Відділ загальноосвітніх дисциплін: від витоків і до сучасності

 

У 2020 році мистецька громадськість Дрогобиччини відзначатиме 75-річний ювілей Дрогобицького музичного коледжу ім. В.Барвінського. Проте традиції шкільництва та музикування у Дрогобичі мають значно глибше коріння. Зокрема, в сучасній будівлі коледжу у 1920 році розпочала діяльність Приватна учительська семінарія сс. Василіянок, у якій поряд з загальними предметами велика увага приділялась навчанню мистецтва, в тому числі музики.

Сьогодні відділ соціально-економічних та гуманітарних дисциплін є невід’ємною складовою забезпечення успішного формування юного покоління музикантів, викладачів та просто освічених культурних особистостей. Дрогобицький музичний коледж покликаний забезпечити глибокі знання, необхідні для формування світогляду та високої культури. Адже відомо, що хороший музикант – це людина, яка не лише добре орієнтується у своїй професійній галузі, а й уміло оперує поняттями загальнолюдського характеру, вміє висловити свої думки, є освіченою, ерудованою й інтелігентною.

За розвиток духовних цінностей, толерантності та творчо обдарованої особистості, яка критично мислить та аналізує, відповідають викладачі нашої циклової комісії. Предмети, які викладаються на цьому відділі, спрямовані формувати відповідні уміння й навики, що використовуються в царині культури та мистецтва.

Першими корифеями, чиї імена закарбувались в історії відділу, були: М.Тарусова, С.Алпутов, В.Ковальчук, Н.Сизонова, В.Сікорська, М.Сікорський, У.Гречаніченко, М.Вербецький. Проблемам навчання та виховання багато років присвятили професіонали своєї справи І.Ченцова, І.Захарій, М.Моцьо, Л.Сабат. Роки невтомної праці, енергії, педагогічної майстерності віддали своїй професійній ниві К.Сюта, Л.Пукас, Л.Давидчак, Н.Рожик, В.Юдашкін, Г.Горенок. Всі вони використовували свої вміння для духовного збагачення та розвитку людини, її здоров’я і знань.

За роки існування керівниками відділу були Н.Сизонова, Н.Рожик, Л.Пукас, на даний час його очолює О.Летнянка.

Найважливішим етапом у становленні відділу став період відновлення Незалежності України. Перед освітянами постало важливе завдання – формування нового покоління українців, які б стали справжніми громадянами та патріотами своєї країни. Поряд зі змінами у мистецькій політиці змінювались і підходи до вивчення рідної мови та літератури, правдивої, а не пропагандистської історії свого краю, формування фізично здорової та інтелектуальної особистості.

І сьогодні хочеться з теплотою та гордістю згадати тих, чиї здобутки назавжди стануть міцним підґрунтям відділу соціально-економічних та гуманітарних дисциплін, його розвитку та подальшої діяльності.

Непересічна особистість, викладач української мови та літератури Катерина Сюта стала справжньою опорою українськості, навчала любити та цінувати своє рідне українське слово. Її виховні заходи, щорічні лекції-концерти до Шевченківських днів, конкурси кращого декламатора творів Т.Шевченка, екскурсії по музеях видатних українських поетів і письменників Т.Шевченка, Л.Українки, І.Франка, В.Стефаника (Канів, Київ, Буковина, Івано-Франківщина) назавжди залишаться в пам’яті вдячних студентів. Вона завжди спрямовувала свій ентузіазм на формування високої національної культури, прагнула виховати гідне майбутнє покоління, згуртовувала навколо себе здібних студентів, які робили свої перші кроки на поетичній ниві. К.Сюта прищепила любов та відкрила світ поезії багатьом студентам, які спробували себе у цій діяльності. Вдячні студенти часто дарують бібліотеці навчального закладу свої авторські збірки (Р.Стахнів, М.Гев, С.Сондей та ін.) та з теплотою згадують уроки української мови та літератури, де було щось неповторне, незабутнє, що залишило у кожній душі свій відбиток.

Невтомний творчий пошук на своїх уроках проявляла викладач зарубіжної літератури Любов Давидчак. Її педагогічний такт, вміння зацікавити студентів залучало їх до кращих досягнень світової літератури, сприяло формуванню високої читацької культури, духовному і моральному зростанню особистості, її естетичному вихованню.

Уроки Л.Давидчак були наповнені багатством матеріалу, де студенти пізнавали побут і культуру різних країн та народів, здійснювали екскурс в добу Середньовіччя чи Відродження.

Яскравим прикладом високого професіоналізму, педагогічної майстерності, доброго наставника є викладацька діяльність викладача математики Людмили Пукас, чий внесок у виховання та становлення сотень випускників нашого коледжу дійсно неоціненний. Саме такі якості, як інтелігентність, ерудованість, почуття стилю та смаку притаманні Людмилі Іванівні.

Говорячи про педагогічний портрет, особливо хочеться підкреслити її доброзичливість, справедливість і уважне ставлення до студентів та викладачів. Своєрідністю роботи викладача завжди був пошук нових шляхів активізації діяльності студентів, розвиток їх ініціативи. Протягом багатьох років вона значну увагу приділяла формуванню в студентів чіткості й точності думки, розвивала логічне мислення та навчала практично застосовувати математичні знання. Обіймаючи посаду голови відділу, велике значення надавала створенню найсприятливіших умов для навчання, виховання та розвитку студента.

Викладач історії України Наталія Рожик з перших днів своєї роботи і до сьогодення зайняла активну позицію формування історичної правди в свідомості студентів. Заняття проводить творчо, підтримує зв’язок з музеями Дрогобиччини. Протягом 15 років була завідувачем відділу соціально-економічних та гуманітарних дисциплін та заслужила серед викладачів великий авторитет та повагу. Використовуючи різні форми і методи роботи, Н.Рожик є добрим методистом та порадником.

Починаючи з дня існування тоді ще музичного училища (особливо після побудови спортивного залу, який зараз є одним з найкращих у місті), прикладається максимум зусиль для підвищення спортивної роботи закладу. Незважаючи на його специфіку, тут розвиваються і ростуть спортивні таланти.

Очолює фізичне виховання випускник нашого коледжу, переможець міжнародних турнірів, призер і екс-чемпіон України по бадмінтону, кандидат в майстри спорту – Валерій Юдашкін, який також є організатором міських та обласних змагань з різних видів спорту. Його вихованці неодноразово ставали призерами Дрогобича та області.

Викладачі фізичного виховання Богдан Гирчак та Ігор М’язик значну увагу приділяють підготовці команд навчального закладу до участі у змаганнях з міні-футболу, настільного тенісу та баскетболу. Історія коледжу знає кілька прикладів, коли завдячуючи заняттям з фізичного виховання, випускники в майбутньому реалізовували себе у цій галузі.

Активно включилась в роботу когорта молодих, творчих викладачів відділу, чиї зусилля спрямовані на реалізацію завдань, пов’язаних з наданням повної загальної середньої освіти. Студенти коледжу паралельно з дипломами одержують і свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти. Крім педагогічної роботи, викладачі відділу проводять значну виховну роботу серед молоді, адже активно працюють і керівниками академічних груп.

Реформи у галузі освіти несуть нові виклики для навчальних закладів. Зокрема, йдеться про обов’язкове складання студентами Державної підсумкової атестації у вигляді Зовнішнього незалежного оцінювання. За підсумками їх проведення у 2018 та 2019 роках студенти продемонстрували стовідсоткову успішність, що дозволяє зберегти студентський контингент та говорить про якісну підготовку.

Велика заслуга у цьому викладачів української мови та літератури Ольги Кретович та Ірини Урбан. Щорічно вони проводять Шевченківські читання та готують студентів до Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П.Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т.Шевченка, де конкурсанти демонструють креативність мислення та належний рівень лінгвістичних знань.

Такі ж здобутки і у викладача історії Ірини Костів, яка поряд з викладацькою діяльністю активно займається і науковими дослідженнями в цій галузі; бере участь у роботі Всеукраїнських наукових конференцій, де пропагує Дрогобицький музичний коледж ім. В.Барвінського у культурному житті України та музейну педагогіку з Франком. В процесі викладання виховує моральні і духовні цінності.

 Вміло використовуючи інноваційні форми та методи навчання, викладач Микола Фендак проводить заняття з дисциплін «Фізика» та «Інформатика». Ці предмети є надзвичайно важливими у сьогоденні, саме тому студенти із задоволенням освоюють основи сучасних інформаційних технологій.

У межах проекту «Змінимо країну разом» в рамках обміну професійним досвідом між працівниками освіти та культури Львівської та Луганської областей, вагомим моментом є неодноразове відвідування Миколою Фендаком, як заступником директора з навчальної роботи, Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв ім. С.Прокоф’єва. Постійно бере участь в семінарах-практикумах на актуальні в галузі інформатики теми: «Використання сервісу Google Class Room» та «Використання мобільних гаджетів для активізації навчання».

Викладач Галина Фендак веде творчий пошук на заняттях інформатики та використовує елементи інтерактивного навчання, оскільки для успішного випускника необхідним є володіння сучасними інформаційними засобами.

 

Основам економічних знань навчає викладач Мар’яна Прозор, знання з яких необхідні молодій людині в умовах сучасної ринкової економіки.

Під керівництвом викладача Ірини Левицької студенти коледжу постійно беруть участь в обласних олімпіадах із зарубіжної літератури, де показують вміння інтерпретувати, з’ясовувати естетичну цінність окремих фактів та явищ.

Викладач Оксана Летнянка активно використовує сучасні інтерактивні засоби у навчанні іноземної мови. Відкритий світ та глобалізація сьогодення вимагає від молоді володіння мовами, зокрема, англійської. Цьому напрямку в коледжі приділяється особлива увага. Кабінет іноземної мови обладнаний за сучасними стандартами, що сприяє якісному навчанню.

На кафедрі порівняльної педагогіки та методики Інституту іноземних мов Оксана Іванівна виступає з доповідями на наукових семінарах, тренінгах, конференціях, зокрема з темою дослідження: “Методика ефективного вивчення професійно-орієнтованої термінології студентів мистецьких спеціальностей”.

Свою педагогічну діяльність викладач охорони праці Максим Тринкін поєднує з творчою роботою в комп’ютерній галузі, будучи одночасно Адміністратором Єдиної державної бази з питань освіти (ЄДЕБО) та адміністратором Офіційного сайту коледжу, який, до того ж, сам розробив (http://new.ddmu.org.ua/). Завдяки його ентузіазму і наполегливості комп’ютерний клас навчального закладу оснащений усім необхідним обладнанням. Постійно бере участь у різноманітних форумах з охорони праці та дбає про безпеку у навчальному закладі.

Викладач біології, географії та хімії Олена Соляр поєднує педагогічну діяльність із науковою. Опублікувала кілька праць у наукових виданнях, зокрема у міжнародному журналі Science Review у розділі Ecology, а також є учасницею науково-практичних конференцій. Її творчий підхід до проведення лекцій сприяє всебічному розвитку студентів. Знаковими були їх перемоги у обласних конференціях “Світ навколо нас”.

Сьогодні, як ніколи, для України важливим є питання виховання почуття патріотичної свідомості та національної гідності допризовної молоді. В коледжі ці напрямки курують викладачі предмета «Захист Вітчизни» Сергій Анісін та Оксана Павліш. Велику роботу вони проводять щодо формування в студентської молоді життєво необхідних знань, умінь і навичок для дій в умовах надзвичайних ситуацій та захисту Вітчизни.

Викладачі відділу активно готують студентів коледжу до участі в олімпіадах, конкурсах та конференціях, де вони посідають призові місця. Регулярно проводять заходи, спрямовані на духовне збагачення та розвиток особистості студентів.

З метою їх залучення до культурної спадщини куратори академічних груп О.Кретович, І.Урбан, І.Костів, О.Соляр, І.Левицька організовують і різноманітні поїздки (Львів, Жовква, Крехів, Славське, Ужгород, Самбір, Урич, Нагуєвичі).

Намагаючись моделювати таку систему, яка б розвивала у студентів ініціативність, інноваційність, мобільність, гнучкість, комунікативність, викладачі циклової комісії впроваджують активні та інтерактивні методи, новітні технології навчання, що базуються на компетентністному підході. На відділі постійно обговорюються методичні доповіді, розробки, навчальні програми, а також проводяться відкриті уроки.

Виховання музиканта є комплексним процесом, в якому формується його музично-гуманітарна ерудиція. Тому викладання загальноосвітніх дисциплін органічно поєднується з фаховою підготовкою студентів, майбутніх працівників культури і мистецтв, сприяючи становленню особистостей та гідних громадян України.

Викладачі відділу є джерелом, засобом і критерієм творчості, які щедро передають свої знання і частинку своєї душі молодому поколінню музикантів. Адже в серце увійде лише те, що йде від серця…

 

 

Оксана Летнянка,

голова циклової комісії гуманітарних та соціально-економічних дисциплін

Юрій Чумак,

директор ДМК ім.В.Барвніського