнних інструментах в усіх мистецьких школах регіону, є артистами різноманітних творчих колективів, відомих камерних та симфонічних оркестрів.

Історія відділу багата на імена тих викладачів, які творили його історію, та залишились в пам’яті колег та вдячних учнів.

Це викладачі по класу скрипки: Я.Сорокер – талановитий скрипаль і педагог, учень Л.Гінзбурга та Д.Ойстраха. Згодом він став біографом видатного скрипаля, розпочавши цю роботу іще за його життя. У 1981 р. у Єрусалимі вийшла друком праця «Давид Ойстрах», невдовзі перевидана у США.; Г.Ковалик – впродовж кількох років працювала на відділі, згодом переїхала працювати в Івано-Франківське музичне училище ім. Д.Січинського; В.Колесник – яскрава особистість, випускниця Київської консерваторії ім. П.Чайковського, клас професора О.Горохова; Л.Хамішон, Б.Бляс – певний період часу були викладачами нашого відділу; З.Папка, Б.Чередарчук – в розквіті сил пішли з життя. Викладачі по класу віолончелі: В.Ковальова, Н.Пуцентела, Л.Комар (Войтюк), Я.Павлик.

З великою повагою і шаною згадуємо Е.Ріфмана – високопрофесійного музиканта, викладача скрипки і альта, людину блискучого розуму. З 1963 по 1977 рік очолював відділ. З його класу вийшло багато альтистів і скрипалів, котрі і сьогодні з великою любов’ю згадують свого дорогого викладача. Бажаємо Едуарду Яковичу здоров’я і довгих років життя.

Т.Вереш – викладач по класу скрипки, керівник камерного оркестру у 70-их роках. Виховав цілу плеяду талановитих музикантів, а камерний оркестр під його орудою запам’ятався яскравими виступами. Особливо пам’ятними були концерти в Дрогобичі та Львові, де на великому піднесенні звучали твори М.Скорика (з музики до кінофільму «Тіні забутих предків») у майстерному перекладі для скрипки з оркестром Б.Каськіва, який і був солістом.

Вже з перших років своєї педагогічної діяльності Ф.Феньвеші своїм високим професійним рівнем, наполегливістю, інтелігентністю, теплим ставленням до колег по роботі завоював велику прихильність колективу та студентів і показав відмінні результати. Слід додати, що саме Ференц Ференцович на прохання тодішнього директора закладу Р.Гітліна започаткував клас контрабаса і, як працьовитий і творчий педагог, виховав цілу плеяду контрабасистів, які вступили до професійних вишів, підтвердивши та піднявши на високий рівень авторитет педагога та навчального закладу. Варто відзначити, що його випускник по класу контрабаса А.Яцинич вступив до Московської консерваторії ім. П.Чайковського, що на той час стало фантастичним стимулом для всього студентства. Ф.Феньвеші довгий період часу (більше 10 років) завідував струнно-смичковим відділом та виховав цілу плеяду музикантів, серед яких Н.Пуцентела (Гончарук), Л.Паращак та Я.Денис є викладачами нашого коледжу.

Яскравою сторінкою в історії нашого відділу були роки праці М.Пуцентели, альтиста-професіонала, знаючого, вимогливого викладача та керівника камерного оркестру. В пам’яті дрогобичан залишилися яскраві спогади про виступи цього колективу. Концерти камерного оркестру під його керівництвом збирали повні зали слухачів, були завжди святом Музики. Пам’ятними для оркестрантів залишаються гастрольні поїздки до Польщі, Бельгії, Англії, Італії, які проходили успішно і мали значний резонанс у пресі. Сьогодні Мирослав Степанович Пуцентела – відомий скрипковий майстер не лише в Україні. На його інструментах грають (скрипалі і альтисти) у різних куточках світу, створені ним інструменти виграють престижні конкурси. Ремеслу скрипкобудування вчився в Італії, в Кремоні. Зробив понад 300 інструментів, оскільки присвячує улюбленій справі весь вільний час.

Значна сторінка у становленні професійного рівня класу скрипки належить М.Штепурі, який почав працювати в нашому навчальному закладі з 1968 року. Загальний педагогічний стаж понад 60 років свідчить про вагомий вклад викладача у виховання скрипалів-виконавців та скрипалів-педагогів. Отримавши в Харкові прекрасну школу, глибокі знання (в період його навчання в Харкові перетиналися творчі шляхи педагогів надзвичайно високого рівня – учня знаменитого Л.Ауера, В.Добржинця та К.Флеша), вміло і цілеспрямовано передав їх своїм учням. Працьовитий, дисциплінований і наполегливий сам, вимагає того і від студентів. Таке самовіддане служіння професії викликає повагу і захоплення.

Михайло Семенович не зраджує своїм принципам і сьогодні. У 2019 р. нагороджений дипломом Департаменту культури Львівської облдержадміністрації «Викладач року» за високу професійну підготовку учениці школи педагогічної практики коледжу до участі в обласних конкурсах виконавців (Гран-прі учениці М. Паньків).

Разом зі своїм педагогом у коледжі працюють його вихованці: Г.Онуфрик, Г.Ших, Г.Яворська, М.Берегуляк, Ю.Печунка.

Галина Онуфрик з 1991 р. з успіхом очолює циклову комісію «Оркестрові струнні інструменти» і організовує не лише навчальний, а й виховний та творчий процес. Випускниця коледжу, вона зберігає кращі традиції педагогічної школи та впроваджує новітні методики навчання, що, в свою чергу, призводить до успішних результатів. Талановитий адміністратор, вимоглива, та, разом з тим, любляча та розуміюча берегиня для студентів не лише свого класу, а цілого відділу. Її студенти отримують професійні знання та майстерність, які в подальшому допомагають реалізувати себе як успішного виконавця чи педагога. За понад 45 років праці випустила 80 випускників, з яких 27 продовжили навчання у провідних академіях – Львова, Києва, Донецька, Харкова, Гданська, Праги та стали провідними діячами у галузі музичного мистецтва.

Серед випускників відділу слід відзначити: В.Федоришин – доктор педагогічних наук, професор Київського університету ім. М.П.Драгоманова; М.Кулиняк (Міністр культури України 2010-2012р.) – директор Інституту сучасного мистецтва (Київ), кандидат мистецтвознавства, доцент; П.Остапишин – заслужений артист України; М.Михаць – заслужений діяч мистецтв України, професор Київського університету ім. М.П.Драгоманова; О.Король – доцент кафедри музичного мистецтва Львівського національного університету ім. І.Франка, кандидат мистецтвознавства; В.Волощук – заслужений артист України; Т.Курочкіна – артист оркестру солістів «Київська камерата»; А.Яцинич – артист оркестру Маріїнського театру (Санкт-Петербург); О.Серединський – заслужений артист України, концертмейстер оркестру солістів «Київська камерата», учасник квартету ім. М.Лисенка; Я.Ношин – професор, завідувач кафедри філософії Києво-Могилянської академії; С.Орел – заслужений артист України, скрипаль-віртуоз; Я.Каня – заступник директора з навчальної роботи Тернопільського музичного коледжу ім. С.Крушельницької; О.Мельник – викладач-методист Київської спеціалізованої школи-інтернату; Ю.Приріз – соліст оркестру Національної філармонії та Національної опери України; Р.Годевич – заслужений діяч мистецтв України (Черкаси); В.Гіжецька, Н.Знак – артисти камерного оркестру «Віртуози Львова»; М.Околович – концертмейстер кафедри квартету та камерного ансамблю Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка, концертмейстер групи віолончелей оркестру «Віртуози Львова». Керівниками мистецьких шкіл стали: І.Нич, Н.Марочканич, І.Янів.

Успішно представляють нашу дрогобицьку школу за кордоном: М.Баняс (Мислітська), Ю.Максимов, І.Шмігельський (Польща), А.Терлецький, А.Стаськів (Німеччина), О.Кузик (Чехія), О.Кисиличник (Франція), Ю.Хаман, А.Мазур (Китай), О.Шимоняк (ПАР), І.Грабовська (Канада), Н.Канюка, Н.Андрусів (Іспанія), І.Тимочко (США). Професійні навики на відділі струнних інструментів розвинув Володимир Паньків, який в подальшому став солістом-вокалістом Краківської опери.

Сьогодні наш відділ працює і веде активне творче життя. Лауреатами мистецьких фестивалів і конкурсів нещодавно стали студенти коледжу: Ю.Павлюк, Е.Сливінська, А.Петровець, Н.Механік, Б.Меличин.

Студенти відділу виховуються небайдужими громадянами своєї Батьківщини. Постійно беруть участь у різноманітних волонтерських та громадських проектах. Знаковою стала участь студентів у проектах мистецьких та освітніх обмінів Львівщини і Луганщини «Змінимо країну разом». Успішні виступи відбулись у складі оркестрів та ансамблю скрипалів в містах Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Кремінна, Рубіжне, Сватове та на сценах нашого регіону. Участь взяли студенти М.Гавриляк,О.Петровець, Г.Маляр, В.Лікун, В.Петраш, Софія та Соломія Роздольські, Р.Капцош, С.Маланич, Н.Механік, М.Маланчук, М.Михаць, В.Паращак, Ю.Стебельська, М.Іванішин, А.Величко, Х.Шийка, М.Петрівська і Б.Меличин.

Творчими лабораторіями для розвитку молоді та гордістю коледжу є мистецькі колективи – ансамбль скрипалів (кер. О.Максимова), камерний та симфонічний оркестри (кер. Р.Багрій та С.Фендак). Про їх історію та шлях становлення буде наступний матеріал.

Особливої вдячності заслуговує робота концертмейстерів, які ділять з нами будні і свята. Всі професіонали з великої букви. Це: Л.Лєщєнко, Д.Павлик, Л.Пагута, Н.Слободян, О.Корчинський, Л.Хоменко, О.Веселовська, М.Бучковська, О.Терлецька-Фиштик, О.Денис, А.Мішаніна, Ю.Гошко, О.Труш, В.Чумак.

З великою приємністю відзначимо, що всі колеги – наші однодумці, які особистим прикладом вірності служіння музиці, професіоналізмом, любов’ю до рідного коледжу є взірцем для наших вихованців у навчання та житті. Це викладачі з досвідом, справжні фахівці своєї справи:

Я.Денис – заступник директора з виховної роботи, успішно поєднує педагогічну роботу з адміністративною. Завдяки його професійній діяльності клас контрабасу у музичному коледжі постійно забезпечує високі результати.

І.Турканик – блискучий музикант-виконавець, надихає студентів власним прикладом. Блискучий скрипаль та альтист – у складі різноманітних колективів гастролює багатьма країнами Європи. Учасник народного ансамблю «Барви Карпат», виконавець авторських творів у супроводі кобзи. Його мистецька багатогранність захоплює і студентів, а їх за багатолітню працю з класу Іренея Льонгіновича вийшло чимало.

Педагогічні традиції свого вчителя продовжує випускниця класу Т.Вереша О.Максимова – викладач з великим педагогічним, життєвим та мистецьким досвідом. Її творча енергія не може не захоплювати. Постійно практикуючий музикант, керівник та організатор народного ансамблю «Барви Карпат», студентського ансамблю скрипалів, талановита аранжувальниця і, звичайно, блискучий педагог. Щорічно випускники її класу продовжують навчання у провідних музичних академіях України, стають музикантами-виконавцями чи розпочинають трудовий шлях у мистецьких школах регіону.

Завдяки активній роботі Л.Паращак в Дрогобицькому музичному коледжі клас віолончелі завжди на високому професійному рівні, що особливо важливо для відділу оркестрових струнних інструментів. Будучи активним музикантом-виконавцем, вона надихає на творчу роботу своїх вихованців. У складі камерного оркестру «Львівська камерата» часто гастролює Україною та країнами Європи.

С.Кабало – випускниця ЛНМА ім. М.Лисенка по класу професора Лідії Шутко, в музичній педагогіці послуговується кращими надбаннями школи свого викладача. Талановита виконавиця, вона служить стимулом для вдосконалення та наслідування студентам свого класу, у роботі з якими вимоглива та цілеспрямована.

Г.Ших – користується заслуженим авторитетом як серед студентів, так і серед своїх колег. Серед її випускників велика кількість професійних музикантів-виконавців, педагогів, адміністраторів, що свідчить про високу педагогічну майстерність та вміння привити любов до професії.

О.Околович – викладач з великим педагогічним стажем, учасниця муніципального ансамблю скрипалів м.Дрогобича, багатолітній керівник студентського камерного оркестру.

Н.Волощук – викладач по класу скрипки і альта. Велику увагу приділяє не лише навчанню студентства, а й вихованню. Активна громадська діячка, викладач з значним педагогічним життєвим і мистецьким досвідом, яким з радістю ділиться зі своїми вихованцями.

Г.Яворська – завжди спокійна, привітна, вміє пробудити професійну зацікавленість, відкрити нереалізовані можливості студента.

С.Фендак здобув дві музичні освіти за спеціальністю скрипки та симфонічного диригування, що допомагає йому у професійній діяльності викладача, концертмейстера та керівника симфонічного оркестру коледжу, який є візитівкою як відділу струнних інструментів, так і коледжу загалом. Цей колектив є окрасою будь-якого свята, яке відбувається у Дрогобичі.

М.Берегуляк є представником молодшого покоління, проте, з успіхом впроваджує свої педагогічні здібності. Поруч із роботою зі студентами, важливим напрямком її діяльності є робота з дітьми Школи педагогічної практики.

Ю.Печунка активний молодий музикант, який є незамінним учасником усіх творчих колективів відділу, скрипаль та альтист, концертмейстер відділу концертмейстерського класу та камерного ансамблю.

Колектив відділу оркестрових струнних інструментів пишається своїм минулим, все робить для успішного творчого сьогодення та упевнено крокує у майбутнє.

 

Онуфрик Г.П.,

викладач-методист, голова ЦК «Оркестрові струнні інструменти»

Чумак Ю.В.,

директор Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського